Esenyalı Kadın Derneğinden çocukların şiddet gördüğü okul önünde protesto
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulunda öğrencilerin uğradığı fiziksel ve psikolojik şiddete karşı basın açıklaması yaptı.

İstanbul Pendik'te bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Esenyalı Mahallesi’ndeki Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulu’nda öğrencilerin uğradığı fiziksel ve psikolojik şiddetin önüne geçmek için 2 Ocak Salı günü basın açıklaması yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Müdür hem bir çocuğu tartaklayıp hem de ‘Seni buraya gömerim, kemiklerini kimse bulamaz’ diye tehdit etti. Günde üç tane kadın derneğe bu okulda benim de çocuğum şiddet gördü diyerek şikayete geliyor. CİMER’e şikayet ediyor sonuç alamıyor, polise gidiyor sonuç alamıyor. Ve sonucunda şiddet artarak devam ediyor, biz bu şiddetin karşısındayız. Eğer siz de çocuklarınızın haklarını savunmak istiyorsanız, şiddete karşıysanız, hep birlikte bu meseleye ses çıkarmamız lazım. Yıllardır bu okul burada dikili duruyor, sınıflar kalabalık, öğretmenlerin iş yükü giderek artmış durumda. Siz de örgütlenin, uzun çalışma saatlerine karşı çıkın” dedi.


Okul çıkışında öğrencilerin ve velilerin destekleriyle birlikte atılan “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” sloganlarıyla basın açıklamasını okuyan Sevgi Polat: “Her gün kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet olaylarına bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü mahallemizde binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü okulda bir eğitimciden beklenmeyecek şekilde davranan müdür bir çocuğumuza hem fiziksel şiddet uyguladı. İki ay önce de aynı okuldaki üç öğretmen tarafından şiddet uygulanan ve sırtında darp izleri oluşan çocuğun ailesi şikayetçi olduğu halde hiçbir işlem yapılmadığı gibi bir de müdür tarafından aileye “çocuğunuzu okuldan alın” baskısı yapıldı. Öğrencilere yönelik şiddet olayları onların fiziksel ve duygusal sağlıklarını olumsuz etkilemekle birlikte öğrenme isteğini de azaltabilmekte, psikolojik sorunlara neden olmaktadır. İktidar ve MEB tarafından uygulanan politikalar yüzünden eğitimde yaşanan sorunlar ağırlaşıyor. Eğitime bütçeden ayrılan payın giderek azalması, yetersiz okul ve derslik sayısı, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları ve çocuklara yönelik şiddet, taciz ve istismar vakaları devam etmektedir. Yoksul ve emekçilerin ağırlıklı olarak yaşadığı mahallemizde eğitimde yaşanan bu sorunlar emekçi çocuklarının giderek daha eşitsiz bir süreci yaşamasına neden olmaktadır. Eğitim ve yaşam hakkı başta olmak üzere, Türkiye’de çocukların en temel haklarının tehdit altında olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak bu olayın takipçisi olacağız. Eşit, kamusal, bilimsel ve şiddetten uzak, sevgi ve anlayışa dayalı bir eğitim talebi için, en başta biz kadınlar olmak üzere, el ele verelim; her mahallede, her okulda; öğrencisi, velisi, eğitimcisiyle hep birlikte sesimizi yükseltelim!” dedi.


Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden kadınlar, çocukların velileri şu talepleri sıraladı:
-Şiddet olaylarına karşı emniyet güçleri harekete geçsin.
-Çocuklar kalabalık sınıflarda eğitim görmesin,
-Beş senedir bitirilemeyen okula bir an önce bütçe ayrılsın ve okul tamamlansın.
-Depreme dayanıksız okul yenilensin.
-Parasız, bilimsel, demokratik eğitim hakkı, çocukların beslenme hakkı karşılansın.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Diyanet’in eğitim bütçesi, 124 üniversitenin ödene...

Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim alanındaki yatırımları için ayrılan ödenek, ODTÜ ve Boğaziçi dah...

OKULDA, PAZARDA, MECLİSTE: Sağlıklı beslenme hakkı...

MEB’in 2024 bütçesi görüşmelerine topladıkları imzalarla giden Tuzluçayırlı kadınlar, meclise ve kam...

Kız çocukları okulda değil tekstil atölyelerinde:...

Mahalle aralarında giderek çoğalan tekstil atölyelerinde yaşları 14 ile 17 arasında yüzlerce çocuk ç...