DİSK Kadın Komisyonundan kadına yönelik şiddete karşı 5 talep
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Kadın Komisyonu koronavirüs salgınıyla birlikte ev içi şiddetin artmasına karşı taleplerini sıraladı.

DİSK Kadın Komisyonu, salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin artmasına karşı taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Birleşmiş Milletler (BM) 2019’da “Dünya Kadın İlerleme” raporunda kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olduğunu açıklamıştı. Toplumsal cinsiyet rollerinin en çok yeniden üretildiği yerler olan evler, koronavirüs döneminde de kadınlar için tehlike anlamına gelmektedir. 

* Ekonomik kriz, salgın ve savaş dönemlerinde kadınların en çok etkilenen gruplar arasında olduğu bilinmektedir. Tüm dünyada kadına karşı şiddetin karantina sürecinde artığı görülmektedir. Türkiye’de de açıklanan raporlar kadına karşı şiddette artış yaşandığını gösteriyor. 

* Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) “6284 sayılı Yasa kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerinin sağlığının riske atılmayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği” kararı kadınların en önemli yasal güvencelerinden biri olan 6284 sayılı Yasa’nın uygulanmasına sınır getirmektedir. 

* Uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen 6284 sayılı Kanun tam da bu dönemde, salgın günlerinde artan şiddete karşı kadınların en önemli yasal güvencelerinden biridir. 

* Kamu otoriteleri, salgın dönemlerinde artan ev işlerinin paylaşılması ve ev içi şiddete karşı toplumu uyarmalı; aile bakanlığı, emniyet dahil tüm kurumlar görevini yapmalı; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin bir biçimde uygulanmalıdır.


İlgili haberler
Kadın örgütleri: Şiddet 'salgın' gibi, acil önlem...

Bakanlıklar yayımladığı genelgelerle koronavirüse karşı ‘Evde kal’ çağrısı yaparken, aile içi şiddet...

GÜNÜN ÖNERİSİ: TKDF’den pandemi döneminde şiddete...

TKDF Başkanı Canan Güllü, insanların eve kapanması sonrası kadına şiddette yaşanan artışa karşı alın...

KCDP’den şiddetten korunma kılavuzu

Kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planını sunan bir kl...