EMEP Çanakkale İl Örgütü: Şiddete, zorbalığa ve eşitsizliğe karşı isyanımız büyüyor
Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü üyesi kadınlar, TJA ve HDP Kadın Meclisi ve CHP Bornova İlçe Kadın Kolları yaşanan kadın cinayetlerine dair açıklama yaptı.

Türkiye’de 2020 yılı içinde 419 kadın erkekler tarafından katledildi. Dün gün içinde 3 kadın daha erkekler tarafından öldürüldü. İstanbul’da İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Aylin Sözer Kemal Delbe tarafından, Malatya’da Selda Taş evli olduğu erkek tarafından ve Antep’te Vesile Dönmez oğlu tarafından katledildi. Kadınlar yaptıkları açıklamalarla kadın cinayetlerine tepkiler gösterdi. 

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü üyesi kadınlar parti binasında “Şiddete, zorbalığa ve eşitsizliğe karşı isyanımız büyüyor” başlığıyla bir açıklama yaptı.

Açıklama “Bu ülkede her gün kadınlar katlediliyor! Bu ülkede kadınlar her geçen gün daha korkunç bir vahşetin hedefi haline geliyor! Bu ülkede kadınlar evlerinde yakılarak öldürülüyor!” diye başlarken, pandemi döneminde evlerin, kadınlar için daha fazla şiddet mahalli haline geldiği vurgulandı. İktidarın şiddet faillerine göz yumarak, aklayarak, serbest bırakarak adeta teşvik eden tutumunun her gün kadınların canına mal olduğunun belirtildiği açıklama şöyle devam etti: “Artık Yeter! İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara son verin. 6284 Sayılı Yasanın tartışılmasına izin veriyorsunuz. Kadınların öldürüldüğü, bunun artık vahşete dönüştüğü bu ülkede iktidarın görevi kadına yönelik şiddeti engellemektir. Aksi her davranış her yeni gün bir kadın cinayeti anlamına geliyor. Kadınların hayatı ateş hattındayken, bedenleri erkek egemenliğinin ve cezasızlığın alevleri arasında kül edilmeye çalışılırken bu yangını söndürecek olan kadın dayanışmasının gücü, kadınların örgütlü mücadelesidir! Yeniden hatırlatıyoruz; kadınların eşit, özgür, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı, kimsenin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin ayrımcılık gerekçesi haline getirilmediği, güvenli bir hayat yaşama hakkının sağlanması için talepleri tüm demokrasi güçlerinin de talepleridir ve bu taleplerin gereğinin yerine getirilmesi için herkes elini taşın altına koymalıdır.”

DİYARBAKIR


‘BU ZİHNİYETİ KADIN KURUMLARININ KAPATILMASINDAN BİLİYORUZ’

Yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin Diyarbakır’da TJA ve HDP Kadın Meclisi açıklama yaptı. HDP Diyarbakır il binasında yapılan açıklamayı DBP İl Eş Başkanı Seval Gülmez okudu. İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasına yönelik konuşan Gülmez, “Biz bu zihniyeti kayyum atamalarından sonra ilk elden kapatılan kadın kurumlarından biliyoruz” dedi.

KADINLARIN ALANLARI HEDEFTE
Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerinin her geçen gün artığını belirten Gülmez, cezasızlık politikasıyla erkeklerin cesaretlendirildiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesinin kadına yönelik şiddet ve cinayetin önlenmesi konusunda imzacı ülkelere sorumluluklar yüklediğini ifade eden Gülmez, “Bırakın imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesini uygulamayı, tekçi ve dinci politikalarıyla AKP derneklere kayyum atanmasının önünü açan teklifi yasalaştırarak kadın kurumlarını ve derneklerini de hedef haline getirmiştir. Biz bu zihniyeti kayyum atamalarından sonra ilk elden kapatılan kadın kurumlarından, KHK lar ile kapatılan kadına yönelik şiddet ile mücadele eden derneklerden biliyoruz. Erkek egemen zihniyetin varlığını devam ettirmemesi üzerinden faaliyet yürüten bütün alanlar hedef haline getirilerek kazanımları yok edilmeye çalışılıyor, erkek yanlısı politikalar ile kadına yönelik şiddet ve cinayetlere meşruiyet kazandırılmaya, dernekler hedef haline getirilerek de kadınlar çaresiz bırakılmaya, yaşamdan koparılmaya veya şiddete maruz kaldığı alanlara mahkum edilmeye çalışılıyor” dedi.
MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Devlet yetkililerine seslenen Gülmez, “Her geçen gün artan erkek şiddetin yarattığı isyan ile karşınızdayız ve karşınız da olmaya devam ederek sizleri rahatsız edip, kötülükleriniz ile yüzleşmenizi sağlamaya devam edeceğiz.Yaratmaya çalıştığınız makul kadınlar olmayacağız evlerimizde iş yerlerimizde sosyal ve siyasal bütün alanlarda erkek egemen sisteminize karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İZMİR -BORNOVA 


CHP BORNOVA İLÇE KADIN KOLLARI: ARTIK YETER

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kollarının ''Hükümetin 2020 Cinsiyet Eşitliği Karnesi'' başlığıyla 81 il ve tüm ilçelerde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği basın açıklaması, CHP Bornova Kadın Kolları tarafından ilçe binasında gerçekleştirildi. Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk’ın anıldığı açıklamada, katiller lanetlendi.

CHP Bornova Kadın kolları Başkanı DUYGU BÖLÜK basın açıklamasıyla ilgili olarak, Ocak ayından başlayarak bu güne kadar her ay meydana gelen kadın cinayetlerinin ve yaşanan şiddet olaylarının aylık rakamlarla paylaşıldığını, hükümetin ve bazı kurum ve kuruluşların yöneticilerinin bu tür olaylar karşısında ve kadının varlığının söz konusu olduğu her türlü durumda kadını hedef alan ve toplumda ikinci sınıf değer olduğunu ima eden açıklamalarının, kim tarafından hangi sözlerle ifade edildiğinin tespit edilerek yine ay ay raporlanıp kamuoyu ile paylaşıldığını ifade etti. Bundan sonra da bu tür faaliyetlerle, kadının maruz bırakıldığı sosyal fiziksel ve psikolojik baskının yanı sıra yaşadığı her türlü haksızlığı ve buna çanak tutanları deşifre ederek konuyu gündemde tutacaklarını belirten Bölük, hükümetin bu tür olaylar karşısında sonuç odaklı önlemler alması ve kadının toplumda hak ettiği değeri bulması adına mücadelelerinin sonuna kadar yılmadan devam edeceğini de belirtti. Daha sonra AKP’nin 2020 cinsiyet karnesi paylaşıldı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül, HDP basın

İlgili haberler
Akademisyen Aylin Sözer katledildi, üniversite top...

İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli olan Dr. Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğ...

EMEP: Kadın cinayetlerine karşı acil önlem için de...

Emek Partisi, bugün üç kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, iktidardan kadın cinayetlerini adeta teşv...

Kadınlar, katledilen kadınlar için, kadın cinayetl...

Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez... Bugün katledilen bu üç kadın için, kadın cinayetlerine karş...