Fethiye’de kitle örgütlerinden açıklama: Beslenme hakkı çocuğun insan hakkıdır
Fethiye’de kadın örgütleri, ‘Beslenme çocuğun insan hakkıdır’ diyerek, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talep etti.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde devam eden “Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek haktır” imza kampanyası sonucu kadınlar, “Beslenme çocuğun insan hakkıdır” diyerek açıklama yaptı. Açıklamada kadınlar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden ve Fethiye Belediyesinden bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talep etti.

‘SAĞLIKLI BESLENME ÇOCUĞUN BAŞARISINI ETKİLER’

Basın metnini okuyan Işın Bölükbaşı, “Sağlıklı beslenme, çocuğun yaşam kalitesini, sağlığını, gelişimini olumlu etkileyen, onu güçlendiren, eğitimden yaralanma potansiyelini ve başarısını artıran önemli bir etmendir. Bu nedenle beslenmenin her çocuk için onurlu, erişilebilir, yeterli ve sağlıklı olması gerekmektedir. Son zamanlarda yapılan pek çok araştırma, çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenme hakkından, dolayısıyla eğitimden etkili bir şekilde yararlanamadığını, öğrencilerin sağlıklı beslenme dahil sağlık davranışlarının akademik başarılarında önemli olduğunu ve bilişsel becerilerinin (konsantrasyon, hafıza vb.), eğitime devam ve başarı oranlarını da etkilediğini göstermektedir” dedi.

Eğitim kurumlarının çocukların haklarının hayata geçmesini, hak sahibi bireyler olarak güçlenmelerini sağlayan ve bu anlamda izlemenin yapılabildiği ve çocuk koruma sisteminin bir bütün olarak uygulanabildiği yerler olduğunu hatırlatan Bölükbaşı, “Çocukların ve üniversite öğrencilerinin zamanlarının büyük bir kısmının okulda ve eğitim kurumlarında geçtiği dikkate alındığında, ulusal bir politika olarak okul beslenme programlarının planlanarak uygulanması oldukça önemlidir” diye ekledi.


‘BESLEYİCİ, GÜVENLİ VE DENGELİ OKUL BESLENME PROGRAMLARI SUNULMALI’

Bölükbaşı, “Eşitlik ilkesi doğrultusunda, merkezi ve yerel kamu kurumlarının iş birliği ile okullarda her çocuğa ve üniversite öğrencilerine ücretsiz olarak besleyici, güvenli ve dengeli okul beslenme programları sunulmalıdır. Türkiye gibi alt gelir grubunda ve kendi içinde gelir dağılımının eşit ve adil olmadığı, derin yoksulluk pratiklerinin yaşandığı bir ülkede okulda beslenme, okulda yemek tartışmaları oldukça gerekli ve anlamlıdır” dedi.

Kadınlar açıklamanın ardından topladıkları imzaları Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti. Burada İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüşen kadınlar, Milli Eğitim Müdürlüğünü ücretsiz yemek hizmeti sunmaya, çağırdı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü, 6 Şubat tarihi itibarıyla okul öncesi okullar başta olmak üzere taşımalı okullarda yemek hizmetine başlayacaklarını ifade etti. Fethiye Belediyesine de imzaları teslim eden kadınlar, belediyeyi okullarda ücretsiz yemek hizmeti sunmaya, çağırdı.

İMZACI KURUMLAR:
Fethiye’nin Melekleri
Ekmek ve Gül Fethiye Grubu
Sivil İnisiyatif Kadınları
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadın Grubu
Veli-Der

Fotoğraflar: Abidin Çınar/Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Fethiye’de Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yeme...

Fethiye'de Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyası için stant açıldı: ‘Bugün kampanyaya...

Okullarda 1 öğün yemek için imza toplayan kadınlar...

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadele eden kadınlar, “MEB’in adım atması sevindiri...

Çanakkale’de 1 öğün ücretsiz yemek için toplanan i...

#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek kampanyası için aylardır imza toplayan Çanakkele’deki örgütler topladıkl...