Gaziantep Demokratik Kadın Platformu: Feray için adalet istiyoruz
Özel hareket polisi Fatih Burak Aykul tarafından katledilen Feray Şahin 4. ölüm yıl dönümünde Gaziantep Demokratik Kadın Platformunun yaptığı açıklama ile anıldı.

19 Eylül 2017’de yaşadığı evde özel hareket polisi Fatih Burak Aykul tarafından ateşli silahla katledilen 23 yaşındaki Mersin Toros Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencisi Feray Şahin’in 4. ölüm yıl dönümünde Gaziantep Demokratik Kadın Platformu basın açıklaması yaptı.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformunun yaptığı açıklamayı HDP Kadın Meclisi üyesi Suzan Uzpak okudu. Uzpak, “Dosya 28 Şubat 2019‘dan beri Yargıtay’da. Aile 4 yıldır katledilen çocukları ve tüm kadınlar için adalet arayışında. Adalet sağlanmadığı gibi Fatih Burak Aykul geçen nisan ayında baba Bekir Şahin hakkında kendisine “katil” dediği için suç duyurusunda bulundu. Fatih Burak Aykul babaya suç duyurusunda bulunma cesaretini erkek egemen zihniyet ve iktidardan almaktadır. Tıpkı İpek Er’e tecavüz ederek ölümüne neden olan Musa Orhan’ın kendisine tecavüzcü diyenlere suç duyurusunda bulunması gibi. Duygu Delen’i katletmekle yargılanan Mehmet Kaplan’ın kendisini eleştirenlere suç duyurusunda bulunması gibi” dedi.

“Ne yazık ki Feray katledilen ilk kadın değildi son da olamadı. Feray’ın katledilişinin üzerinden geçen 4 yılda 472 kadın 2017’de, 477 kadın 2018’de, 474 kadın 2019’da, 171’i şüpheli 471 kadın 2020’de, 130 kadın 2021’in ilk altı ayında olmak üzere toplam 1894 kadın katledildi. Biz kadınları korumakla görevli devlet, kadın katillerine caydırıcı cezalar vermek yerine ödül gibi cezalar ile yeni kadın cinayetlerine zemin hazırladı, katilleri korudu. Feray’ı katleden Fatih Burak Aykul ödüllendirilen katillerden sadece biri. Ama 1894 kadın sayılardan ibaret değildir. Hepsi birer yaşam, birer insandı. Hepsinin birer hikayesi vardı. Yaşamlarından koparılan 1894 kadın” diyen Uzpak ve açıklamanın diğer katılımcıları Feray Şahin ve katledilen tüm kadınlar için adalet istediklerini söyledi.


İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ

İstanbul Sözleşmesi’ne de vurgu yapan Uzpak, sözleşmenin etkin uygulanmayışı ve Türkiye’nin sözleşmeden geri çekilmesi hakkında “Kadın hareketini muhalif güç olarak gören iktidar kadın kazanımlarına saldırmaktan geri durmadı. Yılların emeğinin, kadın mücadelesinin kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’nden tek adam imzası ile 19 Mart 2021’de çekildi. 19 Mart’tan beri alanlarda, sokakta, evde, iş yerinde İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz diyen kadınlara rağmen tek adam rejimi geri adım atmadı ve Türkiye 1 Temmuz 2021’de sözleşmeden resmen çekilmiş oldu. Oysa İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmış olsaydı Feray bugün bizimle burada olacaktı. İpek Er’e tecavüz ederek intiharına neden olan Musa Orhan tutuklanacak ve kendisine tecavüzcü diyenlere soruşturma açmayacaktı. Aleyna Çakır cinayetinin baş şüphelisi Ümitcan Uygun tutuklanmış olacak ve Esra Hankulu belki de yaşıyor olacaktı. İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmış olsaydı intihar süsü verilen kadın cinayetleri araştırılacak katiller cezalandırılmış olacaktı. Sözleşmesinin etkin bir şekilde uygulanmasını engelleyen iktidar ve iktidar destekçileri tüm bu cinayetlerin sorumlusudur” dedi.

Uzpak son olarak “Biz kadınlar yaşamlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Feray’ın, Duygu’nun intihar süsü verilmiş tüm kadın cinayetlerinin katilleri caydırıcı ceza alana kadar, İstanbul Sözleşmesi tekrar yürürlüğe girene kadar alanlardayız” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Feray Şahin ölümünün 4. yılında anıldı: Dosya 3 yı...

Polis Fatih Burak Aykul tarafından katledilen Feray Şahin ölümünün 4. yıl dönümünde anıldı. Katile v...

Feray Şahin’in annesi: ‘Feraylar ölmesin’

Mersin'de 3 yıl önce öldürülen Feray Şahin, doğum gününde Gaziantep’teki mezarı başında ailesi taraf...

Antepli kadınlar: Deniz’ler, Duygu’lar, Feray’lar...

Antep’te kadınlar İstanbul Sözleşmesi için bir araya geldi. Duygu Delen’in ölümünde şüpheli olarak y...