Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: İş bitmiştir
Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi için "Biz kararımızı verdik, gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Çıkma kararını verdik, kendilerine de durumu bildirdik. Bu iş de böylece bitmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararıyla ilgili "Biz kararımızı verdik, gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Bunun kimse de ne önünü ne arkasını karıştırmasın. Çıkma kararını verdik, kendilerine de durumu bildirdik. Bu iş de böylece bitmiştir" dedi. Kadına yönelik şiddetle mücadele için devlete önemli yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olan Türkiye, kadınların tüm itirazlarına rağmen Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla Sözleşme'den çekildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin hedefe koyulmasına karşı aylardır mücadele eden kadınlar, bu kararın milyonlarca kadının yaşam hakkının, şiddete karşı korunma hakkının gasbedilmesi anlamına geldiğini, kadınların yaşam haklarının tek adamın kararına bırakılamayacağını söyledi. Yazının tamamını okumak için tıklayın: Kadınların yaşam hakkı tek adamın kararına bırakılamaz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'ne dair yaptığı açıklama şöyle:

"(İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması) Meclisin alacağı bir karar falan değildir. Muhalefet bu işleri bilmiyor. Bilse zaten böyle bir lafı da yapmazlar. Burada Cumhurbaşkanlığının attığı adım tamamıyla yasaldı ve bu attığı adımla da yoluna devam edecektir. Bunlar birçok şeyleri karıştırıyorlar. Bir defa uluslararası anlaşmaların altında mıdır üstünde midir, bunları konuşmak havayı bulandırmaktan başka bir şey değildir. Biz bu kararımızı aldık. 3 ay içerisinde de bunu, zaten bunu özellikle konsey de söylüyor, 3 ay sonra da bununla ilgili kararını onlar da açıklayacaktır. Ve bizler de buradan çıkmış olacağız. Olay bu kadar basittir. Biz kararımızı verdik, gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Bunu kimse de ne önünü ne arkasını karıştırmasın. Çıkma kararını verdik, kendilerine de durumu bildirdik. Bu iş de böylece bitmiştir."

Türkiye'nin pek çok şehrinden baro İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile dava açtı. Okumak için TIKLAYIN
Demokrasi İçin Hukukçulardan Avukat İlke Işık ve Avukat Sevil Aracı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme hamlesini ve kadınların sokağa çıkmasını değerlendirdiğimiz programı izlemek için TIKLAYIN

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

26 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor...

Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...

Mevzu sadece İstanbul Sözleşmesi değil!

Sevda Karaca yazdı: Kadınların evde, işte, sokakta korkmadan yaşama, çalışma, yürüme hakkı olmasın i...