‘Dilek Mamalı ölümle tehdit ediliyordu’
15 yıldır dini nikahlı yaşadığı Mehmet Sabırlı tarafından öldürülen Dilek Mamalı’nın cinayet davası görüldü. Tanıklar beyanlarında Mamalı’nın şiddet gördüğünü ve öldürülmekten korktuğunu söyledi.

İzmir'in Buca ilçesinde 15 yıldır dini nikahlı yaşadığı erkek tarafından öldürülen Dilek Mamalı cinayeti davasının ikinci duruşması bugün Bayraklı Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dilek Mamalı'nın ailesi ve kadın örgütleri de davayı takip etti.
Duruşma tanık ifadelerinin alınmasıyla başladı. İlk olarak ifade veren tanık Fatma Bircan Esnik, Mamalı’nın arkadaşı olduğunu belirterek, “Dilek yaşadığı sorunları anlatırdı. Psikolojik olarak baskı altında olduğunu söylerdi. Dilek sanığın borçları için kredi çekmişti. Sorunlar yaşadığını ve çok korktuğunu söylerdi. ‘Beni öldürecek’ derdi. Olaydan üç ay önce telefonla konuşmuştuk. Sesi sıkıntılı ve tedirgin geliyordu. İlişkisinin kötü gittiğini anlatmıştı” şeklinde konuştu. Mamalı’nın iş arkadaşı olduğunu söyleyen Serpil Buhur ise, “Dilek çok tedirgindi ve korkuyordu. Sürekli ‘Başıma bir şeyler gelecek beni ölümle tehdit ediyor’ diyordu. Dilek’i yıllardır tanırım uyuşturucu ve alkol kullanmazdı. Çok uzun süredir sanıktan ayrılmak istiyordu ama borçları olduğunu ve bu yüzden sanıkla görüşmek zorunda kaldıklarını söylemişti. Son zamanlarda evlilik gibi bir birliktelikleri de yoktu” dedi.

AYRILIRSAM BENİ ÖLDÜRÜR DEMİŞTİ
Son olarak tanıklardan Dilek Mamalı’nın kuzeni Nurettin Mamalı dinlendi. Son zamanlarda sanık ve Dilek Mamalı arasında sorunlar yaşandığını anlatan Mamalı ise şöyle konuştu. “Şiddet olayına kadar yansıyan sorunları vardı. Dilek’in şiddet gördüğünü duyduk ona ulaşmaya çalıştık. Bir gün sonra görüştüğünde ise gözünde morluklar vardı. Bana sanıktan şiddet gördüğünü söyledi. Korktuğu için ayrılamayacağını söylerdi. ‘Ayrılırsam beni öldürür’ demişti, ben de kendisine ayrılmazsa öldürüleceğini söylemiştim. Bu konuşmamızdan hatırladığım kadarıyla bir ay sonra öldürüldüğünü öğrendik. Şiddetin sonunda öleceğini biliyorduk.”
Söz alan sanık Mehmet Sabırlı tanıkların ifadelerinin yalan olduğunu iddia etti.
Mahkeme heyeti ara kararında, olay günü görev yapan sağlık ve emniyet görevlilerinin tespiti için emniyet ve sağlık müdürlüğüne müzakere yazılmasına ve tutukluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 7 Aralık tarihine ertelendi.


KADINLARIN YAŞAM HAKKI ELLERİNDEN ALINIYOR
Dava sonrası İzmir Kadın Platformu konuyla ilgili adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Kadın Sekreteri Sema Doğan, eylül ayında erkekler tarafından 37 kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, “Kadınların yaşamları iktidar sahipleri tarafından kuşatılmışken, sadece cinsiyetlerinden dolayı en temel hak olan ‘Yaşam hakkı’ ellerinden alınmaktadır. Ülkemizde kadın düşmanı yaklaşımlar, yasaları, sokakları, işyerlerini, evleri ve aslında nefes aldığımız her yeri derinden bir dönüşüme uğratmaktadır. AKP siyasetinin ve devletçi sistemin şiddet geleneği kendini yeniden üreterek genişlemeye devam etmektedir. Kadın cinayetleri, AKP’nin kadın düşmanı politikalarının sonucu ve var olan cinsiyet ayrımcılığının artarak devam ettirilmesinin sonucudur” dedi.

İlgili haberler
‘Çocuklar ölmesin’ diyenler içeride

İzmir KESK Kadın Meclisi ‘çocuklar ölmesin’ dediği için Ayşe öğretmene hapis cezası verilmesini prot...

İstismarcı baba bu sefer de ‘haksız tahrik altında...

Çocuğunu istismar ettiği için kocasından şikayetçi olan, bunun üzerine kocası tarafından şiddete ve...

Cam işçilerinin direnişinin bir öznesi de kadınlar

Kadınlar cam işçisi eşlerinin, çocuklarının haksız yere işten atılmasına öfkeli. Direniş çadırında m...