Gülistan Doku'nun kişisel verilerini sosyal medyada paylaşan Engin Yücel'e 2 yıl ceza
Zaynal Abarakov'un polislikten ihraç edilen üvey babası Engin Yücel hakkında, Gülistan Doku'nun kişisel verilerini sosyal medyada paylaşması üzerine açılan dava sonuçlandı.

5 Ocak 2020'den bu yana, kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov'un polislikten ihraç edilen üvey babası Engin Yücel hakkında, Doku ile ilgili gizli kalması gereken kişisel bilgileri sosyal medyadan ifşa ettiği gerekçesiyle açılan davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, Engin Yücel hakkında kişisel verileri ele geçirip, yayma suçundan toplamda 2 yıl 6 ay hapis cezası,

Öte yandan abla Aygül Doku'ya ise "mala zarar vermek ve tehdit ve hakaret etme" suçundan 5 ay hapis cezası ve 2 bin 250 TL idare para cezası verildi.

ABLA DOKU’YA 5 AY CEZA

716 gündür kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sürüyor. Abla Aygül Doku, Gülistan'ın kaybolmasında sorumlu olduğu iddia edilen Zaynal Abarakov'un polislikten ihraç edilen üvey babası Engin Yücel hakkında, kamu görevlisi sıfatıyla elde ettiği bilgileri, sosyal medya hesabından paylaştığı için şikayette bulunmuştu. Engin Yücel de evlerinin taşındığı esnada abla Doku’nun ev eşyalarına zarar verdiği ve kendisini tehdit etmesini gerekçe göstererek suç duyurusunda bulunmuştu. Karşılıklı şikâyetler sonucu iki dosya birleştirilirken devam eden davanın karar duruşması bugün görüldü.

Davaya, Engin Yücel katılmazken, kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun Babası Halit, annesi Bedriye Doku ile avukatları Fatma Kalsen ve Kenan Çetin katıldı.

Tunceli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, mahkeme başkanı ilk olarak savcıdan mütalaasını istedi. Mahkeme savcısı mütalaasında sanık Engin Yücel’in, Gülistan Doku’ya ait kişisel verileri sosyal medyada ifşa ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasını ayrıca Doku ailesinde hakaret ettiği iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Engin Yücel’in sosyal medya platformu üzerinde tartıştığı duruşmada sanık konumunda olan abla Aygül Doku’nun ise hakaret ve mala zarar verme iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Daha sonra söz alan Doku ailesinin avukatı Fatma Kalsen ve Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin, savcının mütalaasını yerinde bulduklarını ancak Aygül Doku ile ilgili mütalaayı kabul etmediklerini, Aygül’ün kaybolan kız kardeşiyle ilgili olarak sanık Engin Yücel’in evinde kriminal inceleme yapılmadığı iddiasıyla bu duruma tepki gösterdiğini ve beraatini talep ettiler.

'DOKU'YA VERİLEN KARAR VİCDANİ DEĞİL'

Mahkeme başkanı tarafları dinledikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme kararında sanık Engin Yücel’in Gülistan Doku’ya ait kişisel verileri sosyal medyada ifşa ederek ve yayma gerekçesiyle toplamda toplam da 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Abla Aygül Doku’ya tehdit suçundan 5 ay hakaretten mala zarar vermekten 2 bin 250 lira adli para cezası verildi.

Anne Bedriye Doku, “İki yılı geçti gencecik kızımdan bir haber yok. Biz öldük resmen, umutlarımızı elimizden aldılar” dedi.

Duruşma çıkışında açıklama yapan ailenin avukatı Fatma Kalsen "Müvekilimiz Aygül Doku hakaret, mala zarar verme suçundan yargılandı. Sanık Engin Yücel’de Gülistan Doku’nun kişisel verilerini ele geçirme ve yayma suçundan ötürü yargılandı ve cezalandırılmasına karar verildi. Müvekkilimiz Aygül Doku’ya verilen kararın vicdani ve hukuki olmadığını düşünüyoruz. Ailenin feryatlarına hepimiz tanıklık yaptık. 2 yıldır kızlarının kaybolmasına dair herhangi bir somut gelişme yok. Engin Yücel’e verilen cezayı gerçekten çok düşük bulduk” şeklinde konuştu.

Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin ise Gülistan Doku dosyasında ilk günden beri ailenin hukuki yönden yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

OTURMA EYLEMİ DEVAM EDİYOR...

Daha sonra anne Bedriye Doku, kentteki kadın platformlarıyla birlikte adliye binasının girişinde Gülistan’ın fotoğraflarıyla oturma eylemi gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel

İlgili haberler
Gülistan Doku’nun akıbeti 2. yılında yeniden sorul...

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için dü...

Dicle Amed Kadın Platformu: 2 bin yıl da geçse Gül...

İki yıldır haber alınmayan Gülistan Doku için açıklama yapan DAKAP, ‘2 bin yıl geçse dahi elimiz fai...

Gülistan Doku iki yıldır kayıp: Kabullenin diyorla...

Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku, 2 yıldır kayıp. Geçen 2 yılda ‘Gülistan Doku nerede?’ s...