DİSK Gıda-İş: İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı kabul edilemez!
DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak yayımladığı basın metniyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkiler sürüyor. Ülkenin dört bir yanından kadınlar eylem çağrısı yaparken, Sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri de açıklamalarla karara tepki gösteriyor.

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak da yayımladığı açıklamayla feshin kabul edilmez olduğunu vurguladı.

‘TEK BİR KİŞİNİN İMZASIYLA YOK SAYILAMAZ’

“Kadınların mücadele ile kazandıkları ve meclis kararıyla ilk imzacısı olduğu, İstanbul’da imzalandığı için adını buradan aldığı uluslararası bir sözleşme olan İstanbul sözleşmesi bir gece yarısı operasyonuyla tek bir kişinin imzasıyla yok sayılamaz” denilen açıklamanın tam metni şöyle:

Kadına yönelik şiddetin arttığı, her gün ortalama üç kadının uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybettiği, eşitsizliklerin giderek derinleştiği bir dönemde İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı kabul edilemez!

“Kadın işsizliğinin arttığı, her dört kadından neredeyse ikisinin işsiz olduğu gerçeği yapılan istatistiklerle ortadadır. İşsizliğin, kadınları yoksullaştırdığı ve eşitsizliği derinleştirerek, şiddete daha açık hale getirdiği somut bir gerçektir.

Pandemi ile birlikte ev içi iş yükünün ve ev içi şiddetin arttığı, kadınların ve çocukların bu şiddettin öznesi olduğu gerçeği ortadayken bu karar kabul edilir değildir.

Böylesi bir dönemde yapılması gerekenler; bu eşitsizlikleri giderecek ekonomik ve sosyal politikalar sağlanarak, kadın istihdamını artıracak, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini uygulayacak çalışmalar yapmaktır.

Sözleşmenin amacı, kadına yönelik şiddeti önlemek, mağdurları korumak ve failleri kovuşturmaktır. Kadınların temel bir insan hakkı olan şiddetten uzak bir yaşam hakkını savunur.

Kadınların mücadele ile kazandıkları ve meclis kararıyla ilk imzacısı olduğu, İstanbul’da imzalandığı için adını buradan aldığı uluslararası bir sözleşme olan İstanbul sözleşmesi bir gece yarısı operasyonuyla tek bir kişinin imzasıyla yok sayılamaz.

Karar geri çekilmeli ve İstanbul sözleşmesi uygulamaya alınarak 6284 sayılı yasa da etkin kullanılmalıdır. Bununla birlikte çalışma yaşamında ki şiddeti önleyici ILO 190 sayılı sözleşme kabul edilmelidir.

Kadınların çalışma hayatında ve toplumsal yaşamda eşit koşullarda yer alabilmesi, hakları ve hayatları hakkında kendilerinin karar verebilmesi, şiddettin olmadığı eşit ve demokratik bir yaşam mücadelesini birlikte yürüteceğimizi, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi belirtiriz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Gıda işçisi kadınlarla anket: Evin ihtiyaçlarını k...

Gıda sektörünce çalışan kadın işçiler, zaten zorlu çalışma koşulları ve şiddetle boğuşurken pandemiy...

İstanbul Sözleşmesi'nin feshine dava: Karar Anayas...

Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine karşı Anayasa’ya aykırı olması nedeniy...

İl il, gün gün eylem planı | İstanbul Sözleşmesi i...

Hafta boyu İstanbul ve İzmir'in pek çok noktasında ve başka illerde alanlara çıkacak olan kadınlar,...

‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen kad...

Hafta boyu İstanbul’un pek çok noktasında alanlara çıkacak olan kadınlar, 27 Mart Cumartesi günü yin...