Gıda işçisi kadınlar anlatıyor: 1 Mayıs sesimizi duyurma zamanı!
Kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerden biri gıda sektörü. Esenyurt'ta gıda fabrikalarında çalışan kadın işçilerle 1 Mayıs öncesi buluştuk. Derdi de çözümü de onlar anlatıyor.

1 Mayıs geldi çattı. Türkiye’nin birçok ilinde, fabrikalarda, yerellerde işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutlaması yapacak, taleplerini alanlarda haykıracak. İstanbul Esenyurt’ta da merkezi kutlama öncesi bir yerel kutlama olacak. Kadın işçiler, gençler, emekçiler de talepleriyle hem ilçedeki kutlamada yerini alacak hem de İstanbul mitingine katılacak. Esenyurt’ta gıda fabrikalarında çalışan kadın işçilerle 1 Mayıs’ta Esenyurt'ta yapılacak yerel kutlama öncesi çalışma koşullarını, taleplerini ve 1 Mayıs denince ne düşündüklerini konuştuk.

‘HİÇBİR ŞEYDEN KORKMUYORUM, BAŞIMIZA NE GELDİYSE KORKUDAN GELDİ!
Fabrikanın insan kaynakları departmanına başvurmasına rağmen üretim bölümüne yerleştirilen bir işçi ile görüşüyoruz önce. Neden üretime alındığını anlamamış önce. “Biraz bekleyeceksin” demişler, bekliyor şimdilik. Ne olursa olsun 1 Mayıs’a katılacağını söylüyor. “Hiçbir şeyden korkmuyorum zaten başımıza ne geldiyse korkudan geldi. Fazla mesai olsa da gideceğim. O gün çalışmak olmaz.” Arkadaşları hem fabrikadan hem de daha önce yaşananlardan dolayı çekiniyorlar 1 Mayıs’a katılmaya. İkna etmeye çalışıyor arkadaşlarını kutlamalara birlikte katılmak için.

‘1 MAYIS ÖNCESİNDE FAZLA MESAİ YAPTIRACAKLAR’
Ayşe de dahil oluyor sohbete, “1 Mayıs'ı elbette biliyorum, işçi bayramı. Sendikaların, işçilerin mücadelesinden sonra tatil oldu.” diyor. Pazartesi günü iş olmaması nedeniyle cumartesi ve pazar günü fazla mesaiye çağrılacaklarını düşünüyor, zira daha önce de benzer durumlarla karşılaşmışlar. Kalan bir günde de ev işleriyle, çoluk çocuğun kaygısıyla geçeceğini söylüyor. Kendi yaşamından çıkardığı sonuç 1 Mayıs’ı evde geçirmek zorunda olduğu!

SESİMİZİ DUYURMA ZAMANI
1 Mayıs için "sesimizi duyurma zamanı" diyor başka bir kadın işçi. Hem yerel kutlamaya hem de Bakırköy’de yapılacak merkezi kutlamaya arkadaşlarını katmak için uzun uzun sohbet ediyor onlarla. Kadınların özellikle de işçi kadınların meydana çıkmak için daha fazla nedeni olduğunu hatırlatıyor. Sadece kendileri için değil gelecek nesillere de insanca yaşam ve daha iyi çalışma koşulları bırakmak için mücadele ettiklerini vurguluyor.

ÇEKİNCELERİ AĞIR BASIYOR
1 Mayıs dendiğinde aklına yalnızca olaylar geldiğini söylüyor bir kadın işçi ise. Bu yüzden 1 Mayıs’a katılmak gereksiz diye düşünüyor. Başka bir kadın işçinin 1 Mayıs’ın tarihini anlatmaya başlamasıyla düşüncesi biraz değişiyor: “Dediğin doğru aslında, emek veren sensin, bu yüzden bizim hakkımızı aramamız lazım.” Ama çekincelerini de aşamıyor: “Bak orada da bir sürü insanı katletmişler”…

‘HAKKIMIZ OLANI İSTEYECEĞİZ’
Genç bir kadın işçi ile konuşuyoruz. 3 sene öncesini, henüz işe başlamadığı zamanları hatırlatıyor. “Annem, babam çalışırken kendi adıma sömürüyü yaşadım aslında” diyor ve devam ediyor: “Yeri geldi onları görmeden uyudum, yeri geldi hep biri eksik yemek yedik…” Çalışma koşulları zor her kadın işçi gibi onun için de. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret, zorunlu mesailer, sendikalaşma önündeki engellemeler, fabrikadaki baskılar… “Ben aslında taleplerimiz değil hakkımız olanı istemek için gideceğim 1 Mayıs'a” diyor. En baştaki hakkının da kıdem tazminatı hakkı olduğunu söylüyor. Geçen sene de katılmak istemiş 1 Mayıs’a, ailesinin kaygılarından dolayı katılmamış. Bu sene ne olursa olsun katılacağını söylüyor. Arkadaşlarının da katılması için uzun zamandır onlarla konuştuğunu anlatıyor. Umutlu, arkadaşlarıyla konuştukça umudu da artmış.

ESENYURT'TA 29 NİSAN'DA CUMHURİYET MEYDANI'NA
Esenyurt’ta sendikalar, siyasi partiler, kitle örgütlerinin düzenlediği 1 Mayıs kutlaması 29 Nisan Cumartesi günü Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda saat 16.00 ile 18.00 arasında gerçekleşecek.


İlgili haberler
Evetçi işçiyle beraber 1 Mayıs’ta olacağız

İşçilerin arasında geçen referandum sonrası sohbete ortak olalım. “Evet diyen işçi üç kat mücadele e...

Kopmaz bağlar, kazanılacak hayatlar

Cinsiyet eşitsizliği ve neoliberal politikalar arasındaki, ataerkil aile ile kapitalist sömürü arası...

Genç kadınlar rahatsız: Böyle bir geleceğe mahkum...

Okurken çalışmak zorunda kalmak.. Çalışırken tacize uğramak... Mezun olunca işsiz kalmak... "Bunlar...