Gazeteci Evrim Kepenek'in deprem paylaşımına dava açıldı
Deprem sonrasında jandarmanın Maraş Pazarcık'ta toplanan yardımlara el koyduğu bilgisini paylaşan gazeteci Evrim Kepenek yargılanacak.

Bianet’in kadın-LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek, 6 Şubat Maraş depremlerinin ardından jandarmanın Pazarcık’a gönderilen yardımlara el koymasıyla ilgili paylaşımını nedeniyle yargılanacak. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede Kepenek, sansür yasasıyla birlikte Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen 217/A maddesi uyarınca ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla’ yani dezenformasyonla suçlandı.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Aksoy “Maraş Pazarcık'ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, ‘tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak’ denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş” diye yazan ve olayla ilgili video paylaşan Kepenek’in 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

DEZENFORMASYONLA SUÇLANDI

Yanlış bilgiyi alenen yayma suçunda önemli olan hususun, gerçeğe aykırı bilginin belirli olmayan birçok kişi tarafından algılanabilir şekilde yayılması olduğunu belirten Savcı Aksoy, “Suçun oluşması için gerçeğe aykırı bilginin kamu barışını bozması şart değildir. Kamu barışını bozmaya elverişli olması yeterlidir” dedi.

Ardından da “Şüphelinin, deprem yardımlarına el konulduğu şeklinde ifadeleriyle halkı derinden etkileyen deprem felaketiyle ilgili olarak halk arasında infial uyandırmasına neden olabilecek şekilde paylaşım yaptığı ve paylaşımın kamu barışını bozmaya elverişli olduğu anlaşılmaktadır” diye belirtti ve Kepenek’in cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. İlk duruşma 23 Eylül 2024’e gerçekleşecek. 

BU BİÇİMİ KABUL ETMİYORUM 

Davayla ilgili Bianet'e konuşan Evrim Kepenek dezenformasyon yasasını eleştirdi. “Dezenformasyon yasası çıkalı haberlerimden daha çok hakkımda açılan soruşturmalar ve davalarla gündeme geliyorum” dedi.

Gazetecilerin sadece haber üretimleriyle var olması gerektiğini ifade eden Kepenek “Ancak ne yazık ki Türkiye’de bir süredir, uzun bir süredir hakkımızda açılan davalar ve soruşturmalarla yeni bir var oluş biçimi gelişti. Bu var oluş biçimini kabul etmiyorum” diye konuştu. Kepenek adının sadece haberlerinde geçmesini isteyen bir gazeteci olduğundan bahsetti.

SİSTEMATİK YARGI TACİZİ
Dezenformasyon Yasası'nın kadın haberciliğini nasıl etkileyeceğine ilişkin Ekmek ve Gül'e yazan Kepenek, "AYM’nin onayladığı yasa asla koruyucu olmaz aksine beni ve benim gibi gazetelik yapanları daha çok hırpalar, yorar sistematik bir yargı tacizi ile karşı karşıya kalmamıza neden olur" demişti.

Fotoğraf: Türkiye Gazeteciler Sendikası

İlgili haberler
Medreseler kaçak, bilim yasak

Tarikatların İstanbul’daki üssü olarak anılan Fatih’in Çarşamba semtinde neredeyse her iki binadan b...

Dezenformasyon Yasası’nın bir hedefi de toplumsal...

‘AYM’nin onayladığı yasa asla koruyucu olmaz aksine beni ve benim gibi gazetelik yapanları daha çok...

İşte hakiki dezenformasyon: AKP 20 yılda kadın hak...

5. Kadın ve Adalet Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı şiddeti, ücret eşitsizliğini, işsizliği bitirdik...