Enseste ceza öngören düzenleme çocukları teğet geçti
AKP’nin rızayla ensest ilişkiye ceza öngören yasa teklifi, sadece 18 yaşın üstündekileri kapsadığı, ana sorun olan çocuk istismarına değinilmediği için kadınlardan tepki gördü.

Murat Başoğlu’nun öz yeğeni ile görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra ‘ensest’ gündeme gelmişti. ‘Ensest’te ilişkin tartışmalar sürerken AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk meclise verdiği yasa teklifiyle "rızayla ensest ilişki"ye girenlere 8 yıl ile 12 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik yapılmasını isteyen teklif, TCK’nın "reşit olmayanla cinsel ilişki" başlıklı 104'üncü maddesine, "hısım ile cinsel ilişki" başlıklı 104/A maddesinin eklenmesini öngörüyor. Buna göre "cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 18 yaşını doldurmuş, üstsoy ve altsoy hısımı, kardeşi, amcası, dayısı, halası, teyzesi veya yeğeni ile cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet aranmaksızın 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası" ile cezalandırılacak. Teklifin gerekçesinde ensest ilişkinin TCK’da tam anlamıyla yer almadığına dikkat çekilirken, Murat Başoğlu’nun yeğeniyle yaşadığı ilişkiye ilişkin tartışmalara da gönderme yapılıp, “Bu ve benzeri suçlarla aile kurumumuza zarar veriliyor, toplumsal güven iklimimiz zedeleniyor” denildi. Teklifte “Çocuklarımızın bu tür haberlerden etkilenmemesi, bu suçu işleyenlere ceza verilerek evlatlarımızın korunması, bu suçu işleyenlerin toplumda potansiyel suçlu gibi dolaşmasının önlenmesi için TCK’ya bir madde eklenmiştir” mesajı verildi.

GERÇEK SORUN GÖZARDI EDİLİYOR
18 yaş üzeri kişileri kapsayan bu maddeye ilişkin konuşan TCK Kadın Platformu ve Eşitlik İzleme Grubu’nun sözcülerinden avukat Hülya Gülbahar, gerçek sorunun üzerine gidilmediğini yasa teklifini "popülist ve samimiyetsiz" bulduğunu söyledi. Gülbahar bu görüşünü DW Türkçe’ye anlatırken “Çocuk gelinleri gelenek adı altında meşru görürken gidip de yetişkinlerarası cinsel ilişkiye müdahale etmek ancak muhafazakar bir hamle olur. Ortada, gerçek sorunu gözardı ederek, genel ahlak altında yetişkinlerin hayatına müdahale etme girişiminden başka bir şey yoktur” dedi.

‘ASIL YAPILMASI GEREKEN ÇOCUKLARI KORUMAK’
Gülbahar, asıl yapılması gerekenin "çocukları korumak" olduğunu belirtirken, “Biz bunun için de yapılacakları hükümete söylemiştik. Çocuğun beyanına hukuki değer verin, çocuktur diye geçiştirmeyin ve bu yöndeki şikayetleri zamanaşımına tabi tutmayın. Eğer samimi bir irade olsaydı, çocukları korumak adına bunları yapardı. Ülkede bir tane cinsel şiddet kriz merkezi yok, ensest vakaları soruşturulamıyor. Üstelik çocuk istismarcıları, saldırganları sürekli beraat ettiriliyor” diye konuştu.
  
ÇOCUKLAR NE OLACAK?
TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ceza hukukçusu Doç. Olgun Değirmenci de, "AKP'nin yasa teklifiyle ensest cezalandırılıyor mu” sorusunu yanıtlarken, şu değerlendirmeyi yaptı:
"104. maddeye bir ek yapılıyor ve 18 yaşını tamamlamış kişilerin ensest ilişkisi durumunda tarafları cezalandırıyor. Rızayla yapılan cinsel ilişkinin genel ahlak adına suç olduğu söyleniyor. Kanun, 18 yaş üstü ilişkilere müdahale edebilir deniyor. Peki siz burada kimi koruyorsunuz? Toplumun ahlakı böyle mi korunacak? Çocuklar ne olacak? Üzerinde düşünülmüş bir yasa teklifi değil. Bu kanunu yürürlüğe koyduğunuzda ihbarlar havada uçar, toplumsal dejenerasyon yaşanır. Dolayısıyla konunun bütün yönleriyle tartışılması gerekir. Toplumdaki en büyük beklenti 18 yaş altındaki çocukların istismarının önlenmesine dönük adımlar atmak. Bunu hatırlamak gerekiyor”

"ÇOCUK ÇOK KOLAY HARCANIYOR"
Türkiye’nin ilk ensest raporunu 2007’de açıklayan Nüfus Bilimleri Derneği Başkanı Doç. Alanur Çavlin de "Türkiye’de ne yazık ki yargıda, sağlıkta, güvenlikte, siyasette, eğitim sisteminde aile değerleri, aile kavramı yükseltiliyor ama çocuk çok kolay harcanıyor. Neredeyse hiçkimse mağdur çocukların sesine kulak vermiyor” diyor. Ensestin magazinsel bir şekilde de olsa yeniden gündeme gelmesiyle toplumdaki tartışmaları yakından izleyen Çavlin, “Bu tartışmalar hep olsun, hep konuşulsun ama konuşmaların odağında da çocuk olsun. Çocuğu korumak gerektiği fikri kimsenin aklından çıkmasın” dedi.

Çavlin, yasa teklifinin çözüm gibi görülmesine ilişkin ise şunları söyledi:
“Ensest bütün toplumlarda var ama bunun aşılabileceğine ilişkin yollar üzerinde durulmalı. Bu da bilinçlendirmeyle oluyor. Türkiye’de ne yazık ki çocuğu koruyan mekanizmalar sistemin hiçbir yerine doğru düzgün yerleştirilmiş değil. Aile duvarları hep kalın ve ailede ne olursa olsun çocuk kolay harcanıyor. Bir yasa teklifinden öte sistemin mekanizmalarının gözden geçirilmesi gerekiyor”

ENSEST GİZLİ KALIYOR
Çavlin, Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün 2014’te yaptığı Aile İçi Şiddet araştırmasındaki bazı önemli ayrıntıları da hatırlattı:
“Görüştüğümüz 15-59 yaş arası kadınlara, 15 yaşından önce cinsel istismara uğrayıp uğramadıklarını sormuştuk. Kadınların yüzde 9’u, 15 yaşından önce cinsel istismara uğradıklarını, bu yüzde 9’un yarısı da aile bireyleri tarafından cinsel istismara uğradıklarını belirtmişti. Tabii, Türkiye'de ensest yüzde 4.5'in üstünde, zira herkes söylemiyor.”

HÜKÜMET ÇOCUKLARI NEDEN GÖRMÜYOR?
Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı kurucusu Canan Arın da, AKP'nin yasa teklifi için “Bu teklifi desteklememiz söz konusu olamaz” derken, “Herkes otursun, düşünsün. Hükümet neden 18 yaş üstü cinsel ilişkiyle ilgileniyor da, çocukların sıkıntılarını görmezden geliyor? Neden böyle bir teklif hazırlanıyor da, bizim görüşümüz alınmıyor? Çocuğun cinsel istismarının üzerine kafa yorulmuyor da, nereye müdahale ederim arayışında bulunuluyor” diye tepki gösterdi.

Kaynak : Deutsche Welle Türkçe

İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

Çocuk istismarı 3 kat arttı! Davaların neredeyse y...

Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor. Bu,...

BAĞIRSA DUYULUR MU?: Türkiye’de ensest sorununu an...

Türkiye'nin son günlerdeki en önemli tartışmalarından biri ensest. Rakamların ne olduğu elbette önem...

Kadınlar, arabalar, ensest

Bir hakimin, kadını ve arabayı bir satış sözleşmesinin çerçevesinde tanımlaması ile bir kadının kızı...

Olay yeri: Aile

Failler ve onların eylemine tanıklık edenlerin bu sırrı saklamaya dair motivasyonu kutsal aile mitin...