Ekmek ve Gül Karşıya okurları ve ÖV-DER kadınlarla bir araya geldi
İzmir’de, Ekmek ve Gül Karşıyaka okurları ve ÖV-DER birlikte 25 Kasım etkinliği düzenledi. Etkinlikte ‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek’ kampanyasının duyurusu da yapıldı.

Ekmek ve Gül Karşıyaka okurları ile Tüm Öğrenci Velileri Derneği (ÖV-DER) ”25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek İçin Bir Aradayız” etkinliği gerçekleştirdi.

25 Kasım dolayısıyla yapılan etkinlik Karşıyaka Belediyesi çok katlı pazaryeri üstü seminer salonunda düzenlendi. Etkinliğe kampanyayı yürüten kadınların yanı sıra İnönü Mahallesi Muhtarı Fezair Taşdemir, Çorum Dernekleri Federasyonu kurucusu Ahmet Karagöz, ÖV-DER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya katıldı.

Etkinlik öncelikle “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyası”nın nasıl doğduğu ve Karşıyaka’da nasıl sürdürüldüğüne ilişkin bir video izlendi. Ardından ise fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman’ın hazırladığı Mirabal kardeşlere ilişkin kısa bir sinevizyon gösterimi oldu.

Etkinlikte ÖV-DER kurucularından ve eski başkanlarından Avukat Hasan Hüseyin Evin ile Ekmek ve Gül adına Emine Uyar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Okullarda 1 Öğün Yemek Neden Haktır ve Kadın Mücadelesi ile Bağlantısı Nedir” başlıklı panel gerçekleşti.

‘KADINLARIN EMEĞİ DAHA FAZLA SÖMÜRÜLÜYOR’

Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Uyar Demircioğlu’nun kolaylaştırıcılığını yaptığı panelde ilk sözü alan Emine Uyar, kadın erkek eşitsizliğinin tarihçesinden, kadının ikincil konumunun nedenleri ve sömürüye dayalı sistemlerde kadının emek sömürüsüne değinerek sözlerine başladı.

Kadın şiddetiyle kadının kutsanan “annelik” ve “aile” kavramının da bağımsız düşünülmeyeceğini belirten Uyar, cezasızlık politikası nedeniyle şiddetin giderek de arttığını söyledi.

‘KADINLAR OLARAK MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin de konuşan Uyar, “Biz kadınlar sözleşme var ama uygulanmıyor, kadınlar katlediliyor diye de sokaklardaydık. Sözleşmeden çıkıldı ama kadınlar olarak mücadeleye devam ediyoruz” dedi.

Kadınların taleplerini sıralayan Uyar, örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Uyar son olarak, “Bir öğün yemek kampanyası ile 25 Kasım’dan ayrı tutmuyoruz. Çocuğun eğitim hakkını alıyor olması tek başına kadınlara yükleniyor. Eğitim masrafları, ev içindeki işler derken kadınlar hem kendine hem de çocuklarına vakit ayıramıyor. Bu kampanya kadınların kurtuluş mücadelesinin de bir parçası. Mesele kaynaksızlık meselesi değil. Burada tercihler meselesi var. Eşit işe eşit ücret aldığımız, hayatın her alanında eşit olmak için mücadeleye devam edeceğiz. Ekmek ve Gül de bir kürsümüz, bu mücadelemizde bir araçtır” diye konuştu.

‘SAĞLIKLI EĞİTİM İÇİN SAĞLIKLI ÇOCUKLAR OLMALI’

Avukat Hasan Hüseyin Evin ise ÖV-DER’in tarihçesini anlattı. “Eğitimin içeriği nasıl olmalı” sorusunu da tartıştıran Evin, “Bizim eğitimle ilgili mücadelemiz diğer alanlardaki mücadeleden bağımsız değil. Eğitimin sağlıklı olması için çocukların da sağlıklı olması lazım” diyerek, ana dilinde, bilimsel ve demokratik eğitimin önemine vurgu yaptı.

Evin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi üniversitesi öğrencilerine ücretsiz 1 öğün yemek vermeye başladı ama Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü buna engel oldu. Neden bunu yapıyorlar? Çünkü kendi kantin ihalelerine ve çıkarlarına engel oluyor bu hizmet. Ben ÖV-DER kurucusu olarak bu mücadelenin yükseldiğini görmekten onur duyuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından söz alan bir kadın, “Biz yaşam mücadelesi vermekten, geçim derdinden bilgilenemiyoruz bile. Böyle etkinliklere katılacak çok kadın vardır eminim. Biz bunların arttırılmasını istiyoruz” dedi.

Başkan bir kadın ise eşinden 8 yıldır psikolojik şiddet gördüğünü, nereye başvurursa başvursun yanıtsız kaldığını anlayarak, kadınların dayanışmasının öneminden bahsetti.

Konuşmalarının ardından ise Aylin Laçin’in yönetmenliğini yaptığı 25 Kasım’a ilişkin “Mavi” isimli kısa film izlendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül