Fatma Altınmakas davası| Fatma hakkında ölüm kararı verildiğini yakınıyla paylaşmış
Kaynının tecavüzüne maruz kalan Fatma Altınmakas’ı aile kararı ile katleden eşinin yargılandığı dava görüldü. Davada Fatma’nın öldürüleceği bilgisini yengesiyle paylaştığı ortaya çıktı.
Muş’un Malazgirt ilçesinde evli olduğu Fatma Altınmakas’ı, aile içerisinde uğradığı tecavüzü şikayet ettikten sonra 14 Temmuz 2020 tarihinde katleden Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı davanın 8'inci duruşması Patnos Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya pek çok kadın örgütü, avukat, kitle örgütü ve katledilen Fatma Altınmakas'ın vasisi ve avukatı Mir Bedirhan Ayaz katıldı.

MÜDAHİLLİK TALEBİNE RET
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, ÖHD ve İHD Van şubeleri ile Star Kadın Derneği, dosyaya müdahillik talebinde bulundu. ÖHD Van İl Eş Başkanı Ebru Demirtepe, müdahillik istemine ilişkin söz alarak, “Gerek TCK gerekse AİHM yasaları gereğince failin cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kadın mücadelesi alanında çalışma yürüten herkesi tatmin edecek şekilde ceza verilmeli" dedi.
Mahkeme heyeti ise, müdahillik taleplerine ilişkin mahkemeye verilen takdir hususunda Fatma’nın katledilmesinden “etkilenmediğini” öne sürerek ret kararı verdi.

‘SORUŞTURMA GENİŞLETİLMELİ’
Ardından Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Avukat Ruken Güven savunma yaptı. Güven, "Aile ve Sinan Altınmakas'ın azmettirici olarak dosyaya dahil edilmesi gerekiyor. HTS kayıtlarında sanık ile çok sık görüşmeleri var. Sanıkla telefon görüşmelerine dair soruşturmanın genişletilmesi gerekiyor” diye belirtti.

FATMA ‘BENİ ÖLDÜRMEYE KARAR VERMİŞLER’ DEMİŞ
Fatma’nın ailesinin avukatı ve vasisi Mir Bedirhan Ayaz ise, “Bu cinayeti mutlak suretle fail tek başına işlememiş. Dosya kapsamında 4 kişi hakkında daha soruşturma açılması gerekir. Kadınların bir daha ezilmemesi için coğrafi olarak bakmamız gerekir. Kadın cinayetleri politiktir. Soruşturma genişletilmeli” diye kaydetti. Bedirhan, “Fatma’nın katledilmeden önce yengesi ile görüşmüş ve ‘Beni öldürmeye karar vermişler’ demiş. Ailesinin Sinan baskısı var. Aile içinde verilen kararla katledildi” diye ekledi.

DAVA 7 TEMMUZ’A ERTELENDİ
SEGBİS ile tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya katılan sanık Kazım Altınmakas, bilindik ifadelerle kendini aklamaya çalışarak, katliamı meşrulaştırmaya dönük ifadeler kullandı. Çocuğunu şahit olarak gösteren sanığın sözlerine ise duruşma esnasında tepki gösterildi.
Mahkeme heyeti, dosyaya dair eksik hususların giderilmesi, önceki duruşmalarda kayyım atanarak koruma altına alınan çocuğun beyanlarına başvurulmasına karar verdi. Heyet ayrıca, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi.

Fotoğraf: Jinnews

İlgili haberler
Öldürülen Fatma Altınmakas‘ın şikayeti, Kürtçe ter...

Muş‘ta tecavüze uğradıktan sonra öldürülen Fatma Altınmakas‘ın jandarma karakoluna şikayette bulunma...

Fatma Altınmakas’ın avukatı: Soruşturma eksik yürü...

Evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altınmakas’ın avukatı Mir Bedirhan Ayaz, soruşturmanın...

Fatma Altınmakas 'aile kararıyla' katledilmiş

Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sinan Altınmakas, Fatma Al...

Öldürülen Fatma Altınmakas’ın kardeşi: Ablam toplu...

Ağrı’da eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi tarafından katled...

Anadilimizde hizmet almak, şiddete karşı korunmak...

‘Kürt kadınların uğradığı şiddet karşısında devletin özel önlemler almak gibi bir ödevi var.’

Fatma Altınmakas davası ertelendi

Kayınbiraderi tarafından tecavüze maruz kalan ve eşi tarafından öldürülen Fatma Altınmakas davası gö...