Duygu Delen'i kasten öldürme suçundan yargılanan Mehmet Kaplan tahliye edildi
Mahkeme heyeti, müebbet hapis istenen sanık Kaplan'a "Kasten öldürme" ve "Cinsel istismar" suçundan beraat kararı verdi. "Konutta yağma" suçundan 10 yıl hapis cezası verilen Kaplan tahliye edildi.

Antep'te şüpheli şekilde yaşamını yitiren 17 yaşındaki Duygu Delen'in ölümüne ilişkin davada “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanan ve müebbet hapis cezası istenen Mehmet Kaplan'a "kasten öldürme" ve "cinsel istismar" suçlamaları ile ilgili beraat kararı verildi. "Konutta yağma" suçundan 10 yıl hapis cezası verilen Kaplan'ın hükümle birkilte tahliyesine karar verildi.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 10. duruşmaya sanık Mehmet Kaplan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, sanık Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut ile Delen ailesi avukatları Mehmet Balcı ve Ömer Faruk Akan, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına Av. Şafak Nur Atmaca, Ankara Barosu ile Gaziantep Barosu avukatları ve KADEM temsilcisi salonda hazır bulundu. Duruşmayı anne Şenel Delen ile baba Bülent Delen de takip etti.

'KIZIM TOPRAK ALTINDA, KATİL KARŞIMIZDA'

Duruşmada söz alan baba Bülent Delen, adalete güvendiğini, kızının yaşaması halinde geçen hafta 19 yaşına gireceğini ifade ederek, "Kızım toprak altında katil halen karşımızda nefes alıyor" dedi. Baba Delen, “Ben sizin adaletinize sığınıyor ve güveniyorum. Tutuklunun en ağır ceza almasını talep ediyorum” dedi.

Beyanı alınan anne Şenel Delen ise sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istediğini söyledi. Delen, “Önce Allah'a, sonra size güveniyorum. Yavrum geçen hafta 19 yaşına girdi ama toprağın altında. Katili serbest bırakıp başka suçlar işlemesine neden olmayın. Cezasını çeksin. Bin kere de ölsem davamdan vazgeçmem. Sanık cezasını çeksin, başka masumların canını yakmasın” ifadelerini kullandı.

'SANIK TARAFI DELİLLERİ KARARTMAYA ÇALIŞIYOR'

Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı, savunmasında sanık tarafının delilleri karartmaya çalıştığını söyledi. Sanığın ifadelerinde çelişkiler olduğunu belirtti. Avukat Balcı, sanık tarafının delilleri manipüle etmeye çalıştığını ifade ederek kamera kayıtlarının tekrar incelenmesini istedi.

Davaya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına katılan Avukat Şafak Nur Atmaca ise savcının esas hakkındaki mütalaasına yalnızca “çocuğun cinsel istismarı” suçlaması yönünden katılmadıklarını belirterek, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

SAVCI MÜEBBET HAPİS TALEBİNİ YİNELEDİ

Avukat ve müşteki beyanlarının ardından duruşma savcısı esas hakkında açıkladığı mütalaasını tekrarladı. Sanığın "zincirleme şekilde nitelikli cinsel istismar" suçundan beraatına karar verilmesini talep eden savcı, sanığın "hakaret" ve "konutta yağma" suçlarından cezalandırılmasını istedi. Kaplan'ın uyuşturucu kullandığı, öfke kontrolü sorunu olduğu ve kıskançlık sebebiyle maktule geçmişte de darp uyguladığını, kontrolünü kaybettiğini, maktulün boğazını sıktığını, darp ettiğini mütalaasında belirten savcı, üzerine atılı "çocuğu kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

SAVUNMA, İDDİALARIN SOYUT OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Kaplan'ın avukatı Enes Karabulut, mütalaada "cinayet işlendi" dendiğini ama nasıl işlendiğinin anlatılmadığını öne sürdü.

MEHMET KAPLAN TAHLİYE EDİLDİ

Verilen kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Kaplan’ın cinsel istismar ve kasten öldürme suçlamasından beraatına, hakaret suçundan verilen 90 gün hapis cezasının bin 800 lira para cezasına çevrilmesine, yağma suçundan ise 10 yıl hapisle cezalandırılmasına ve hükümle birlikte tahliye edilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Kararın ardından Duygu Delen'in yakınları karara tepki gösterdi. Sanık Kaplan'a "Katil" diye bağıran Anne Şenel Delen, yakınlarının yardımıyla güçlükle adliyeden çıkartıldı.

NE OLMUŞTU?
Antep'te 13 Ağustos 2020'de Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi'ndeki 5 katlı apartmanın 4'üncü katından bir kişinin düştüğü ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilmiş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden kişinin 17 yaşındaki Duygu Delen olduğu belirlenmişti. Evde bulunan Mehmet K. (20) tutuklanmıştı.
Mehmet K. hakkında "çocuğun kasten öldürülmesi" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hakaret" ve "konutta yağma" suçlarından çeşitli oranlarda ceza istemiyle açılan davada mahkeme keşif kararı vermiş ve olay yeri inceleme uzmanı, fizik mühendisi, adli tıp uzmanı ve bilgisayar teknolojisi uzmanından oluşan heyet, 19 Mart'ta olayın meydana geldiği sanık Mehmet K'nin evinde keşif yapmıştı.
Tutuklu sanık Mehmet K'nin 16 Haziran'da "ev hapsi" kararıyla tahliyesine karar verilmiş, Cumhuriyet Başsavcılığınca karara itiraz edilmişti. İtirazı değerlendiren 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla ikametinde gözaltına alınan sanık 22 Haziran'da tutuklanmıştı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Duygu Delen’in arkadaşları: ‘Duygu şiddet görüyord...

Babası iş insanı olan eski erkek arkadaşının evinden şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitiren Duygu...

‘Duygu Delen eve tehditle götürüldü ve iki saat bo...

Avukat Önder Alkurt, Antep'te Mehmet Kaplan'ın evinden düşerek hayatını kaybeden Duygu Delen'in tehd...

5 maddede şüpheli kadın ölümleri

Kadın cinayetlerinin her yıl artması, şüpheli kadın ölümlerinin yaşanmasının tesadüf olmadığını düşü...