EŞİK’ten çağrı: Sözleşmenin muhatabı kadınlardır, taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz
EŞİK Platformu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yönetiminde İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili çalışma yapıldığı haberleri üzerine kadınların taleplerini yineledi ve görüşme talep etti.

Kadın örgütlerinin İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik mücadelesi sürüyor.    

AKP’nin, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay yönetiminde İstanbul Sözleşmesi üzerine bir çalışma yaptığının basına yansıması üzerine açıklama yapan Eşitlik İçin Kadın Platformu da İstanbul Sözleşmesi'nin tek bir maddesine bile dokunulmadan uygulanması talebini yinelemek ve kadınların 5 acil talebinin gereğinin yerine getirilmesini istemek için Fuat Oktay’dan randevu talep ettiklerini duyurdu. Talepleri doğrultusunda açıklama yapan EŞİK Platformu, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili kadın örgütlerinin katılımı ve kabulü olmaksızın Sözleşme ile ilgili hiçbir karar alınmaması gerektiğini vurgularken, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açık halde bırakılmaması, acilen ve etkin bir biçimde uygulanması konularındaki görüşlerini aktarmak adına randevu talep ettiklerini dile getirdi.

EŞİK Platformunun yaptığı açıklama şöyle:

EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip ediyor, başından beri bu konudaki görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemine ve acilen uygulanmasına dair görüşlerimizi paylaşırken; Sözleşme’nin kesinlikle tartışmaya açılmaması gerektiğini belirttik, acilen uygulanmasını talep ettik, kadınların haklarının ve hayatlarının politik pazarlık malzemesi yapılamayacağını dile getirdik.
Sözleşme ile ilgili kamuoyuna da yansıyan Sözleşme’den çıkılması; Sözleşme’ye (kamuoyu tarafından şerh olarak bilinen) yorum bildiriminde bulunulması; Sözleşme’ye çekince konulması; başta temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 4. madde ile kadın erkek eşitliğinin hayata geçirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikaların geliştirip etkili şekilde uygulanmasına ilişkin 6. madde olmak üzere Sözleşme metninde değişiklik talebinde bulunulmasıgibi“yol haritaları” üzerinde konuşuluyor olmasını kabul etmiyoruz. Tüm bunların konuşuluyor olması dahi kadın haklarını, eşitlik ilkesini ve ayrımcılık yasağını aşındırmaktadır. Sözleşme’nin, kadınların ve Türkiye’nin geleceğine kadınlar olmaksızın karar verilemez.
İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin çalışmaların sizin koordinasyonunuzda ele alındığı, ilgili bakanlarla ve bazı kadın milletvekilleriyle toplantılar düzenlendiği, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmeye başlandığı basına yansıdı. Konunun ana muhataplarından biri olarak bu konudaki itirazlarımızı, görüşlerimizi ve kamuoyu ile daha önce paylaşmış olduğumuz 5 acil talebimizi iletmek üzere Platform olarak her görüşe açık olunduğu yönündeki beyanların gereğinin yapılmasını bekliyoruz.


İlgili haberler
EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nin tek bir maddesinden...

312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ne...

EŞİK Platformu: Sözleşme ayrım yapılmaksızın uygul...

EŞİK Platformu, AKP MYK'da İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin tartışılacağı söylenen 'yol haritası'na il...

Eşitlik İçin Kadın Platformu: Sözleşmeden çekilme...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, iktidara seslenerek İstanbul Sözleşme’den çekilme kararı alınırsa, kad...