Eskişehir Eğitim Sen: Diyanet susacak kadınlar konuşacak!
‘Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?’ sorusuna ‘Kadının çalışması eşinin iznine tabidir’ diyen yanıt veren Diyanet’e Eğitim Sen Eskişehir Şubesi tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinde yer alan “Aile ve Dini Rehberlik” bölümünde, aile ile ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verildi. “Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?” sorusuna “Kadının çalışması eşinin iznine tabidir” diye cevap veren Diyanet’e Eğitim Sen Eskişehir Şubesi yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. 

Eskişehir Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Evrim Sabur tarafından yapılan açıklamada, Sabur Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tartışmalı fetvalarına bir yenisinin eklendiğine dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadın düşmanlığını, kadını toplum içinde dizayn etmeye çalıştığının altını çizen Sabur, Diyanet’in bu tavrında ısrarcı olmaya devam ettiğini belirtti. “Geçtiğimiz günlerde Diyanetin internet sitesinde yer alan “Aile ve Dini Rehberlik” bölümünde, aile ile ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verildi. “Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?” sorusuna Diyanet’in yanıtı karanlık zihniyetlerine yakışır şeklinde oldu.

KADINLAR YOKSULLUK GİRDABINDA 

Diyanetin yanıtı şöyle idi : ‘İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında birtakım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Buna göre koca ekonomik gücüyle orantılı olarak eşinin mesken, nafaka, giyim-kuşam gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Nafaka temin etme sorumluluğu kocaya ait olduğundan kadının çalışma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte, İslam’a göre kadın kural olarak ev içinde ve dışında çalışabilir; ailesinin ihtiyaçlarını sağlamada kocasına yardımcı olabilir. Fakihler, ilgili ayetlerden hareketle kadının kocasının meşru isteklerine itaat etmesini gerekli görmüşlerdir. Bu çerçevede kadının çalışması da eşinin iznine tabidir.’ Kadın düşmanlığını her seferinde alenice açıklayan, amaçları kadını toplumsal hayattan çekmek, evle koca arasında bir yaşamı tahayyül eden, bu zihniyetin karanlığına teslim olmayacağımız bilinsin isteriz” diyen Sabur, kadınların hayatın her alanında üretmeye, isterse iş hayatında, isterse de ev yaşamında nasıl yaşayacağına kendilerinin karar verdiğini söyledi. Çalışmazsa iyice yoksulluk girdabına girecek olan kadınların ekonomik kriz bahanesiyle ilk işlerine son verilen, üretimden koparılanlar olduğuna dikkat çekti. Sabur, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Hal böyleyken sanki her şey güllük gülistanlık gibi yaptığınız ve içinde bulunduğumuz yoksulluğu manipüle ettiğiniz bu safsata açıklamalara bizler kadın mücadelemizi ve dayanışmamızı yükselterek cevap vereceğiz. Yapılan bu fütursuz açıklamalar kadınları toplumsal yaşamdan uzaklaşmanın, köle zihniyetinin kılıfıdır, fakat cevabımız nettir. Diyanet susacak, kadınlar konuşacak!” 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Deprem bölgesinde 5 yaş altı çocuklarda bodurluk b...

TTB-SES Hatay Deprem Koordinasyonu deprem bölgesinde çocukların yeterli beslenmediğini, çocuklarda b...

Alanya’da, beraber uyuyan kardeşler ‘eşcinsel’ den...

Alanya'da kaldıkları okul yurdunda beraber uyudukları için 'eşcinselsiniz' denilen kardeşlerin babas...

Kadın istihdamı oranı erkeklerin yarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı İstatistikleri kadın istihdamındaki azlığı gözle...