Diyarbakırlı kadınlar: Yaşamak ve yaşatmak mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz
Dicle Amed Kadın Platformu: Yaşamak ve yaşatma mücadelesinden asla vazgeçmeyecek, kadın mücadelesini her gün biraz daha büyüterek alanlarda durmaya devam edeceğiz’

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katledilmesini basın açıklaması yaparak protesto etti. Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde yapılan açıklamada “Kadın kırımına son ver İstanbul Sözleşmesini uygula” pankartını açıldı. Kadınlar sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Azra Gülendam isyanımızdır” ve “Sözleşmeyi uygula hemen yargıla” sloganları attı.

Açıklamayı yapan DAKAP Dönem Sözcüsü Çağla İzgi, Konya’da Kürt bir aileden öldürülen 7 kişiden 4’ünün kadın olduğunu hatırlattı. Katledilen aileden 4 kadının yaşam hakkının elinden alındığını belirten İzgi, “Azra’nın dün cansız bedeni bulundu. Fail Mustafa Murat Ayhan önce cinsel saldırıda bulunmuş sonra genç kadını vahşice katlederek ormanlık alana gömmüştür. Bu cinayet haberinden sonra günlerce kayıp olan Emine Gökkız’ın cansız bedenide ormanlık alanda ağaca asılarak bulunmuştur. İntihar süsü verilen bu ölümün de araştırılmasını talep ediyoruz. Bu yılın ilk 8 ayında 208 kadın erkek şiddeti ile katledilmiştir. Yaşanan bu vahşet Türkiye’nin her kentinde kadına yönelik şiddetin, kadın katliamlarının nasıl organize bir şekilde uygulanabildiğini gösteriyor” dedi.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

İktidarın yürüttüğü kadın düşmanlığı ile yüzlerce kadın kurumu ve kadın birimlerinin kapatıldığını ifade eden İzgi, kadın mücadelesinde yer alan kadınların da tutuklandığını belirtti. Yaşamak ve yaşatma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen İzgi, “Kadınların yaşamını güvence altına alan başta İstanbul Sözleşmesi’ni ve her türlü koruyucu uygulamayı yürürlükten kaldırdı. Erkek faillere iyi hal indirimleri vererek ya da tutuksuz yargılama ile erkek şiddetinin çarkını dizayn etmekten geri durmadığı sürece şiddetin ve kadın katliamlarının önlenmesi mümkün olmayacaktır. Bu politikalara karşı kadın mücadelesini her gün biraz daha büyüterek alanlarda durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Antalya Kadın Platformu: Kadınları katledilen bir...

Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız’ın katledilmesini protesto eden Antalya Kadın Platformu, ‘Ka...

Mardin: Kadın katilleri en ağır cezayı alsın

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu ve Şahmaran Kadın Platformu yaptığı açıklamayla, kadın katilleri...

Dersimli kadınlar: Şengal'den Antalya'ya katledile...

Dersim Kadın Platformu, Şengal'de IŞİD saldırısında binlerce Êzidî’nin katledilmesinin 7. yıl dönümü...