Dilan Dirayet Taşdemir ‘eşini katleden öğretmenin serbest kaldıktan sonra görevine devam etmesini’ Meclis gündemine taşıdı
HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 3 aylık hamile Ebru Aras’ı katleden Umut Aras’ın tahliye edildikten kısa bir sonra öğretmenlik görevine devam etmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 2020 yılının ocak ayında Iğdır’da 3 aylık hamile Ebru Aras’ın (28) boşanma aşamasındaki Umut Aras (29) tarafında başından vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Taşdemir, Ebru Aras’ı katleden Umut Aras’ın tahliye edildikten kısa bir sonra öğretmenlik görevine devam etmesini sordu.

Taşdemir soru önergesinde yaşanan olayı hatırlatı: “Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Ebru Aras, 4 yıl süren evliliği boyunca şiddete maruz kalmış ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle Doğubayazıt bir okulda müdür yardımcısı olarak görev yapan eşi Umut Aras’a boşanma davası açmıştır. Ebru Aras bu süreçte 2 yaşındaki engelli oğluyla birlikte Iğdır’da ayrı bir eve taşınmıştır. Umut Aras 1 Ocak 2020 tarihinde görüşme talebiyle evine gittiği Ebru Aras’ı silahla başından vurarak öldürdükten sonra kendisini de göğsünden vurarak intihar girişiminde bulunmuştur. 3 aylık hamile olduğu öğrenilen Ebru Aras olay yerinde yaşamını yitirmiş, Umut Aras ise yaralı olarak kurtulmuştur. Umut Aras, eşini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanmış ve 18 ay hapis yatmıştır. Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Aralık Cuma günü görülen davada, Aras tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak ve delil yetersizliği gerekçesiyle şartlı tahliye edilmiştir. Tahliye edilen Aras’ın bir sonraki duruşması 17 Mart 2022 tarihine ertelenirken, göreve iade talebi ise kabul edilmiştir. Ebru Aras cinayetinde sanık sıfatıyla yargılanan Umut Aras şu anda öğretmen olarak görevine devam etmektedir. Öldürülen Ebru Aras’ın ailesi iddialara göre; Umut Aras’ın kızlarına “Ben 6 kişiyi öldürdüm sen 7’inci olacaksın” şeklinde sık sık ölümle tehdit ettiğini ve sonunda da kızlarının bu şahıs tarafından karnında bebeğiyle öldürüldüğünü ifade etmiştir.”

Yakın zamanda Ebru Aras cinayetinde sanık sıfatıyla yargılanan Umut Aras’ın tahliye edilmesi olayına benzer bir gelişmenin de Belçika’da 4 kadını öldürdüğü için müebbet hapse mahkûm edilen Osman Çallı’nın Türkiye’ye iade edilmesinden kısa bir sonra serbest bırakılması olduğuna dikkat çeken Taşdemir, “Türkiye’de kadın cinayetlerinde fail erkeklere mahkemelerin “iyi hal” indirimleri uygulaması, az cezalar vermesi veya şartlı tahliye kararları yeni kadın cinayetlerine resmen davetiye çıkarmaktadır. Kadın cinayetlerinde yaşanan adaletsizlik ve cezasızlık politikaları nedeniyle kadınların can güvenliklerini tehlikeye girmektedir.” dedi.

Taşdemir, Bakan Yanık’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- 3 aylık hamile Ebru Aras öldürdüğü ileri sürülen Umut Aras’ın serbest bırakılmasının hukuki bir izahatı var mıdır? Ebru Aras’ın ölümü ile ilgili ayrıntılı bir inceleme soruşturma yapılmış mıdır?
2- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Ebru Aras’ın ölümüne ilişkin soruşturma ve kovuşturma aşamasına müdahil olunması için bir girişimde bulunulmuş mudur? Bakanlığınız, olaya ilişkin bir sonraki davada hukuk müşaviri görevlendirecek midir?
3- Ebru Aras’ın öldürülmesi olayında sanık sıfatıyla yargılanan Umut Aras’ın mahkeme süreci devam ederken öğretmenlik görevine devam ettiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa hangi okulda görev yapmaktadır?
4- Umut Aras’ın bir kadın cinayetinde birinci derecede sanık sıfatıyla yargılanması ve üstelik mahkeme süreci devam ederken bir okulda göreve yapmasının hukuki ve vicdani bir izahatı var mıdır?
5- Haklarında hiçbir somut delil olmaksızın KHK ile görevlerinden ihraç edilen binlerce öğretmen varken Ebru Aras cinayetinde sanık olarak yargılanan Umut Aras açığa bile alınmadan görevine iade edilmesinin bir izahatı var mıdır? Bu şahısın serbest bırakılmasını toplum ve kamu genel güvenliğini tehlikeye sokmuyor mu?
6- Umut Aras’ın en azından mahkeme süreci sonuçlanana kadar görevden alınması için bir girişimde bulunacak mısınız? Ailenin acısını hafifletmek ve kamu vicdanını rahatlatmak amacıyla konuyla ilgili bir açıklama yapacak mısınız?
7- Ebru Aras’ın ailesinin iddialarına göre; Umut Aras “ben 6 kişiyi öldürdüm sen 7’inci olacaksın” şeklinde sık sık ölümle tehdit ettiğini ifade edilmiştir. Bu şahısın daha önce cinayetten sabıkası var mıdır? Varsa işlediği suçlar nelerdir?
8- Türkiye’de kadın cinayetlerinde fail erkeklere mahkemelerin “iyi hal” indirimleri uygulaması, az cezalar vermesi veya şartlı tahliye kararları yeni kadın cinayetlerinin yaşanmasında etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Kadın cinayetlerinde yaşanan cezasızlık politikalarına karşı alınacak önlemlerle ilgili bir çalışmanız var mı? Varsa bunlar nelerdir?
9- Belçika'da 4 kadını öldürdüğü için müebbet hapse mahkûm edilen Osman Çallı’nın Türkiye’ye iade edildikten kısa bir sonra serbest bırakılmasının nedeni nedir? Uluslararası alanda kamu vicdanını yaralayan ve Türk adalet sistemine yönelik güveni sarsan tahliye kararına ilişkin bir açıklama yapacak mısınız?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eşi tarafından öldürülen Ebru Aras'ın ailesi adale...

Iğdır'da boşanmak istediği eşi Umut Aras tarafından vurularak öldürülen Ebru Aras'ın ailesi Umut Ara...

Ebru Aras’ın faili serbest bırakıldı: Adalete olan...

Savcılık mütaalasına ve delillere rağmen Ebru Aras’ın faili Umut Aras’ın tahliye edilmesine tepki gö...

Belçika’da dört kadını öldürdü, Türkiye’de serbest...

Belçika’da dört kadını öldüren Osman Çallı, ömür boyu hapse mahkum edildi, ancak cezanın geri kalanı...