Eskişehir’de bazı anaokullarında ücretsiz yemek için ücret istediler
MEB okul öncesinde ücretsiz yemeğe geçildiğini açıklasa da Eskişehir’deki velilerden dönemlik para istendi. Üstelik ‘Ya soğuk simit ya sıcak yemek’ gibi duygu sömürüsü ifadeleriyle.

Mayıs ayında Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin başlattığı, eylül ayında da Ekmek ve Gül’ün tüm ülkeye yaygınlaştırdığı, pek çok kadın derneği, eğitim sendikaları, veli derneklerinin de sahiplendiği “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek Kampanyası” geçtiğimiz günlerde ilk karşılığını bulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimdeki ve taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilerin devam ettiği, pansiyonu bulunan okullardaki tüm öğrenciler için 1 öğün yemek sağlanacağını açıkladı.

Açıklamanın ardından 1 öğün yemeğin hangi koşullarda sağlanacağına dair detaylı bilgi verilmezken Eskişehir’de müstakil ana okullarının okul aile birliklerinden velilere yemek sağlanması için ücret talep edilen mesajlar atıldığı öğrenildi. Konuya dair basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Ücretsiz yemek dediler faturayı ailelere kestiler” dedi.

Eğitim Sen’in de destek verdiği 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyasının geniş kesimlerce sahiplenilmesi ve yerel yönetimlerce karşılık bulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığının kayıtsız kalamayıp dar kapsamda da olsa okullarda ikinci dönem 1 öğün ücretsiz yemek uygulamasını hayata geçireceğini hatırlatan Faik Alkan; “Uzun zamandır Eskişehir'de de bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon çalışmalarına başlayarak sürece dâhil olmuştur. Sayın İl Milli eğitim Müdürümüz Pervin TÖRE basın üzerinden açıklamalarda bulunarak, kampanyayı Eskişehir kamuoyuna anlatmıştır. Buna göre, Eskişehir’de bağımsız anaokullarında eğitim gören 5 bin 401, anasınıflarında eğitim gören 6 bin 682 olmak üzere toplamda 12 bin 083 öğrencinin okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasından yararlandırılması planlanmaktadır. Hatta menüler bile hazırlanmış durumdadır” dedi.

“Bu kadar iddialı açıklamaların, demeçlerin ve çalışmaların sonucunda ne oldu diye baktığımızda açıkçası dağ fare doğurdu!” diyen Alkan açıklamanın devamında “Altyapısı olmayan, şeklen yapılan ve algı oluşturmak için müdahil olunan işin sonucu ne olabilirdi ki? Velilerden para istemek tabii ki... O da oldu. Müstakil anaokulu aile birliktelikleri velilere mesaj atarak aşçı ve yardımcıları için 600 lira zorunlu bağış istemeye başladılar. Bir de duygusal sömürü ile ya soğuk simit, sandviç ya da sıcak yemek ikilemi ile velilerden acil bir gün içinde karar vermeleri, bugün de bildirmelerini, mesaj aralarına sıkıştırmışlardır. Bu şark kurnazlığıdır. Hiçbir veli soğuk sandviçi tercih etmez. Yemesinden içmesinden keser o parayı çocuğu için yatırır. Nitekim bize ulaşan velilerde aynısını yapıyor” dedi.

Eğitim Sen olarak en az bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek konusunda ısrarımız sürecek. Anaokullarından liselere kadar 1 öğün ücretsiz yemek devlet tarafından sağlanana kadar, kamusal eğitim tam anlamıyla hayata geçene kadar mücadelemiz sürecek. Hiçbir çocuğumuzu geride bırakmayacağız1 diyen Faik Alkan Eğitim Sen Eskişehir Şubesi olarak sorularını ve taleplerini şöyle sıraladı:

■ Hani ücretsiz yemek olacaktı? Bu mesajlardaki Meblağ da ne oluyor?

■ Bu para isteme aşçılar konusuyla sınırlı kalmayacak bilinen gerçekliktir. Gıda ve diğer maliyetler için de istenecektir. 22.45 lira öğrenci başına yetmeyecektir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapacak bu konuda?

■ Sıcak yemek, nitelik yemek bizim kampanyamızın temeliydi. Bakanlık neden alt yapıyı kurup, aşçı ve yardımcı personel sağlayarak geniş kapsamında bu işe hayata geçirilmedi?

■ Bu konu da neden eğitim sendikalarından görüş talep edilmedi?

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Okullarda 1 öğün yemek için imza toplayan kadınlar...

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadele eden kadınlar, “MEB’in adım atması sevindiri...

Çanakkale’de 1 öğün ücretsiz yemek için toplanan i...

#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek kampanyası için aylardır imza toplayan Çanakkele’deki örgütler topladıkl...

Fethiye’de kitle örgütlerinden açıklama: Beslenme...

Fethiye’de kadın örgütleri, ‘Beslenme çocuğun insan hakkıdır’ diyerek, okullarda bir öğün ücretsiz v...