Eyüp Devlet Hastanesi yemekhanesinde işçiyi atıp öğrenciyi sömürüyorlar
Eyüp Devlet Hastanesi yemekhanesinde işten atılan işçilerin boşluğunu MESEM projesi kapsamındaki öğrencilerle doldurdular. Sendikalar, işten atmaların ve öğrenci sömürüsünün son bulmasını istedi.

İstanbul'un çeşitli hastanelerinde çalışan personeli işten atıp yerlerine üçte bir ücretle öğrenci çalıştırma uygulamaları yaygınlaşıyor. Bunun son örneklerinden biri de Eyüp Devlet hastanesinde yaşandı. Son bir haftada 4 kişinin hukuksuzca işten atıldığı Eyüp Devlet Hastanesinde işten atılan yemekhane işçilerinin geri alınması ve MESEM uygulamasının kaldırılması talebiyle DİSK Gıda İş Sendikası eylem yaptı. Gerçekleşen eyleme SES Aksaray Şubesi de destek verdi. Eylemde, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, SES Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun konuşma yaparken, basın metnini Disk Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Özak okudu.

‘MESEM HAKLARI GASBEDEN BİR PRATİĞE DÖNDÜ’

Son birkaç aydır İstanbul Avrupa yakasındaki Devlet hastanelerinde çalışan yemekhane işçileri Milli Eğitim Bakanlığı-Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projesiyle haksız ve hukuksuz bir biçimde işten atıldıklarına dikkat çaken Özak, "Mimar Sinan, Beylikdüzü, Arnavutköy, Esenyurt, Bahçelievler, Bakırköy, Baltalimanı gibi onlarca devlet hastanesinde 'proje değişikliği' gerekçesiyle yüzlerce işçinin tazminatları dahi ödenmeden iş akitleri feshedilmektedir. Geçtiğimiz hafta Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan sendika üyelerimizden 4 işçi arkadaşımız bu proje kapsamında keyfi bir şekilde işten atılmıştır. Okul-Devlet projesi olarak da lanse edilen bu proje devlet güvencesi etiketi kullanılarak çalışanların manipüle eden ardından işçileri işten atan, haklarını gasbeden bir pratiğe dönüşmüştür" dedi.

‘2 BİN 500 LİRAYA ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMAK İSTENİYOR’

Okul-MESEM projesiyle 14-17 yaşındaki gastronomi bölümü öğrencilerinin saat 22.00’ye kadar aşçılık ve garsonluk adı altında kölece bir çalışmaya ve sömürüye tabi tutulduğunu söyleyen Özak, "Daha önce bu hastanelerde çalışan aşçı, garson vb. elemanlar Sağlık Bakanlığının hastanelerde yaptığı hizmet alım ihaleleri şartname kurallarına göre asgari ücretin üzerinde bir ücretle çalışırken şimdi asgari ücretle elemanlar aranmakta ve daha kötüsü de 2 bin 500 TL ye öğrenci çalıştırılmak istenmektedir. Hastanelerde kadro dışı kalan ve güvencesiz çalışan yemekhane işçilerini, hastane yöneticileri ve taşeron firma yöneticileri ele ele vererek 'önümüzde seçim var, sesinizi çıkarmayın, sendikaları da karıştırmayın yoksa kadro alamazsınız' diyerek kadro beklentisi içerisine sokup, promosyon, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık çalışanı kartı verilmesi, mobingin ortadan kalkması gibi taleplerini görünmez kılmışlardır" ifadelerini kullandı.Özak, "MESEM uygulamasının kaldırılmasını, yemekhane işçilerinin kadrolu ve güvenceli çalışmalarını, sendikal örgütlenmenin güvence altına alınmasını, işten çıkarılan 4 işçi arkadaşımızın işlerine geri alınmalarını istiyoruz" dedi.

‘KADRO BEKLERKEN İŞTEN ÇIKARILDILAR’

Uzun süredir beraber çalıştıkları taşeron işçiler için kadro talepleri olduğundan bahseden Fadime Dursun, "Kadro talebimiz varken bir anda hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarıldılar. Bugün bu yanlıştan dönülmesini ve gerekenin yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

‘ÇOCUKLAR ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNİ ALACAK, O İŞLERİ YAPANLAR İŞTEN ÇIKARILACAK’

MESEM uygulamasına vurgu yapan Asalettin Arslanoğlu ise "Meslek liseli çocuklar 3 yıl çırak, 1 yıl kalfa olarak kölelik koşullarında çalıştırılacaklar ve karşılığında asgari ücretin üçte birini alacaklar. Üstelik onlardan önce o işleri yapanlar işlerinden çıkarılacaklar" diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül