DİSK/Gıda-İş: Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek her çocuğun hakkıdır
DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu belirterek ‘Devlet okullarının bütün kademelerinde ücretsiz yemek verilmesi uygulanmalıdır’ dedi.

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesiyle ilgili açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu belirterek “Sadece okul öncesi, ana sınıfı ve taşımalı eğitimde değil; devlet okullarının bütün kademelerinde ücretsiz yemek verilmesi uygulanmalıdır” dedi.

Derinleşen ekonomik krizin, gıda başta olmak üzere tüketim maddelerine gelen zamların, üç haneli enflasyon rakamlarının alım gücünü her geçen gün daha da düşürdüğünü, mutfaktaki yangın büyüttüğünü belirten Ozak; “Temel besin maddelerine ulaşmak artık lüks! Yumurta, süt, bal, et gibi temel besinlerin çocukların beslenme çantasında yer alması bu pahalılıkta imkânsıza yakın” dedi.

‘SAĞLIKLI, DOYURUCU VE BESLEYİCİ GIDAYA ERİŞİM HER ÇOCUĞUN HAKKI’

Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişimin, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı olduğunu vurgulayan Ozak şunları söyledi; “Çocukların günlük fiziksel, bilişsel/zihinsel gelişimlerini, okula devamlılıklarını ve akademik başarılarına düzgün beslenmenin etkisi çok fazla. Yetersiz beslenme; okuldan yeteri kadar faydalanma, okulun erken terk edilmesi, çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu ve ileri yaşlarda ortaya çıkacak kronik sağlık sorunları da dahil çocukların hayatında sadece bugünü değil geleceklerini de etkileyecek sonuçlara ve eşitsizliklere yol açacaktır.”

“Yoksulluğun acımasız ve kalıcı olarak en derinden çocukları etkilediği ve çocukların hayatında geri dönüşümsüz hasarları bıraktığı bilimsel verilerle ortadayken, beslenme hakkı koşulsuz olarak çocuğa sağlanması gereken temel bir hak olarak ortada duruyor” diyen Ozak Bu hakkı sağlamanın devletin ertelenemez görevi olduğunu milyonlarca çocuğun yaşamına etki edecek bu hakkın hayata geçirilmesi ve uygulanması için her okulda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

‘OKULA BOŞ BESLENME ÇANTASİYLA GİDEN ÇOCUKLARIN SAYISI ARTTI’

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında gıdaya erişimin her geçen gün daha da zorlaştığı bir dönemde okula giderken beslenme çantasını boş olarak götüren çocuk sayısındaki artışın geçmiş dönemlere kıyasla daha da fazla olacağına işaret eden Ozak; “Beslenme çantalarının ya boş olması ya da giderek küçülen beslenmenin, öğün atlayarak geçiştirilmesi sıralarda açlıktan uyuyakalan, aç olduğu için okulda bayılan çocukların olduğu gerçeği ortadayken, bu çocukların okula devam etmekteki zorluğu, okulu terk etme veya akademik başarıdaki düşüşü açıklar durumda” dedi.

‘SERMAYEYE KAYNAK AKTARMA YERİNE ÜCRETSİZ YEMEK İÇİN KAYNAK SAĞLANSIN’

İktidarın sermayeye kaynak aktarmak, sermayenin kasalarını şişirmek, inşaat tekellerine kaynak aktarmak yerine, okullarda ücretsiz bir öğün besleyici yemeği, hiçbir koşul ve şart aramaksızın her çocuğa vermesi gerektiğinin altını çizen Ozak şunları söyledi; “Okul öncesi veya anasınıfı gibi şartlara bağlı kalmaksızın verilmelidir. Bugün dünyanın yüzden fazla ülkesinde yaşam bulan ve Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da taşımalı sistemde uygulanacağı duyurulan bu uygulamanın her okula ve her öğrenciye ulaşması sağlanmalıdır.

Çocuklar ve gençler bu ülkenin geleceğidir. Onların geleceklerine doğrudan etki edecek olan sağlıklı, doyurucu ve besleyici beslenme ve ücretsiz eğitim öğretim hakkı devletin en temel görevi olmalıdır ve bu hakkın kullanımı ertelenemez bir hak olarak hemen sağlanmalıdır.”

Bunun için gerekli kaynakların oluşturulması, eğitime ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini belirten Ozak; “Giderek zorlaşan yaşam koşulları ağırlaşan ekonomik şartlar çocuklarımızın sağlıklarını, eğitimlerini ve geleceklerini karartmasına yol açmasın diye, en temel hak olan sağlıklı beslenme hakkının devlet tarafından sağlanmalı ve güvenceye alınmalıdır. Ayrıca “Her öğrenciye 1 öğün ücretsiz yemek” verilmesi sağlıklı beslenme ve gelecek nesillerin kronik sağlık sorunları ile karşılaşmasının önlenmesi bakımından da oldukça önemlidir. Silahlanma, güvenlik alanlarına değil, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine ve sağlıklı büyümelerine kaynak ayrılmalıdır” dedi.

‘ÜCRETSİZ YEMEK HAKKI DA EN TEMEL HAK OLARAK SAĞLANMALIDIR’

Kırtasiye masraflarının, okul araç gereçleri için ayrılan bütçenin işçi ve emekçi yoksul halkı oldukça zorladığını belki de binlerce çocuğun eğitim hayatını ya bırakacağı ya da hiç başlayamayacağını ifade eden Ozak şöyle devam etti; “Sağlıklı ve doyurucu beslenme her çocuğun hakkıdır şiarı ile sadece okul öncesi, ana sınıfı ve taşımalı eğitimde değil; devlet okullarının bütün kademelerinde ücretsiz yemek verilmesi uygulanmalıdır. Parasız ve bilimsel, anadilde eğitim hakkının bir parçası olarak ücretsiz yemek hakkı da en temel hak olarak sağlanmalıdır.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Beslenme çantasında çoğunlukla poğaça bazen tost

Karlıktepe Ekmek ve Gül Grubu, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle imz...

Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca MEB'e sordu: Okul ö...

Yayın Kurulu Üyemiz ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca, okul öncesi eğitimde geçtiğimiz yıl başlatıla...