Digel fabrikasında kadın işçilere taciz!
Digel’de üretilen 1 takım elbisenin fiyatı 700-800 sterlin. Marka değerini koruduğunu söyleyen fabrikada kadın işçiler genel müdürün tacizine uğruyor, karşılık vermezse işten atılıyor.

TEKSİF Sendikası, Ege Serbest Bölgede faaliyet gösteren Alman erkek giyim firması Digel Tekstil’in Genel müdürü S.A. hakkında, fabrikada çalışan kadın işçilere yönelik cinsel taciz ve işçilerden e-devlet şifrelerini isteyerek, zorla sendikadan istifa ettiren müdür hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Yaklaşık üç aydır örgütlenme çalışması süren fabrikada, Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye olan 4’ü kadın 6 işçi işten atıldı. Sendika üyesi işçilere yönelik baskıların sürdüğü belirtilirken genel müdür S.A’nın ise kadın işçilere yönelik tacizde bulunduğu belirtildi. Erkek takım elbisesi üretilen fabrikada çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 280 dolayında işçi çalışıyor.
Geçtiğimiz cuma günü işten atılan ve 5 aydır Digel’de çalışan Sevcan Konutçu, genel müdür S.A’nın, bazı kadın işçilere sözlü ve fiziksel cinsel tacizde bulunduğunu anlattı.
Kalite kontrol elemanı olarak çalıştığı fabrikada, genel müdür S.A’nın, görevi olmadığı halde kadın işçileri telefonla arayıp, “Yerinden memnun musun” gibi sorular yönelterek konuştuğunu belirten Konutçu, “Kadınları çalışırken rahatsız edici bakışlarla süzüyor, gözlemliyor, karşısındaki izin veriyorsa yaklaşıyor. Tacize uğrayan benimle birlikte iki kişi daha var. O kişileri de benimle birlikte attılar” dedi.
Genel müdürün, “Dışarıda kahve içelim” diyerek kadın işçileri evine götürdüğünü anlatan Konutçu, “Kahve içmeye gitmiyorsun, kendisi direkt evine götürüyor. Ben oraya gireli 5 ay oldu. Genel müdürün sevgilisi oluyorsun, beraber oluyorsun. Kabul etmezsen biraz bekliyor, sonra işten çıkarıyor” dedi. Evli ve hamile olan Konutçu, genel müdürün kendisine, “Çocuğu aldıracaksın, yoksa işten çıkarırım. Aldırırsan seni daha iyi mevkiye getireceğim” dediğini anlattı.

KABUL ETMEYEN KADINLAR İŞTEN ÇIKARILDI
Üretim müdürü ve şeflerin de yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirten Konutçu şunları söyledi: “İstifa edeyim diye psikolojik ve fiziksel baskıya tabi tutuldum. Kesimhanede ‘katır’ denilen bölüme aldılar. Masanın boyutları itibariyle ve hamile olmam nedeniyle masadaki işleri alırken zorlanıyordum. İstifa etmemi istediler, etmedim. Bu sefer,‘haklarını verip çıkartacağız’ dediler.”
Konutçu, üretim müdürünün de sendikadan istifa etmesi için baskı yaptığını dile getirdi. Çalışma saatlerinin sabah 7.30 akşam 18.30 olduğunu, asgari ücret aldığını ve AGİ’nin verilmediğini ifade etti.
İşten atılan işçilerden Mehmet Gidiciler de, şubat ayında işe başladığını belirterek, sendikal örgütlenme çalışması yaptığı için işten atıldığını belirtti. Atılma gerekçesi olarak kendisine kapasite düşüklüğünün gösterildiğini dile getiren Gidiciler, “Verdikleri tebligatta ise işimin kalitesiz olduğu yazıyordu. İçeride baskılar sürüyor. Hakaret ediyorlar, ‘Aldığınız parayı hak etmiyorsunuz’ diyorlar bize. Verdikleri asgari ücret” dedi.
İşçiler, fabrikada yemek sonu da olduğunu söylüyor: “Son gelenlere yemek kalmıyor. Salata hiç yok. Gündeme getirdiğimizde ‘Salata kalmamışsa limon yiyin’ diyorlar. Örgütsüz işyerlerine üçüncü-dördüncü sınıf yemek veriliyor.”

İŞÇİLERE ZORLA İSTİFA BASKISI
Teksif Sendikası Genel Başkan Danışmanı ve Basın Müşaviri Mustafa Perçin, Genel müdür S.A. hakkında, kadın işçilere yönelik taciz şikayetiyle suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. İşyerinde işçilerin insan yerine konulmadığını ifade eden Perçin, “1 takım elbisenin fiyatı 600-700 sterlinden başlıyor. Ama bu kaliteli marka, işçilerine kaliteli yemek vermekten aciz durumda. Bölüm müdürü bilgisayar kurarak, işçilerin e-devlet şifrelerini istiyor, istifa etmeleri için baskı yapıyor, reddedenlere ise psikolojik baskı uygulanıyor. Bordroları asgari ücretin altında olan işçiler var. Burada tacizin şekli de değişti, mobbingin üzerine çıktı” dedi.
Teksif Örgütlenme Uzmanı Ali Bayram da Digel’de örgütlenme mücadelesini sürdüreceklerini belirterek, “Burası bir aile şirketi. Patron,‘Benim adımı soyadımı taşıyor, kanun dışında harekette bulunulmasına izin vermem’ diyor. Ama fabrikada yaşananlar ahlaksız boyutlara gelmiş durumda. Digel işçisinin en insani ve yasal hakkı olan örgütlenme hakkını sağlayana kadar çalışacağız” dedi.
Bayram, işçilerin e-devlet şifrelerini zorla almaya çalışan ceket bölümünün müdürü ile ilgili olarak da suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

İlgili haberler
Kadınların üzerinde koca koca fabrikalar yükseliyo...

Patronlar işçileri iki kat çalışmaya ikna etmek için neler yapıyor neler... Bursalı tekstil işçisi k...

Sendikalaşmak istediler, kayyum tarafından işten a...

Darbe girişiminin ardından devletin el koyduğu Orkide Yağ’da işten atılan işçiler kayyuma çağrı yapt...

Hamile işçilere 12 saat çalışma dayatması

Bektaş Tekstil’de aralarında hamile işçilerin de olduğu 55 işçi 12 saat çalışma dayatmasını kabul et...