Dünya Ev İşçileri Günü’nde seslendiler: Güvenceli, insanca yaşam!
İMECE Ev İşçileri Sendikası, Dünya Ev İşçileri Günü’nde “Ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hakkı ve ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınması” talebiyle açıklama yaptı.

İMECE Ev İşçileri Sendikası, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından her yıl 16 Haziran’da kutlanan “Dünya Ev İşçileri Günü” nedeniyle Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Ev işçilerine güvence istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Dolapta zıkkımın kökü sokakta isyan var” sloganları atıldı.

‘MESLEK HASTALIKLARIYLA YAŞIYORUZ’

Kadın ev işçilerinin zor şartlar altında çalıştığını belirten ev işçisi Zeynep Ayvalıtaş, Türkiye’de 1 milyondan fazla ev işçisi olduğunu söyledi. Ev işçilerinin neredeyse tamamının kayıt dışı çalıştırıldıklarının altını çizen Ayvalıtaş, bu sebeple emeklilik, sağlık, kriz dönemlerinde işsizlik ve kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamadıklarını kaydetti. Bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Ayvalıtaş, “Sadaka değil, güvenceli İş, güvenceli gelecek istiyoruz. Bunun için sendikal çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Onlarca ev işçisi arkadaşlarımızın camdan düşerek hayatını kaybettiğine tanık olduk. Hayatını sakat bir şeklide devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım alerji gibi çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.


TALEPLER

Ev işçileri kadınların haklarının bir an önce sağlanması ve bu yönde gerekli yasaların bir an önce kabul edilip uygulanması gerektiğini belirten Ayvalıtaş, taleplerini şu şekilde sıraladı:

■ Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz.

■ Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın.

■ ILO C-189 Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi İmzalansın.

■ Ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hakkı istiyoruz.

■ Ev işçilerine ev işlerine gittikleri vakit, koruyucu gereç ve yeterli derecede salgın bilgisi sağlanmalıdır.

■ Kayıt dışı çalışan emekçi kadınlar açıklanan ekonomi destek paketlerinden yararlanamadılar. Bunun için düzenleme yapılmalıdır.

■ Göçmen Ev işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmelidir.

■ Ev işçilerine Güvenceli bir yaşam istiyoruz.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
İMECE Ev İşçileri Sendikası: Ev işçileri salgın dö...

İmece Ev İşçileri Sendikası, kovid-19 salgın sürecinde ev işçisi kadınların yaşadıklarına dair rapor...

İMECE: Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz!

İmece Ev İşçileri Sendikasından 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla açıklama: ‘Ev işçisi k...