EBA ilk canlı derste çöktü, Bakan sevindi
EBA’nın ilk canlı derste çökmesine veliler tepki gösterirken, Bakan Ziya Selçuk durumu sevindirici buldu. Eğitim Sen, öğrencilerin eğitimden eşit yararlanması için acil çözüm istedi.

Milyonlarca öğrencinin derslerini izlemek için girmeye çalıştığı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) canlı dersin ilk günü çöktü. EBA’ya erişmeye çalışan öğrenci ve öğretmenler, “Çok kalabalık. Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’da. Sorun yaşamış olabilirsin” mesajıyla karşılaştı.  

EBA’nın çökmesini olumlu haber olarak değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu bizim için olumlu bir haber çünkü inanılmaz bir talep var. Taleple birlikte yoğunluk oldu, üzerinde çalışılıyor” dedi. EBA uygulaması, yaşanan sorunun ardından öğrencileri, daha önce girilmemesi istenen Zoom uygulamasına yönlendirdi ancak uygulamayı indirenler da derslere bağlanmakta sorun yaşadı. Bazı öğretmenler de uygulamaya giriş yapamazken kimi dersler birkaç öğrencinin katılımıyla yapılabildi. Veliler ve öğrenciler, yaşananlara sosyal medyada “#EBACanlıDers” etiketiyle paylaştıkları mesajlarla tepki gösterdi.

BAKAN ZİYA SELÇUK’A GÖRE BU SORUN OLUMLU HABERMİŞ!

Milli Eğitim Bakanlığında gerçekleştirilen “Okuyan Balık Sesli Elektronik Kütüphanesi Tanıtım Programı”na katılan Bakan Selçuk, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. EBA’da yaşanan soruna dair soruya “Aksaklıkların giderilmesi için çalışma yapılıyor. Çok büyük bir kısmının erişimle ilgili bir sıkıntısı olmadığını görüyoruz. Bunu EBA’daki yoğunluktan da görüyoruz” şeklinde cevapladı. Selçuk, yoğunluk için “Bu aslında bir taraftan da bizim için olumlu bir haber. İnanılmaz bir talep var. Özellikle yüz yüze eğitimin başladığı günlerde bu talepte sıçrama yaşandı. Bu konuda teknik arkadaşlar çalışıyor. Bu altyapı giderek daha da daha da güçlenecek. Bu talebin karşılanması için de her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. EBA estek merkezleri yarım saat önceki sayı itibariyle 8 bin 868 oldu. Akşama kadar 9 bin olur herhalde” diye konuştu.

BAKAN ‘EN İYİ ÜLKELERDEN BİRİYİZ’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde yapılan “EBA Yeni Yayın Dönemi Tanıtımı”nda konuşan Bakan Ziya Selçuk, “Yeni döneme hazırız” mesajı vermişti. Selçuk “Dünyanın en iyi dijital eğitim altyapısını kuruyoruz. Çok iddialı olarak söylüyorum. Uzaktan eğitimde dünyadaki 3-5 ülkeden bir tanesi Türkiye. Bu hizmetin genişleyerek yüz yüze eğitime geçildiğinde de sürekli biçimde devam edeceğinin müjdesini vermek isterim” ifadelerini kullanmıştı.

EBA’NIN ALT YAPISI YETERSİZ

Eğitim Sen tarafından EBA’nın ilk canlı derste çökmesiyle ilgili açıklama yaptı. MEB’in yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim için hazırlık yapmadığı belirtilen açıklamada “Mart ayından bu yana EBA’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişim sorunu çözülmemiştir” denildi.

‘ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKINDAN EŞİT YARARLANABİLMESİ İÇİN ADIM ATILMALI’

2020-2021 eğitim öğretim yılının, 21 Eylül 2020 tarihinde yoğun tartışmalar arasında başladığı belirtilen açıklamada, “Ne yüz yüze eğitime ne de uzaktan eğitime tam anlamıyla hazırlık yapan MEB yaşanan sorunlara çözüm üretememektedir. Aslında MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel bir sorun alanı olarak kabul edilmediği için adım da atılmamaktadır. Ancak tüm öğrencilerimizin eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi için mutlaka adım atılması gerekmektedir. Eğitim Sen bu konuda tüm il ve ilçelerde önümüzdeki dönemde mücadeleyi yükseltme kararlılığındadır” denildi.

Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğunun uzaktan eğitimle başladığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmemiş, EBA’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişim sorunu çözülmemiştir. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamamış, okul yöneticileri öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirmiştir. Uzaktan eğitim başladığında EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdu. EBA’da yaşanan yoğunluk beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun değildir. Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında bu yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması oldukça manidardır.”

ÖĞRETMENLER NE YAPMALI?
MEB’in hızla soruna müdahale etmesi ve çözüm üretmesi gerektiği vurgulanan açıklamada bu süre içerisinde öğretmenlerin yapması gerekenler şöyle sıralandı:
• Yaşadıkları sorunları yazılı hale getirmeli, mümkünse tutanak altına almalı ve okul yönetimlerine bildirmelidir.
• Okul yönetimlerinden yaşanan sorunları yazılı olarak MEB’e iletmelerini istemelidir.
• Okul yönetimlerinden ve il/ilçe eğitim yöneticilerinden öğretmenlere lisanslı çevrimiçi platformlar sağlamasını istemelidir.
• Yapılan her dersin linkini kayıt altında tutmalıdır.
‘TÜM DERSLERE KARŞILIK OLARAK EK DERS ÜCRETİ ÖDEMESİ YAPILMALIDIR’

Öğretmenlerin ek dersleri ile ilgili tartışmanın sonlanması için MEB’in açıklayıcı bir yazıyı illere göndermesi gerektiğinin de altı çizilen açıklamada, “Öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir” denildi.


İlgili haberler
Uzaktan eğitimde mahalle dayanışması: Komşular int...

İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’nde dayanışarak internet ve bilgisayarlarını paylaşan mah...

Uzaktan eğitimin bilançosu: Milyonlarca öğrenci eğ...

Eğitim Sen’e göre öğrencilerin sadece yüzde 15’i uzaktan eğitime katılabildi. OECD’ göre ise öğrenci...

Uzaktan eğitim geriye kaygı ve mağduriyet bıraktı!

Yoksula da, şiddetten kaçıp yeni bir hayata başlayana da, sağlık emekçisine de dert oldu! Kadınların...