Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi Eşrefpaşa emekçileri: Regli izni hakkımızı söke söke alırız
Genel- İş İzmir 2 No’lu Şube, örgütlü olduğu Eşrefpaşa Hastanesindeki emekçilerin regl izninin gasbedilmesine karşı uyarı eylemi yaptı.

Genel-İş İzmir 2 No’lu şubesi Eşrefpaşa Hastanesi önünde toplu sözleşmede kazandıkları regli izni hakkının gasbedilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Regl izni hakkımız söke söke alırız”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atan emekçiler adına açıklamayı Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Mali Sekreter Zeynep Zarıçlar okudu.

Zarıçlar, “Bundan tam 165 yıl önce ağır çalışma koşullarına karşı yapılan ilk büyük kadın direnişi olan 8 Mart yaklaşırken, bugün demokrasi belediyesi olarak anılan İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı Eşrefpaşa Hastanesinde toplu iş sözleşmemizde bin bir emekle kazandığımız regli iznimizi kullandırtmayan bir anlayışla karşı karşıyayız” diyerek sözlerine başladı.

‘REGL İZNİMİZ FARKLI YORUMLANIYOR’

Bazı bürokratların bu tavrının kabul edilemez olduğunu belirten Zarıçlar, “Kasım ayından bu yana masada çözmeye çalıştığımız sorun ile ilgili Başhekimle yaptığımız görüşmelerde maddeyi kendisince yorumlayarak izin kullandırmayacağını tarafımıza iletti. Ancak İZENERJİ ailesinde görev yapan yaklaşık 2000 kadının kullandığı ve hiçbir şekilde sorun yaşamadığı regli izni maddemiz sadece başhekim tarafından farklı yorumlanıyor” dedi.


‘AYRIŞTIRICI DİLİ KINIYOR, KABUL ETMİYORUZ’

Gerekli yazışmalar ve görüşmeler yapılmasına rağmen kadın emekçilere atılan “İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından hastanemize gelen regl izni ile ilgili yazıya istinaden memur ve şirket personeli çalışanlarımızın yazıda belirtildiği gibi önceden talep edemeyecekleri; regl döneminde kullanabilecekleri hamilelik, geçirilmiş ameliyat, menopoz vs. gibi nedenler ile regl olmayanların talepte bulunamayacakları, diğer personele regl olduğu dönemde idaremize başvurması halinde iş yoğunluğuna göre kolaylık gösterileceği duyurulur” mesajını aktaran Zeynep Zarıçlar “Bir başhekimin kadınların regl olup olmadığını sorgulaması, hangi günler regl olup olamayacağına karar vermesi, kadınlardan ispat beklemesi, kadın arkadaşlarımıza güven yoklaması yapması ve kadıların sağlık sorunlarının dillendirildiği bu ayrıştırıcı dili kınıyor atılan bu mesajı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘KAZANDIĞIMIZ HAKKI YEDİRMEYİZ’

Başhekime seslenen Zarıçlar, “Yaşadığımız ülkede her gün kadına yönelik taciz, tecavüz, kadın katliamlarına uyanırken başımızda bulunan iktidar kadınların hak ve özgürlüklerinin kısıtlamak için elinden geleni yaparken hatta kadını koruyan İstanbul sözleşmesini kaldırırken ve biz bununla mücadele verirken demokrasinin beşiği olan bir şehirde toplu iş sözleşmemizle kazanmış olduğumuz hakkımızı sana ve egona yedirmeye niyetimiz yok” dedi.

‘BU SADECE UYARI EYLEMİDİR’

Bu sorunun düzeltilmesi için yeterince beklediklerini ekleyen Zarıçlar, mart ayından itibaren bütün kadınların idareye dilekçelerini bırakarak regli izinlerini kullanacaklarını ve bunun sadece bir uyarı eylemi olduğunu vurguladı.

Zarıçlar, sorun çözülmediği takdirde 8 Mart mücadelesinin ikinci ayağını Eşrefpaşa Hastanesi olacağını duyurdu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Regl iznini kazanan işçiler: Her alanda dile getir...

Regl izin hakkını verdikleri mücadele ile kazanan işçilerle ve Kadın Komisyonu’ndan Zeynep Zarıçlar...

İZENERJİ işçileri ücretli sosyal izin ve regl izni...

TİS süreçleri devam eden İZENERJİ işçileri ücretli sosyal izin ve kadınların talep ettiği regl iznin...

GÜNÜN HATIRLATMASI: Toplu sözleşmelerde regl izni

İzmir Barosu’nun kadın çalışanları regl izni hakkını elde etti. Bu kazanımın her yerde yaygınlaşması...