Eskişehir’de KESK’li kadınlardan istismarcıların affına tepki
Eskişehir’de infaz indirimi düzenlemesinde yer alan cinsel suçaların indirimine KESK’li kadınlar tepki gösterdi.

Eskişehir’de KESK’li kadınlar koronavirüs salgını sürecinde AKP’nin meclise sunduğu infaz affı paketine tepki gösterdi. KESK’li kadınların açıklaması şöyle:

“Virüsle mücadele kapsamında cezaevlerinin boşaltılması amacıyla hızlandırılmış ve nihayetinde aralarında Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun da bulunduğu bir dizi kanunda değişiklik öngören tasarının taslak metni basına yansımış bulunmaktadır. 3. Yargı paketini adı konulmamış bir affa dönüştürüp, adına “infaz indirimi” dedikleri bir düzenleme ile 100 bin civarı mahpusun dışarı çıkması sağlanacaktır. Kasten öldürme suçu, terör suçları ile örgütlü suçlarda infaz süresini kısaltmayan paket cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarına ceza indirimi öngörüyor. Cinsel suçlar bakımından 3/4’lük koşullu salıverilme oranı 2/3’e yani yüzde 75'den yüzde 67'ye indirilecek. Yani sözün özü; zaten iyi hal indirimleri, haksız tahrik indirimleriyle neredeyse cezasızlıkla ödüllendirilen cinsel suç failleri cezalarının üçte ikisini yattıktan sonra salıverilecekler. “

‘YİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’
Ülkemizdeki yargı pratiğinden biliyoruz ki özellikle kadına karşı şiddet ve cinsel suçların, çocuk istismarı gibi suçların cezalandırılması aşamasında kadınların direnişleri sonucu cezalarda indirimler engellenmektedir. Bir de cezaların infazları sırasında öngörülen bu indirimlerin kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceğini ve bu suçları teşvik edeceğini biliyoruz. Ayrıca bu salıverilmelerin öncelikle mağdur kadın ve çocuklar olmak üzere tüm kadınlar için hayati bir risk ve tehlike taşıdığı tartışmasızdır. Bizler iktidara buradan sesleniyoruz; öncelikle cezaevlerindeki yaşlı, hasta, hamile, kadın ve çocukları dert edinin. Sırf muhalif oldukları için ya da gerçek gazetecilik yaptıkları için cezaevlerine doldurduklarınızı bir af olmaksızın virüs yayılmadan salıverin. Biz kadınlar; katilleri, tecavüzcüleri, çocuk istismarcılarını aklamanıza daha önce de defalarca izin vermedik bundan sonra da vermeyeceğiz. “

ŞİDDETE KARŞI ACİL ÖNLEM!
“Virüsten korunma tedbiri olarak evlerde kaldığımız bu günlerde ev içinde kadınlara yönelik şiddet vakalarında artış gözlenmektedir. En az virüs kadar tehlikeli olan ve kadınların hayatına kasteden şiddete karşı hükümeti bir an önce acil eylem planı hazırlamaya çağırıyoruz. Salgın bahanesiyle kolluk güçlerinin şiddet vakalarına müdahalesinde gecikmeler yaşanmasının, koruma ve tedbir kararları almada gecikmelere mahal verilmesinin engellenmesini istiyoruz. Kadına karşı şiddette adli süreçlerin ertelenmemesini, sığınma evlerinin koşullarının düzeltilerek salgına karşı önlem alınmasını istiyoruz. Salgının yarattığı güvensizlik ortamında kadınların artan şiddet vakalarından korunmasını, 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesinin tavizsiz uygulanmasını istiyoruz.

Salgınla mücadelede kadınları sadece hijyen ve temizlik noktasında hatırlayıp teşekkür eden iktidar zihniyetine buradan şiddete karşı alınması gereken önlemlerin geciktirilmemesi gerektiği konusunda uyarıyoruz ve katilleri, tecavüzcüleri, çocuk istismarcılarını affetmeyi aklınızdan bile geçirmeyin diyoruz.

İlgili haberler
Salgını bahane edip infaz paketiyle cinsel suçları...

AKP, hazırladığı infaz paketiyle çocuk istismarı dahil, tüm cinsel suçlarda indirim istiyor! Kadınla...

Salgını fırsat bilip, cinsel suç faillerini aklama...

3. Yargı Paketinde “infaz indirimi” dedikleri bir düzenleme ile 100 bin civarı mahpusun dışarı çıkma...

AKP’nin infaz indirimi paketi, cinsel suçları affe...

AKP'nin infaz indirimi paketi Mecliste grubu bulunan partilere sunuldu. Cinsel suçlardan hüküm giyen...