EMEP Erdoğan’ın Aile Şura’sındaki sözlerini eleştirdi : Aileye ‘değer’, sermayeye artı değer
Emek Partisi, 7. Aile Şura’sında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki göstererek ‘Kadınlar Erdoğan’ın sözlerini cevapsız bırakmayacak’ dedi.

Emek Partisi (EMEP), “Aileye Değer Türkiye’ye Değer” ana temasıyla düzenlenen 7’nci Aile Şurası’na konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum kontrolü ve aile planlamasını hedef almasına tepki gösterdi. EMEP Genel Başkan Yardımcı Şükran Doğan imzasıyla yapılan açıklamada, “Tek Adam iktidarı bir kez daha şiddet yüzünden hayatı cehenneme dönen kadınlara düşman olmayı seçmiştir” dendi

“Aileye değer, Türkiye’ye Değer” başlığıyla düzenlenen 7. Aile Şura'sında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ücretsiz ve güvenli doğum kontrolü talebinden, geçinme sorununa, şiddet ve cinsel istismardan geniş ailenin korunmasına kadar bir dizi konuda konuştuğunu belirten Doğan, Erdoğan’ın gerçekleri çarpıttığını ve kadınların talepleriyle neredeyse dalga geçtiğini dile getirdi. Açıklamanın tamamı şöyle:

Bu konuşmadan anlaşılıyor ki 17 yıllık iktidarı boyunca yabancı sermayeyi çekmek için ülkenin, ucuz iş gücü kaynağı olarak reklamını yaptığı Türkiye nüfusunun giderek yaşlanması siyasi iktidarın ve temsil ettiği sınıfların başlıca kaygısıdır. Erdoğan krizden çıkışı kolaylaştırmak için patronlara sömürecek “genç ve dinamik nüfus” talep etmektedir.

Milyonlarca aile krizle artan yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığıyla boğuşurken Cumhurbaşkanı en az 3 çocuk dayatmasını yinelemiş, geçim derdinin buna engel olmadığını ve bahane edilmemesi gerektiğini buyurmuştur. Çünkü ona göre “Her doğan rızkıyla doğmakta, rızkıyla gelmektedir.” “Bunu ben yaşadım; 4 çocuğum da rızkıyla geldi” diyerek halkın yaşadığı sıkıntılarla dalga geçmiştir. Tüm masrafları emekçilerin vergilerinden karşılanan sarayda yaşayanlar, halk patates, soğan alamazken ejder meyveleriyle beslenenler emekçilerin geçim derdini hor görmektedir! Saray şatafatı çocukların gökten inen rızkı değil sömürünün ve rant sisteminin lütfudur. Özelleştirme ve kredi politikalarının yıktığı tarıma bağlı olarak katlanan göçle birlikte dayanaklarını da kaybeden geniş ailenin zayıflamasından üretici köylüyü sorumlu tutan Erdoğan saray konforunu çocukların rızkına bağladığı gibi emekçi ailelerinin çözülmesini de onlara bağlamıştır.

Esasen duayla, buyrukla, arabulucularla ayakta tutulmaya çalışılan aileyi parçalayan bizzat siyasi iktidarın uygulamalarıdır. Bu, şiddet ve cinsel istismar davalarını görünür kıldığı, kol kırılıp yen içinde kalmadığı için sosyal medya ve medyayı suçlamakla üstü örtülemeyecek bir gerçektir. Rabia Naz cinayeti, 5 yaşındaki kız çocuğunun istismarı ve çocuk gebelikleri gibi gerçekler er-geç ortaya çıkacaktır ve çıkmaktadır.

Kadına doğurmak ve bakmak dışında hiçbir değer biçmeyen Cumhurbaşkanı, güçlü devlet ve millet için güçlü aileye ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Aslında, krizin yarattığı sorunları yüklemek için aile kurumuna göbekten bağlı olan Tek Adam iktidarıdır! Bu nedenle de aileyi yüceltmek için bir kez daha dini kullanmaktadır. Aileyi geleneksel ve geniş, kadını lokomotif olarak tanımlayan Erdoğan, bu aile tanımının dışında kalan hiç kimseyi makbul görmemektedir. Evlenmeyen gençler, boşanan kadınlar, anne olmayı tercih etmeyenler, LGBTİ+lar “haz peşinde koşan hedonist ve egoist insan tipi” olarak şeytanlaştırılmaya devam etmektedir.

Bu konuşma işçi ve emekçilerin kıdem tazminatının korunması, adil bir vergi sistemi ve insanca çalışma koşulları talepleriyle Türkiye’nin her yerinde alanları doldurduğu 1 Mayıs’ın ertesi günü yapılmıştır. “Eşit işe eşit ücret”, “Kadınlara iş, çocuklara kreş”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Kadına yönelik şiddete son” diye haykıran kadınların sesinin yankısı devam etmektedir. Tek Adam iktidarı bir kez daha krizin yoksullaştırdığı emekçilere karşı sermayenin sözcüsü, şiddet yüzünden hayatı cehenneme dönen kadınlara düşman olmayı seçmiştir.

Krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı sokağa çıkan kadınlar Erdoğan’ın yoksulluk, şiddet ve geleceksizlik içeren bu sözlerini cevapsız bırakmayacaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda değişim rüzgarı estiren kadınların mücadelesi sürecektir. Gücümüz birliğimizdir!"

İlgili haberler
EMEP: ‘Şiddete dur diyelim, krizin faturasını ödem...

Emek Partisi genel Başkanı Selma Gürkan 25 Kasım dolayısıyla yaptığı açıklamada Erdoğan’ın eşitliğe...

EMEP KADIN İŞÇİ BULUŞMALARI RAPORU: Krizin ağır yü...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, EMEP’in kadın işçilerle buluşmasının ardından hazırladığı rapo...

İL İL 1 MAYIS 2019: Kadınlar krize, şiddete, eşits...

1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler, yurdun dört bir yanında krize, sömürüye ve eşitsizliğe karşı alanlara...