Emek Partisi Adana’da artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi
Adana’da bir hafta içerisinde 3 kadın cinayetinin gerçekleştiğini ifade eden Emek Partisi Adana İl Örgütü, artan cinayetlere tepki göstererek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Yazılı basın açıklaması yapan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, devletin ilgili kurumları görevlerini yapmadığı için kadınların her gün sosyal medyada “yaşamak istiyoruz” çığlıkları yükselirken kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin de arttığını belirtti: “Kadın cinayetleri o kadar arttı ki bir hafta içinde sadece Adana’da üç kadın katledildi. Buna rağmen Adalet Bakanlığı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde, kadın cinayetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştüğünü duyurmakta beis görmüyor. Bizce öldürülen her kadının faili şiddete karşı önleyici tedbirleri almayan, etkin kovuşturma yürütmeyen ve katilleri cezasız bırakan devlettir.”  

‘FAİLİN TUTUKLANMAMASI BAŞKA BİR KADININ HAYATIN MAL OLDU’

Geçtiğimiz bir hafta içinde Adana’da yaşanan kadına yönelik şiddettin gelinen noktayı gösterdi.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde boşanma davası devam eden ve uzaklaştırma kararı olan Serap Öner, eşi Ali Öner'in saldırısına uğradı, kalbine aldığı bıçak darbesiyle yaşamını yitirdi.

Adana'nın Kozan ilçesinde, Erdoğan Küpeli adlı kişi, Tuğba Keleş'i tabancayla vurarak öldürdü. Küpeli’nin, Gülay Mübarek adlı kadını da yıllarca taciz etmiş, 8 yıl 6 ay ceza almasına rağmen tutuklanmamıştı. Aracı bu olaya ilişkin “Kadına yönelik şiddetten cezası olan bir şahıs, yeterli önlem alınmadığı için bir başka kadının hayatına mal oldu” dedi.

Adana’nın Çukurova İlçesinde Hülya Güllüce isimli kadın boşandığı Abdullah K. isimli kişi tarafından vurularak öldürüldü.

 ‘KADINLARIN HAKLARI VE HAYATLARI İÇİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN!”

“İktidar ise tüm bu örneklere rağmen bir yandan kadına yönelik şiddetin azaldığına dair yanlış bilgileri paylaşırken bir yandan da İstanbul Sözleşmesinden çıkmayı tartıştırıyor. Sözleşmeden rahatsız oldukları kadar, kadınlara ve çocuklara yapılan şiddet ve tacizden, kadın cinayetlerinden rahatsız olmuyorlar” diyen Aracı şöyle devam etti:

“Şiddet, cinayet, taciz faillerine hala iyi hal indirimi uygulanabiliyor, bu failler çoğunlukla tutuksuz yargılanıyor. Cezasız kalan her şiddet, taciz, cinayet vakası bu fiili işleyenleri, işleyecek olanları cesaretlendiriyor, özendiriyor. Evde, sokakta, iş yerinde ‘başıma bir şey gelir mi’ tedirginliğiyle hayatını sürdüren kadınların sayısı giderek artıyor. Kadınlara reva görülen bu yaşam kabul edilemez.”

İktidarın, her türlü şiddet ve cinayetin önlenmesi, yapanın asla cezasız kalmaması için gerekli düzenleme ve yaptırımları derhal hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen Aracı, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamalıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulanması, uygulatılması, denetleme mekanizmalarının devreye sokulması devletin öncelikli yükümlülüklerinden biridir. Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Yıllarca, şiddet gördüğü eşinin eline tutuşturduğu tüfeğin patlaması sonucunda eşini öldürmekle suçlanan Fikriye Özbek hakkında kasten eşi öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istemi ile dava açıldığını hatırlatan Aracı, Fikriye’nin duruşmasının da 6 Kasım günü görüleceğini belirterek dayanışma çağrısı yaptı.

İlgili haberler
Adana’da iki çocuğunu istismar eden M.A.K. tutukla...

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğuna istismarda bulunan baba hakkında açılan davada mahkeme ist...

Adanalı kadınlar: ‘İstanbul Sözleşmesi hayati önem...

Adana’da konuştuğumuz kadınlar İstanbul Sözleşmenin kendileri için hayati önemde olduğunu belirterek...

Fikriye Özbek için ağırlaştırılmış müebbet hapis i...

Şiddet gördüğü eşini öldürdüğü iddia edilen Fikriye Özbek için hazırlanan iddianame kabul edildi. Öz...