Gazi Mahallesi’nde kadınlar ev toplantısında buluştu, 1 Mayıs’a çağrı yaptı
Gazi Mahallesi işçi, emekli, çalışmayan kadınlar ev toplantısında buluştu, dertleşti, sorunlarını konuştu. Kadınların genç kadınlara ‘Ekonomik özgürlüğünüz için çalışın’ çağrısı yaptı.

Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nde ev toplantısıyla bir araya gelen kadınlar çocuk istismarını, kadına yönelik şiddeti, çalışmayan kadınların yaşadıklarını ve 1 Mayıs’a giderken taleplerini konuştu. Ev kadınlarının, işçi kadınların, genç kadınların olduğu ev toplantısında çalışmayan bir kadın kadınlara çağrıda bulunarak “Harçlık isterken eşlerimiz bize psikolojik şiddet uyguluyor, ‘Sen niye çalışmıyorsun?’ der gibi bakıyor, bu büyük bir baskı oluşturuyor üzerimizde. Kadınlar kesinlikle çalışmalı. Gençliğimizde durumumuz iyiydi, eşim çalışamama izin vermedi, şimdi 50 yaşımdayım sağlık sorunlarım var, bu saatten sonra bana kim iş verir? Benim diyeceğim kadınlar genç yaşta çalışmaya başlasın. Genç kadınlar mutlaka çalışsın, kendi paralarını kazansın.”

1 MAYIS’A GİDERKEN ÇAĞRIMIZ OLSUN: KADINLAR EVDE DURMASIN, ÇALIŞSIN
Emekli iki kadın da çalışmış olmaktan dolayı özgüvenlerinin olduğunu söyledi. Eşinin alkolik olduğunu ve sürekli şiddetine uğradığını söyleyen bir kadın emekli olduktan sonra eşinden ayrıldığını anlattı: “O yükü sırtımdan attım. Çalışarak, ekonomik özgürlüğünü sağlayarak kadınlar yaşamına sahip çıkabilir. 1 Mayıs’a giderken genç kadınlara çağrımız olsun. Kadınlar çalışsın, kendi güçleriyle yaşasın, ekonomik olarak özgür olsun.”

80 yaşlarınki bir kadın da bugünün koşullarında genç kadınların çalışmasından gurur duyduğunu söyledi. Gençlik döneminde olsa eşinden ayrılan ya da dul kalan bir kadının hele de çalışmıyorsa aileye yük olmamısı için başka biriyle evlenmeye zorlandığını ifade eden kadın, “Ama şimdi kadınlar ayrılsa dahi kendi ayakları üzerinde duruyor, ailelerine muhtaç değil. Bu çok gurur verici.” dedi.


İlgili haberler
DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

Bulamadığımız işin acısı, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerimiz, alamadığımız ücre...

Aynı ‘performansı’ 1 Mayıs’ta da bekliyoruz

Hükümet, patronlar, medya…8 Mart’ta hepsi eşitlikçi oldu. Gerçek olan emeği sömürülen, bedeni kuşatı...

8 Mart’tan 1 Mayıs’a...

8 Mart’ta kadınların talebi; güvenceli iş, insanca yaşanacak ücret, ücretsiz kreş, çocuk istismarı v...