Fikriye Özbek için savcı ‘kasten öldürme’den ceza istedi
Şiddet gördüğü Hakan Özbek'i öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Fikriye Özbek davasının üçüncü duruşmasında Fikriye’nin tutukluluğunun devamına karar verildi, duruşma 13 Nisan 2021 tarihine ertelendi.

Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde “Eşi kasten öldürmek” suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açılan davada Hakan Özbek’in telefonunun incelemesi sonucu telefonundan Fikriye Özbek’in yüzü ve vücudu morluklar içindeki fotoğraflar ortaya çıktı.

Savcı mütalaasında kasten öldürmeden ceza isterken haksız tahrik indiriminin uygulanmasını talep etti. Fikriye Özbek mütalaaya karşı beyanında “Bana zarar verirken zevk alıyordu. Elinde silahla sürekli tehdit ediyordu. Yıllarca bu şiddeti çektim. Ben suçsuzum” dedi.

‘ERKEK OLSA BU CEZAYI İSTEYECEK MİYDİNİZ?’

Fikriye’nin avukatları tahliyesini talep etti. Avukat Ümit Büyükdağ, tahliye talebinde yargıda eşitsiz uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Büyükdağ, Fikriye’nin 17 yaşında evlendirildiği eşi tarafından şiddete maruz bırakıldığına dikkat çekerek “Fikriye’yi bir kadın olarak değil, bir erkek olarak düşündüğünüzde bakış açınız değişecektir. Erkek olsaydı bu şekilde ceza isteyecek miydiniz?” diye sordu.

İfadeye çağrılmasına rağmen ilk duruşmadan itibaren Hakan Özbek’in annesinin duruşmaya gelmediği görüldü. İfadeye gelmeyen annesinin ifadesine başvurulmasından vazgeçildi.

TÜFEĞİN YENİDEN İNCELENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Fikriye, Hakan Özbek’in tüfeğin namlusuna birkaç kez sertçe vurması sonucunda ateş aldığını söylemişti. Kullanılan tüfeğin tetiğine basılmadan patlayıp patlamayacağına dair istenen rapora göre söz konusu tüfek üzerine vurma ile patlamıyor. Avukat Sevil Aracı, olaya tanık olan çocuğunun da olay gecesini aynı şekilde anlattığını belirterek akrabalarının da silahın sık sık tetiğine basmadan patladığına dair anlatımlarının olduğunu belirterek İstanbul Adli Tıp Kurumundan yeni bir rapor alınmasını talep etti. Raporu yeterli olarak değerlendiren mahkeme talebi reddetti.

‘FİKRİYE İŞKENCENİN İZLERİNİ VÜCUDUNDA DELİL OLARAK TAŞIYOR’

Duruşma sonrası Adana Adliyesi Taş Bina önünde basın açıklaması yapan Adana Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının kadınların hayat için önemli olduğuna dikkat çekti. Basın açıklamasını okuyan Avukat Ümit Büyükdağ, İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı fikriye hapiste olmazdı” dedi.

Henüz 28 yaşında olan Fikriye Özbek’in 17 yaşında çocuk yaşta evlendirildiğini dile getiren Büyükdağ, “Fikriye, kollarındaki derin yanık izlerini yaşadığı sigara söndürme işkencesinin delili olarak vücudunda taşıyor. Fikriye’nin öldürmekle suçlandığı Hakan Özbek’in telefonundaki fotoğraf ve videolar mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi tarafından incelendi. Telefonun hafızasından; Hakan Özbek’in silahlarla, tüfeklerle, bıçaklarla boy boy fotoğrafları, Fikriye’nin dövülmüş halde resimleri, yerlerdeki kan izleri, uyuşturucu madde üretiminde kullanan bitkilerin görüntüleri, Hakan Özbek’in çocuklarının ellerine bıçak vererek dans ettirdiği videolar çıktı. Telefondan çıkan fotoğraf ve videolar Hakan Özbek’in nasıl şiddet eğilimli bir kişi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hakan Özbek’in 23 adet suç kaydı olduğunu da önceki celse mahkemeye sunmuştuk” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI FİKRİYE YAŞADIKLARINI ÖNCEDEN ANLATABİLİRDİ’

Fikriye Özbek’in bir kez 183 şiddet hattını arayıp ihbarda bulunduğunu dile getiren Büyükdağ, “Bu ihbar neticesinde polisler eve geldiğinde Hakan Özbek’in kendisini tehdit etmesi yüzünden yine şikayetçi olamamış. Görevliler de bir şey yapmadan gitmişler. Halbuki gelen görevliler şikâyet olmasa da Fikriye ve çocuklarını alıp güvenli bir yere götürmüş olsalardı, Fikriye yaşadıklarını anlatabilir, şiddetten kurtulmak için adım atabilirdi. Yani Alo 183 görevlileri, İstanbul Sözleşmesini uygulasalardı, Fikriye kendisine şiddet uygulayan kocasından kurtulabilirdi, bugün cinayetle yargılanıyor ve hapis yatıyor olmazdı” dedi.

‘SÖZLEŞMENİN İPTAL EDİLMESİ FAŞİZMİN İNŞASINDAN BAĞIMSIZ DEĞİL’

Sözleşmenin tek adamın kararıyla feshedilmiş olmasının faşizmin inşası hamlelerinden bağımsız olmadığını dile getiren Büyükdağ, “Mecliste kadına yönelik şiddetin önlenmesini de içeren bir dizi önerge ve kanun teklifi sunan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin de bu gidişatın bir parçası. Hemen ardından en az 6 milyon insanın siyasi iradesini temsil eden HDP’ye kapatma davası açılmıştır. Gezi Parkı’nın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Merkez Bankası başkanının İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle aynı anda görevden alınması da tesadüf değildir” dedi.

8 Mart mitinginde de gökkuşağı bayraklarının alana alınmaması ile ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığına bir suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Büyüdağ, yarın saat 17.30’da Atatürk Parkı’nda, Pazartesi günü ise 15.00’te Haydaroğlu Mahallesi'nde İstanbul Sözleşmesi için kadınlarla bir araya gelecekleri eylemlere de çağrıda bulundu.

Fotoğraf. Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eşinin telefonundan Fikriye Özbek’in şiddet gördüğ...

Avukat Sevil Aracı: ‘İstanbul Sözleşmesi uygulanarak Fikriye korunmuş olsaydı, Fikriye ölümle sonuçl...

Fikriye Özbek’in tutukluluğunun devamına karar ver...

Şiddet gördüğü kocası Hakan Özbek'i öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Fikriye Özbek davasında tanıkl...

Svap raporu Fikriye Özbek’in ifadelerini güçlendir...

Şiddet gördüğü kocası Hakan Özbek’i öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Fikriye Özbek davasının ilk duru...