DİSK Ankara Kadın Komisyonu: Şiddete karşı mücadeleyi yükselteceğiz!
Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde artan şiddete ve ağırlaşan çalışma koşullarına dikkat çeken DİSK Ankara Kadın Komisyonu, 25 Kasım’da kadın dayanışması için alanlarda olacaklarını söyledi.

DİSK Ankara Kadın Komisyonu yayımladıkları basın metniyle, 25 Kasım öncesi kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.  

25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör Trijillo hükümetine karşı mücadele eden Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüze uğrayarak vahşice katledildikleri hatırlatılan açıklamada; ülkemizde de ekonomik kriz ve pandemi etkisiyle şiddetin artışına dikkat çekildi: “Ülkede gün geçtikçe etkisini artan ekonomik kriz ve kovid-19 salgının yarattığı olumsuz iklimle birlikte, biz kadınlara yönelen şiddet, tüm biçimleri ile artarak devam ediyor. Mevcut ekonomik ve siyasal sistem ile desteklenen bu anlayış, hükümet politikaları ile de güçleniyor. Cinsiyetçi politika ve uygulamalar, Hükümet söylem ve eylemine dönüşüyor. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve toplum için zararlı olduğu görüşü de bu anlayıştan besleniyor. Bu nedenle, yerine erkek zihniyetinin kabul ettiği yeni bir sözleşme yapılması isteniyor. Böyle bir anlayış ile kadına yönelik şiddetin azalması mümkün değildir.”

ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ SORUNLAR ŞİDDET DEMEK!

2020'nin ilk on ayında en az 229 kadının öldürüldüğü, 122 kadının tacize, 226 çocuğun istismara, 79 kadının ise tecavüze uğradığının hatırlatıldığı açıklamada, çalışma yaşamı ve koşullarındaki sorunların da şiddeti artırdığı ifade edildi:

“Şiddet, aynı zamanda çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesiyle, ağırlaşan yaşam koşullarıyla, ücret eşitsizliğiyle, hiçbir sosyal haktan yararlanamamakla, haksız işten atmalarla, esnek, güvencesiz çalıştırılmayla katlanarak artıyor. Kadınlar çalışma hayatından dışlanırken, salgın ile ekonomik krizin derinleşmesi kadınların işsizleşmesine, çalışma hayatından dışlanmasına ya da esnek ve kayıt dışı çalışmasına neden oluyor.”

SAĞLIK, PERAKENDE, GIDA, TEKSTİL… İŞÇİ KADINLAR TÜKENME NOKTASINDA!

Açıklamada sağlık emekçileri ve diğer işkollarından kadınların pandemi döneminde ağır çalışma koşullarıyla tükenme noktasına geldikleri de belirtildi:

“Çalışma hayatının içinde olan kadınlar ise çalıştığı sektöre göre işe girme ve işte yükselme konusunda ayrımcı politikalara maruz kalırken, işyerlerinde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Özellikle salgın ile mücadele de ön saflarda yer alan, kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet arttığı gibi, sağlık çalışanı sayısının yetersizliğinin yol açtığı, uzun süreli çalışma fazla mesai, yeterince dinlenmeme, aşırı iş yükü ve yetersiz kişisel koruyucu ekipman gibi eksiklikler sağlık çalışanlarını tükenme noktasına getirmiş bulunuyor. Sadece sağlık sektöründe değil, eğitim, perakende, gıda ve tekstil gibi kadınların yoğun olarak çalıştığı işkollarında da benzer sorunlar yaşanıyor.”

‘BUGÜN MÜCADELEYE DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR!’

25 Kasım’da alanlarda, kadınlarla dayanışma içinde olacaklarını ifade eden DİSK Ankara Kadın Komisyonu, “Böylesi bir ortamda, bugün kadınlar için daha çok mücadeleye ihtiyaç var. Her türlü baskıya, savaşa, yoksulluğa, şiddete ve ayrımcılığa karşı hayatın her alanında kadın mücadelesini omuz omuza yükseltmenin ve başka bir ülke, başka bir dünya, başka bir toplum talebimizi yüksek sesle haykırarak dayanışma içerisinde olacağız. 25 Kasım’da da tüm dünyada, şiddete karşı mücadele için ve dayanışmak için kadınlar olarak alanlarda bir arada olacağız” dedi.

İlgili haberler
Ankara Kadın Platformundan 25 Kasım çağrısı...

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kasına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde yapılac...

Çorumlu kadınlardan 25 Kasım’a çağrı: Öfkemizi örg...

Çorum’da Ekmek ve Gül’e yazan ve tüm kadınlara 25 Kasım çağrısı yapan Mehtap Gökmen ve Hasibe Beyaz’...

Pandemide 25 Kasım: Bugünü doğuran mücadeleyi hatı...

Pandemi koşullarında ağırlaşan sorunlar bir kere daha gösterdi: ev içinde, ev dışında; yaşamlarımızı...