Gebeler pandemi süresince idari izinli olmalı
Sağlık Bakanlığı genelgesiyle gebelerin idari izinleri 32. haftadan 24. haftaya çekildi. Sağlık meslek örgütleri ise pandemi sürecinde gebe sağlık emekçilerinin idari izinli sayılmasını istiyor.

Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin mücadelesi ve tepkiler üzerine idari izinli sayılan hamile sağlık emekçilerinin idari izinleri normalleşme süreciyle birlikte kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı, yayımladığı yeni genelgeyle gebelerin idari izinlerinin 32. haftadan 24. haftaya çekildiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yeni bir hak gibi sunulan bu genelgeye sağlık meslek örgütleri ve hamile sağlık emekçileri tepki göstererek pandemi süresince hamile sağlık emekçilerinin idari izinli sayılması gerektiğini belirtiyor.

GEBELİKTE HER DÖNEM ÖNEMLİ
İzmir Tabip Odası Sekreteri Lütfi Çamlı, gebelerde bağışıklığın daha düşük olduğunu ve diğer insanlara göre gebelerin daha kolay hasta olabileceğini belirtti. Gebelikte herhangi bir enfeksiyon geliştiğinde diğer insanlardaki gibi bir takım tedavi seçeneklerini rahatlıkla kullanamadıklarını dile getiren Çamlı “Çünkü gebeler için kullanılacak bazı ilaçlar taşıdıkları bebek açısından uygun olmayabilir. Gebelerin enfeksiyonu oluşması durumunda tedavi seçenekleri bazı risk ve kısıtlama getirebilir” diye konuştu. SARS, MERS salgınlarında gebelik açısından ciddi olumsuzlukların yaşandığını hatırlatan ancak Kovid-19’un bebeğe doğrudan ne gibi zararlar verdiğinin henüz bilinmediğini ifade eden Çamlı, bu belirsizlikten dolayı daha dikkatli davranılması gerektiğini dile getirerek “Gebelikte her dönem önemli. Bu yüzden idari izinlerin de bu öneme göre belirlenmesi gerektir” değerlendirmesinde bulundu.

‘HASTANELER VİRÜSÜN KAYNAĞI, ÇALIŞMAMALILAR’
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Kadın Sekreteri Hülya Baran Ulaşoğlu da bebeğin sağlıklı gelişimi için gebeliğin en başından itibaren sağlık emekçilerinin izninin başlaması gerektiğini dile getirdi. Gebelerin normalde 32. haftadan sonra ücreti izinli olduğunu yasal olarak da 24. haftadan sonra nöbet tutmadıklarını hatırlatan Ulaşoğlu, “Eskiden doğum yapan hemşireler, doktorlar 41. gününde nöbete girerlerdi. Bu hakların hepsi mücadeleyle kazanıldı. Şimdi Sağlık Bakanlığı bunun için 24. haftayı kullanıyor. Nöbetten çıktı, gündüz hastanede de olmasın bir şey olmaz diye düşünüp böyle genelge göndermişler. Ama gerçekten çalışan anne ve bebeğinin sağlığını düşünseler virüsün kaynağı olan hastanelerde gebeleri çalıştıramazlar” dedi. Pandemi sürecinde gebe sağlık çalışanlarının bebeklerini koruyamama kaygısı içinde psikolojik sorunlar yaşadığına vurgu yapan Ulaşoğlu, “Yasalarda, “Gebelik, doktor tarafından tespit edildikten sonra ‘Nöbet tutmaması gerekir’ diye yazar” ama yasalar tam olarak uygulanmıyor. Gebelere pandemi sürecinde sürekli izin verilmedi. Gebelerin bu süreçte çalıştırılması kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

‘BEBEĞİME BULAŞTI MI KORKUSU YAŞAMAMALIYIZ’
Gebeliğinin 18 haftasında olan bir hemşire ise, bakanlığın gebeler için yayımladığı idari izin genelgesi öncesi bir hafta boyunca koronavirüslü hastalara baktığını söyledi. Sağlık çalışanlarının bu süreçte virüsle mücadelede savaşın en ön cephesinde yer aldığını, gebe sağlık çalışanlarının da 18 Mart tarihine kadar bu sürece dahil edildiğini anlatan gebe hemşire şunları söyledi: “Bir haftalık bu süreçte koronavirüslü hastalar baktı gebe sağlık çalışanları. Sonrasında bakanlık yaptığı yanlışın farkına vardı. Gebelere idari izin verdi. Ben de bu bir haftalık süreçte Kovid-19’lu hasta baktım ve sonraki 14 günlük süreçte çok endişeli günler geçirdim.” 14 gün boyunca ‘Acaba bebeğime de bulaştı mı?’ ‘Nasıl tedavi olacağım’ diye düşündüğünü anlatan gebe hemşire, “Gebeler ağrı kesici bile içmeye çekinirken ben nasıl tedavi olacağım endişesiyle yaşadım. Hiçbir gebenin böyle endişe yaşamasını ve bu kadar değersiz görülmesini istemem. Bu ülkenin geleceği sağlıklı kadınlara ve bu kadınların doğurup büyüteceği sağlıklı nesillere bağlıdır. Bu yüzden şu zor günlerde tüm gebe çalışanlara idari izin verilmelidir” diye konuştu.

İlgili haberler
Koronavirüse yakalanan, bebeğini sezaryenle doğura...

Koronovirüse yakalanan ve 34 haftalık bebeği sezaryenle alınan hemşire Dilek Akçabelen yaşamını yiti...

Hendek Kadın Açık Cezaevinde koronavirüs iddiası:...

Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumundan Ekmek ve Gül’e ulaşan bir kadın hükümlü cezaevinde bir anne-...

Her kriz durumu gibi korona da en çok kadınları vu...

Hastanede bir şekilde korkularla çalıştıktan sonra evde bekleyen çocuklar, yaşlılar… Ve yine karşımı...