Gebze Kadın Platformu Ayşegül için sokaktan seslendi
Gebze’de cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra kafasına taşla vurulan Ayşegül için bugün kadınlar sokaklardan seslendi: İstanbul Sözleşmesi Ayşegül’ün yaşaması içindi!

Gebze Kadın Platformu, 17 yaşındaki Ayşegül’ün cinsel saldırıya uğramasını protesto ederek, “İstanbul Sözleşmesi Ayşegüllerin özgür ve güvende bir ülkede yaşaması için kadınların sokaklarda verdiği mücadeleyle kazanılmıştı. Ayşegül’e bu acıları yaşatan kişi için yasaların etkin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Gebze Kadın Platformu, Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Pelitli köyünde 12 Temmuz günü 17 yaşındaki Ayşegül’ün, Abdullah isimli erkek tarafından cinsel saldırı ve şiddete uğramasını protesto etti.

Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde, "Kız kardeşimizin yanındayız İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartı açıldı.

Eylemde basın metnini Eğitim Sen Gebze Kadın Sekreteri Meryem Meriç okudu.

Gebze’nin Pelitli köyünde yaşanan olayları aktaran Meriç, “Ayşegül, henüz 17 yaşında. Bu pazartesi cinsel saldırıya uğradı ve fail kaza süsü vermek için defalarca Ayşegül’ün başına taşla vurdu. Şimdi yaşam mücadelesi veriyor. Bunu yapan kimden cesaret aldı? İyi hal indirimi uygulayan kanunlardan mı?" diye sordu.

Meriç, “Bugün burada Ayşegül için sesimizi yükseltiyorsak, kadınlar bir kişi daha eksilmeye daha tahammülümüz yok diye haykırıyorsa şiddetsiz, sömürüsüz, tacizsiz, tecavüzsüz bir yaşamı inşa edecek güce sahip olmamızdandır. Bu güce inan ve bir an önce yüreği seninle olan kız kardeşlerinin arasına dön Ayşegül” dedi.

KADINLAR YARGILAMADA FAİLLERE İNDİRİME TEPKİ GÖSTERDİ

Kadına yönelik şiddetin sistematik olarak devam ettiğine işaret eden Meriç, faillerin cezasız bırakıldığını ve “iyi hal” indirimleri uygulandığına dikkat çekti. “Yasalar şiddet veya şiddet tehdidi altında yaşayan kadınların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamıyorsa ne işe yarıyorlar?” diye sordu. Kadınların eşit, özgür ve katledilmediği bir yaşam istediklerini ve mücadeleleriyle bu yaşamı kazanacaklarını vurgulayan Meriç, “İstanbul Sözleşmesi Ayşegüllerin özgür ve güvende bir ülkede yaşaması için kadınların sokaklarda verdiği mücadele ile kazanılmış bir sözleşme idi. Aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa devlete kadına yönelik her türlü şiddeti, tacizi, tecavüzü engellemesi yükümlülüğü veriyor. Ayşegül’e bu acıları yaşatan kişi kaç yılla yargılanacak?” diye tepki gösterdi.

Meriç, iktidara seslenerek, “Failler devletin korumacılığına güvenerek ‘iyi hal’ indiriminden yaralanacağına güvenerek suç işlemekten korkmuyorlar. Ayşegül’e bu acıları yaşatan kişi için, kadınlara yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün faillerin yanına kalmaması için 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Bir kişi daha eksilmeğe tahammülümüz yok” diye belirtti. 

Ayşegül’ün sesi olacaklarını ve onun için mücadele edeceklerini ifade eden Meriç, “Bu durumun sonuna kadar takipçisiyiz. Biz kadınlar birlikte güçlüyüz. Eşit, özgür yaşamı yeniden inşa edeceğiz” mesajını verdi.

Eylem, "Sözleşmeyi değil istismarı engelle", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarının ardından son buldu. 

Haber-Fotoğraf: Jinnews


İlgili haberler
Gebze'de çocuğa cinsel istismar ve yaralama

Kocaeli Gebze'de A.M. (20), takip ettiği A.A.’yı (17) ormanlık alana çekip cinsel istismarda bulunma...

Gebze Kadın Platformu: Herkesi İstanbul Sözleşmesi...

Gebze Kadın Platformu, ‘Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmeni...

Gebze'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme...

İstanbul Sözleşmesi için her hafta eylemlerine devam eden Gebze Kadın Platformu, 'Kadınların büyük m...