Diyarbakır'da yapılan gözaltılara karşı kadınlar sokakta: Kadınlar yılmayacak, mücadele sürecek
Çeşitli kentlerde kadınlar, haklarını aramak için mücadele eden kadınlara yapılan gözaltılara karşı basın açıklamaları düzenliyorlar ve gözaltıların serbest bırakılmasını talep ediyorlar.

Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında aralarında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, görevden alınan Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin ve sendikacıların bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı. Çeşitli kentlerde kadınlar, haklarını aramak için mücadele eden kadınlara yapılan gözaltılara karşı basın açıklamaları düzenliyorlar ve gözaltıların serbest bırakılmasını talep ediyorlar.

DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı basın açıklaması ile Diyarbakır'da bu sabah gözaltına alınan kadınların serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamaya çok sayıda kadın ve kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamayı okuyan Özgür Hukukçular Derneği Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, kadınların geçmişte de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü başta olmak üzere katılmış oldukları barışçıl eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek gözaltına aldığına dikkat çekerek, "Yargı taciziyle Kürt kadınlara yönelik yapılan bu saldırıların amacı kadınları susturmak, özgürlük, adalet ve barış taleplerini kriminalize etmektir. Bu saldırıların bir devamı olarak güne 24 kadının gözaltına alınması ile uyandık. Bugün 16 Mart 2022 sabah saatlerinde gerçekleştirilen hukuka aykırı ev aramaları esnasında kadınların yakınlarına haber verme ve avukata erişim hakkı ihlal edilmiştir. Gözaltı esnasında kadınların işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. hemen akabininde 24 saatlik getirilen avukat görüş yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı ihlalidir" dedi.

Gözaltı zamanlamasının 8 Mart sonrasına denk getirilmesinin tesadüf olmadığını belirten Vurgun, "Dün olduğu gibi bugün de hedefinde olduğumuz bu yargı şiddeti bizi yıldırmaz, bizi tüketmez, bizi azaltmaz! Bizim kadın özgürlük mücadelesine ve barışa olan inancımızı güçlendirir. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele edenleri değil, kadınları her gün öldüren, şiddet uygulayan, homofobi ve trasfobi uygulayan, nefret ve ayrımcılık suçu işleyen, taciz eden, tecavüz eden, failleri yargılayın! Kadınlara değil faillere barikat olun" diye konuştu. Ardından söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise Diyarbakırlı kadınları Newroza çağırarak, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.


VAN

Fotoğraf: MA

VAN KADIN PLATFORMU: AMAÇ KORKU ATMOSFERİ YARATMAK

Van Kadın Platformunun, Van Barosu Konferans Salonunda yaptığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Platform adına açıklamayı yapan Star Kadın Derneği Başkanı Dilan Kunt, dosyada “kısıtlılık kararı” olduğu gerekçesiyle avukatlara bilgi verilmediğini belirterek, “Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek-erkek devlet şiddetine maruz kalırken, şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, yaşananlara karşı mücadele yürüten kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalarla şiddeti kalıcı hale getirmektedir. İktidarın tekçi, gerici ve cinsiyetçi politikalarına karşı gelen, kabul etmeyen, muhalif olan ve bunun için alanlara çıkan kadınlara yönelik gözaltı ve tutuklama şiddetini de eklemektedir” diye belirtti.

ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE

Gözaltına alınanların tamamının adresleri belli olup çağrılma durumunda ifade verecek kişiler olduğunu ifade eden Kunt, iktidarın gözaltı ve tutuklamalarla muhalif kesimleri sindirmeyi ve korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bunu uygulamadığının altını çizdi. Kunt, “Kazanacağımızın bilincindeyiz. Eril zihniyetin üzerimizde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun yine sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmekte olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Ne kadar şiddet, o kadar isyan! Ne kadar cinayet, o kadar yeniden doğum” ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı)


ADANA


ADANA KADIN PLATFORMU: TUTUKLAMALAR, BASKILAR KADINLARI YILDIRAMAYACAK

Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Basın metnini Pelin Songül Çiçek okudu.

İktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine bu talepler için mücadele eden kadınlara baskı ile karşılık verdiğini dile getiren Çiçek, iktidarın tekçi, gerici ve cinsiyetçi politikalarına karşı alanlara çıkan kadınlara yönelik operasyonun kadına yönelik şiddetin münferit değil, politik olduğunun da kanıtı olduğunu ifade etti.

Gözaltı zamanlamasının Newroz ve 1 Mayıs öncesine denk gelmesinin tesadüf olmadığını söyleyen Çiçek,

Kadınların sahip oldukları hakları ancak evde, işte, sokakta, okulda, cezaevinde, kadınların olduğu her yerde mücadeleyi büyüterek kazanacağının bilincinde olduklarını ifade etti. Çiçek, “Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bedeli ne olursa olsun kadınların mücadelesini kriminalize etmeye yönelik gözaltılar, tutuklamalar, baskılar kadınları yıldıramayacak, korkutamayacaktır” dedi.

ANTALYA


Antalya Kadın Platformu gözaltılara ilişkin Üçkapılar’da basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı yapan Selma Yavuz “Her gün şiddet faili erkekleri koruyan, kadın cinayetlerine meşru kılıf uyduran iktidar eşitlik, özgürlük ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden Kürt kadın kurumlarını özel bir savaş politikasıyla hedef almayı sürdürüyor. Erkek-devlet şiddetine karşı dayanışmamız da mücadelemiz de ortak! Kadınlar için mücadele edenler yargılanıyor, yasalar failler için uygulanmazken hayatını savunan kadınlar yargılanıyor, kadın kazanımları yok ediliyor, yoksulluğun ve krizin ortasında savaşlar yükseliyor. Geçtiğimiz 8 Mart’ta burada kadınların gece yürüyüşü engellendi, orantısız şiddet kullanılarak 39 kadın gözaltına alındı. Kadınları gözaltı ve tutuklamalarla engellemek isteyenlere bir kez daha buradan sesleniyoruz, daha önce de denediniz, sonuç alamadınız, kadın mücadelemiz her geçen gün daha da büyüyor” dedi. Yavuz son olarak şunları söyledi: “Direnişimiz ortak, mücadelemiz ortak. Kadın dayanışmamız her geçen gün daha da büyüyor. Kadınlar her yerde eşitlik ve özgürlük için mücadele etmeye devam ediyor. Mücadelemizi, engelleyemezsiniz, yargılayamazsınız. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.”


ANTEP


GAZİANTEP DEMOKRATİK KADIN PLATFORMU: DİYARBAKIR’DA GÖZALTINA ALINAN KADINLAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Platform adına açıklamayı okuyan Elif Söyleyici, “Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi anayasa ihlalidir. Son yıllarda belli günler öncesinde kitlesel gözaltılar rutin hale getirilmiştir. Böylelikle kadınlar üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek, sindirilmek, yapılacak eylem ve etkinliklere katılımı en aza indirmek hedeflenmektedir. İktidarı ve kendini anayasanın, yasaların üzerinde gören yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin. Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi anayasa ihlalidir. Diyarbakır’da gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, bu hukuksuz uygulamayı gerçekleştirenler hakkında soruşturma açılmalıdır” dedi.


MERSİN


Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek, kadınların gözaltına alınmasını protesto etti. “Kadın mücadelesi engellenemez” pankartının açıldığı açıklamada; Mersin Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Çiğdem Göksoy gözaltı zamanlamasının 8 Mart sonrasına, Newroz ve 1 Mayıs öncesine denk gelmesinin tesadüf olmadığını belirtti. Göksoy, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

HATAY
KESK Hatay Şubeler Platformu da SES Hatay Şubesi'nde yaptıkları basın açıklaması ile gözaltına alınan kadınların serbest bırakılmasını istedi.

MARDİN


Mardin Şahmaran Kadın Platformu, gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bağlı sendikaların Mardin şubelerinin olduğu bina önünde yapılan açıklamada kadınlar, pankart açtı. Platform adına açıklamayı Gülizar İpek Bilek yaptı. AKP-MHP iktidarının kadınları nefes alamaz hale getirerek, iradelerini kırmak istediğini belirten İpek, “Baskılar bizi yıldıramaz. Bugün ve yarın her alanda kadın mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz” diyerek gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi.

 ANKARA


Ankara Kadın Platformununİnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde yaptığı açıklamada “Kadın mücadelesi yargılanamaz” pankartı asıldı. Açıklamayı yapan Sinejan Kut, kadın kazanımlarına yönelik gerçekleştirilen erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceklerini ve mücadelelerine daha güçlü devam edeceklerinin mesajını verdi.

İSTANBUL
İStanbul'da Süreyya Operası önünde basın açıklaması yapan Kadınlar Birlikte Güçlü, “Özgürlük ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden Kürt kadın kurumlarını özel bir savaş politikasıyla hedef almayı sürdürüyor, arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” dedi. 


İZMİR
İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlünün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Kadınlar gözaltındaki arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü ülkenin dört bir yanında, yaşadığımız her alanda hep birlikte ör...

PAS South işçisi kadınlar: İçeridekiler baskılarda...

PAS South’ta çalışan ve sendikalaştıkları için işten atılan kadın işçiler Ekmek ve Gül’e çalışma koş...

Ankara’da kadın mitingi çağrısına polis müdahalesi...

19 Haziran’da İstanbul’da yapılacak olan mitinge çağrı yapmak isteyen kadınlara polis müdahale etti....