Diren Coşkun ölüm orucunu durdurdu
Cezaevinde maruz kaldığı ayrımcılık sebebiyle ölüm orucuna başlayan tutuklu trans Diren Coşkun, taleplerinin kabul edilmesiyle ölüm orucunu bir süreliğine sonlandırdığını duyurdu.

Tekirdağ 2 No'lu Kapalı Cezaevi'ndeki trans kadın tutsak Diren Coşkun, ameliyat başta olmak üzere haklarının engellendiğini belirterek 25 Ocak’ta ölüm orucuna başlamıştı. Diren'in direnişine destek olmak ve taleplerin duyurmak için İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kıvılcım Arat da ölüm orucuna girmişti. Dün Coşkun ile görüşmeye giden Arat, tedavi, vegan beslenme ve ayrımcılık gibi konularda hapishane yönetimiyle görüştüklerini, süreci ortaklaşa yürütmek için uzlaşıya vardıklarını söyledi.
Arat, cezaevi yönetiminin adım atması üzerine Coşkun’un ölüm orucunu bir süreliğine durdurduğunu açıkladı. Kıvılcım kendi eylemini de sonlandırdığını açıkladı. Arat sosyal medya hesabından şu açıklamayı yayımladı:

Diren 25 Ocak’ta başladığı ölüm orucunun 27. gününde iken ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak bugün Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gittik. Güne Kıvılcım’ın görüş yasağı haberini alarak başlamış olsak da; hapishane yönetimi ile Diren’in ilk etaptaki talepleri olan lazer epilasyon, vegan beslenme ve hapishane çalışanlarının Diren’in trans kimliğinden kaynaklı takındığı ayrımcı tutumlarının son bulması hususlarında görüştük. Bu taleplere ilişkin yaptığımız görüşmede hapishane yönetimiyle, süreci birlikte yürüteceğimize dair uzlaşıya vardık. Önümüzdeki günlerde ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak Diren’in tüm taleplerinin karşılanması için hukuki sürecin takipçisi olacağamızı Diren’e de ilettik. Kendisi ile yaptığımız görüşmede, taleplerine ilişkin atılacak adımlarda hapishane yönetiminin süreçle ilgili işbirliği doğrultusunda ölüm orucunu bir süreliğine durdurma kararı aldığını söyledi. Diren kendisiyle dayanışan herkese öncelikle teşekkür ettiğini ve kendisiyle beraber açlık grevine ve ölüm orucuna başlayan arkadaşların eylemlerini sonlandırmasını istediğini iletti. Bu gelişmeler üzerine Kıvılcım da ölüm orucunu bitirdiğini beyan etti.
Diren için dayanışma grubu olarak önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgilendirme yapacağız. Bu süreçte Diren’e ses veren herkese teşekkür ediyoruz. 


İlgili haberler
Trans kadınlar cezaevinde iki kat fazla hak gasbın...

‘İnsan onuruna aykırı uygulamalara maruz kalıyorum, tecrit altındayım’ diyen trans kadın tutuklu Dir...

LGBTİ bireyler için ayrı cezaevi: Tecrit içinde te...

LGBTİ bireylere dönük nefret ve şiddet politikaları göz önüne alındığında ayrı bir cezaevi uygulamas...

86 Kadın ve LGBTİ+ Örgütü: Cezaevindeki translara...

Trans mahkumlar Diren ve Buse’nin tecrit altında tutulmasına, görevlilerin trans mahpuslara yönelik...