DİSK Ankara Kadın Komisyonu: 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltiyoruz!
DİSK Ankara Kadın Komisyonu: ‘Güvenceli iş, insanca çalışma, insanca ücret, hayatlarımız ve haklarımız için 1 Mayıs’a!’

DİSK Ankara Kadın Komisyonu, 1 Mayıs açıklamasında “Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için omuz omuza 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltiyoruz!” dedi.

‘BU 1 MAYIS’I DİRENİŞLE, UMUTLA VE MÜCADELE İLE KARŞILIYORUZ’
DİSK Ankara Kadın Komisyonu 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı açıklamada salgın koşullarında kadınların yaşadıklarına dikkat çekerken, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı: “Dünya’nın yarısını oluşturan, güzellikleri yaratan ve büyüten biz kadınlar, emek, eşitlik, adalet, laiklik, barış, demokrasi mücadelesi için 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü kutluyoruz. Salgın koşullarında işimiz ve sağlığımız tehdit altında iken, kadın işsizliği ve kadın emeğine yönelik saldırılar her geçen gün artmasına karşın, biz kadın işçiler bu 1 Mayıs’ı direnişle, umutla ve mücadele ile karşılıyoruz.”

KADIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 43’LERE ULAŞTI
Kadınların toplumsal hayatın bütününde çok derin bir eşitsizlik ve adaletsizlik ile karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “Pandemi ile birlikte kadınların yaşadığı eşitsizlik ve adaletsizlikler daha da derinleşti. Kadınlar, çalışma hayatından çekilmek zorunda bırakılırken, ev içerisindeki yükü arttı, kadına yönelik şiddette ciddi şekilde bir artış oldu. Kovid- 19 etkisiyle geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 43’lere ulaştı. Neredeyse her iki kadından birisi işsiz. Ve Türkiye’de kadının istihdama katılımı yüzde 26 düzeyine geriledi.”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 UYGULANSIN, ILO 190 KABUL EDİLSİN’
Pandemide kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin de giderek arttığı ifade edilirken İstanbul Sözleşmesinden çekilme karraına da tepki gösterildi: “ Bu süreçte kadınlar açısından bu eşitsizlikleri, adaletsizlikleri giderecek politikalar hayata geçirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi önce tartışmaya açıldı, ardından Türkiye sözleşmeden imzasını çekti. Oysa ülkemizde şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç vardır. Biz kadın işçiler, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı Yasa’nın uygulanmasını talep ediyoruz. Çalışma yaşamındaki şiddetin önlenmesi için ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin kabul edilmesini istiyoruz.”

‘İŞYERLERİNDE ŞİDDET SON BULSUN’
işyerlerinde her türlü şiddetin son bulması için önlemler alınmasını talep eden DİSK Ankara Kadın Komisyonu, “Kadın işçilerin hakları güvence altına alınsın, uygulamamayı sağlamak için devlet ve sendikalar sorumluluğunu yerine getirsin istiyoruz” dedi.

‘KOD-29’A VE İŞTEN ATMALARA SON VERİLSİN
Komisyon taleplerini şöyle sürdürdü:
“Salgın yönetimi çocukların eğitim haklarının önceleyerek yapılması talep ediyoruz. Özellikle kız çocuklarını örgün eğitimin dışına iten, çocuk yaşta evlendirmelerin ve çocuk işçiliğinin önünü açan 4+4+4 eğitim sistemine son verilsin, 12 yıl kesintisiz ve parasız eğitime geçilsin istiyoruz.
Biz, pandemi sürecinde, zorunlu üretim alanları haricindeki bütün fabrika ve işyerlerinde işçilerin hakları korunarak üretime ara verilsin. Ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, Kod 29 dahil işten atma uygulamalarına son verilsin. Çalışmak zorunda olan işçi ve emekçilerin çalışma süreleri, ücretlerinde kesinti yapılmaksızın kısaltılsın, sağlıklı çalışma ortamı, koruyucu ekipman sağlansın istiyoruz.”

Komisyon, “Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için omuz omuza 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltiyoruz!” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
‘Tam kapanma’ öncesi işyerlerinde 1 Mayıs kutlamal...

1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından ‘tam kapanma’ öncesi pek çok işyerinde ve yerellerde...

Çağlayan tekstil işçisi kadınlar: 1 Mayıs talebimi...

Çağlayan’da tekstil işçisi kadınlar 1 Mayıs taleplerini anlattı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'li kadınlar: Haklarımız v...

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'li kadınlardan 1 Mayıs açıklaması: ‘İstanbul Sözleşmesine, haklarımıza, eme...