Ev işçisi Medine: Pandemi yoktan var etmeye çalışarak geçti
İnternetten iş ararken, Ekmek ve Gül’ün telefonunu arayıp ‘Ev işi için aramıştım’ diyen Ankara Altındağ’dan Medine, yoksulluğun pandemi halini anlattı: Yoktan var etmeye çalışmak!

Medine E. 25 yaşında genç bir kadın. 15 yaşından bu yana ev işçiliği yaptığını söylüyor. İnternet üzerinden iş ararken Ekmek ve Gül’ün telefonuna denk geliyor ve iş imkanı sağlandığını düşünüp “Ev işi için aramıştım” diyor. Yanlış aradığını anlayınca kapatmak istiyor telefonu, haber yaparak sesini duyurabileceğimizi söyleyince anlatmaya başlıyor yaşamını.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde oturan Medine’nin eşi çöp toplayıcılığı yapıyormuş. Ancak engel olunduğu, el koyulduğu için çalışamaz olmuş. Kendi de ev temizliğine giderken pandemi sürecinde ev temizliği işi bulamadığını anlatıyor. “Pandemi sürecinde eşim de ben de işsiz kaldığımız için çok zorlandık. Pandemi öncesi gittiğim sabit evler yoktu zaten. Evimiz kira. Bebeğim için mama sıkıntısı yaşadık. Kiramız birikti, elektrik faturamız birikti. Soba ile ısınıyoruz. Biraz kömür almıştık anca yettirmeye çalışıyoruz, evde küçük çocuk da olunca… Doğal gaza imkan yetmiyor zaten. Yeşil kartlıyız, sağlıktan ancak öyle yararlanabiliyoruz. Bu süreçte yardım başvuruları yaptık ama kapılar yüzümüze kapandı. Kömür yardımı alabildik sadece, gıda yardımı bile alamadık.”

TEK TALEBİ VAR: İŞ

Adeta yoktan var etmeye çalıştıklarını anlatan Medine, bu süreçte üç kuruş kazanabiliyorlarsa bebeğin masrafına gittiğini, karınlarını bile zor doyurduklarını ifade ediyor. "Başka türlü bir birikim olsun bir şey olsun yapamıyoruz" diyen Medine, ailesinin durumunun iyi olduğunu ancak, onlardan bir destek alamadıklarını dile getiriyor ve ekliyor: “Eşime kaçarak geldim. O nedenle benimle konuşmuyor, desteklerini esirgiyorlar. Ağabeyimlerim ve babamla görüşmüyorum. Kız kardeşlerim ve annemle görüşüyoruz sadece.”

Bu süreçte talebinin çocuğuna gelecek kurabilmek için bir iş olduğunu belirten Medine, “Tek talebimiz iş bulmak. Başka ne isteyebiliriz ki” diyor.


İlgili haberler
Salgında Kadın Olmak Araştırması: Şiddet, yoksullu...

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği Salgında Kadın Olmak Araştırması’na göre; salgında kad...

Şiddete ve yoksulluğa karşı bir çıkış arayışı

Evliliğinde yaşadığı şiddete karşı kendi hayatı hakkında karar veren Ayşe, hâlâ şiddete maruz kalıyo...

İki ayrı mahalleden yoksulluk manzarası: Deli olsa...

Çocuğuna süt alamayan, yumurtanın bir kolisine parası yetmeyince yarısını alan, bu yoksulluğa karşı...

Pandeminin getirdiği: Eğitime erişememe, yoksulluk...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği yükü artarak süren pandemi döneminde kadınların sıkıntı...

Avcılar’da yaşayan kadınlar: İşsizlik, yoksulluk,...

Avcılar Ekmek ve Gül Grubu 25 Kasım’a giderken kadınlara mikrofon uzattı. Kadınlar şiddete ve cinaye...