Gülistan Doku 34 gündür kayıp, soruşturma genişletilsin
Dersimli kadınlar, kendisinden 34 gündür haber alınamayan Gülistan Doku ile ilgili başlatılan soruşturmanın genişletilmesini talep ediyor.

Dersim’de 34 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili başlatılan soruşturmada hâlâ bir gelişme sağlanmadı. Dersimli kadınlar, arama çalışmalarının ve soruşturmanın genişletilmesi çağrısı yaptı.

34 gündür arama çalışmalarında herhangi bir ize rastlanmazken, arama ekipleri Doku’nun barajda olmadığı kanaatinde. Doku’nun ailesinin aktardığı bilgilere göre, en son Uzunçayır Barajı Dinar Köprüsü mevkiinde yürütülen arama çalışmalarına katılan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, Doku’nun barajda olmadığına dair tutanak tutarak, aramalarını durdurdu. Polis ekiplerinin de aynı şekilde Doku’nun barajda olmadığına dair tutanak tutarak, yetkili kurullarına gönderdiği ve aramaların durdurulması için cevap beklediği belirtildi. Öte yandan savcılığın başlattığı soruşturmada yol kat edilmedi.

BİR AYDIR BULUNAMIYOR
Dersimli kadınlar, Doku’nun nerede olduğunu sormaya devam ediyor. Mezopotamya Ajansına konuşan Dersim Belediye Meclis Üyesi Nurgül Yalay, arama çalışmalarında tek bir bölgeye yönelimin olduğunu ve çalışmalarda bir ilerlemenin kaydedilmediğini söyledi. Olayın henüz aydınlatılmaması ve net bir bilginin olmamasına rağmen intihar olasılığı üzerine durulduğunu dile getiren Yalay, “Dersim küçük bir yer, her yerde kamera var. Bir kadın bir aydır bulunamıyor, bu hayret verici bir durum. Kamuoyuna şeffaf bir açıklama yapılmasını istiyoruz. Biz her zaman çağrımızı yapacağız, ‘Gülistan Doku nerede’ diye sormaya devam edeceğiz” dedi.

KADIN CİNAYETLERİNİ HATIRLATTI
Emek Partisi üyesi Çağla Yolaşan, özellikle bölge kentlerinde yaşanan kadın cinayetlerine “intihar süsü” verildiğini hatırlattı. Çok sayıda kadının hürriyetinden yoksun bırakıldığını ifade eden Yolaşan, “Gülistan’ı bunlardan bağımsız düşünmek doğru değil. Gülistan Doku soruşturması yalnızca intihar ihtimali üzerine yürüyor. Kuşkular bu yönde olsa da Gülistan’ın alıkonulduğuna, kadın cinayetine kurban gitmiş olduğuna dair birkaç yönde soruşturmanın yürütülmesi gerekir. Başta Dersim Barosu olmak üzere bölge barolarının, sivil toplum örgütlerinin çabalarına rağmen soruşturma bu yönlü geliştirilemedi” diye belirtti.

SORUŞTURMA ÖZEL İZNE TABİ
Pertek, Hozat ve Ovacık’ta ortaya çıkan taciz ve tecavüz, artan kadına şiddet vakalarına dikkat çeken Yolaşan, “Bunların ilişkili olduğunu, toplumsal düzen içerisinde kadınları ve çocukları eşitsiz gören bir düzen içerisinde ataerkil kapitalist düzenin hedef gösterdiğini görebiliyoruz. Dersim özel güvenlik politikalarının uygulandığı bir kent. Güvenlik adı altında kentin demografik yapısı değişiyor. Çok fazla kolluk kuvveti var. Kolluk kuvvetlerinin soruşturmaları özel izne tabi. Kolluk kuvvetleri cezasızlık zırhıyla yaşıyorlar. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Kadınların ve çocukların cinsel dokunulmazlıklarına karşı işlenen bu suçlarda kamu görevlileri, bizim önümüze fail ve şüpheli olarak geliyorsa soruşturmalarına izin verilmeli, yargılamalar halkın vicdanına açılmalı, kapalı görülmemeli” diye konuştu.

KAYGILIYIZ
Gülistan Doku’nun şu ana kadar bulunmaması konusunda kaygılarını dile getiren Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Üyesi Fidan Demir de, “Artık bir çözüm bulunsun. Son görüştüğü kişinin artık ciddi bir sorgulamadan geçmesi gerekiyor. Her şeyden kaygı duyuyoruz. Burada genç kadınlar kayboluyor, çocukların istismarı hat safhada. Ciddi ciddi kaygılanıyoruz” diye konuştu.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Özlem Toprak ise, kentin her sokak, cadde ve köprüsünde mobese kameralarının olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Gülistan’ın resminin ortaya çıktığı köprünün üst tarafında 3 kamera var. Yetkililer kameralardan ikisinin kırık olduğunu söylüyor. Dersim, yetkililerin kuş uçtuğunda haberdar olduğu bir şehir. Fakat bir üniversite öğrencisi bir aydır bulunamıyor. Bir aydır Dinar Köprüsünde Gülistan aranıyor. Türkiye’nin her yerinden ekipler geldi. Fakat hepsi de neredeyse Gülistan’ın orada olmadığını söylüyor.”
Çalışmaların genişletilmesi gerektiğinin altını çizen Toprak, Doku’nun bulunması için olayın takipçisi olacaklarını aktardı.

İlgili haberler
Gülistan Doku’ndu, biz döküldük: Kıyıya vuran gerç...

Gülistan’dan hâlâ haber yok, yapılanlar ve açıklamalardan ‘güven’ denilen şey çıkmıyor ve Dersim’de...

Dersim Kadın Platformu Gülistan Doku’nun ailesini...

Dersim’de kadınlar 5 Ocak’tan beri kayıp olan Gülistan Doku’nun ailesini ziyaret etti. Kadınlar ziya...

ODTÜ’lü kadınlar: Gülistan bulunana kadar sürecin...

ODTÜ’lü kadınlar, 24 gündür kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için açıklama yap...