GÜNÜN ÇAĞRISI: Kadınlar #BenDe etiketiyle yaşadıkları cinsel tacizleri anlatıyor
Kadınlar sosyal medyada bir kampanya başlattı. Yaşadıkları cinsel taciz ve saldırıları #BenDe #MeToo etiketiyle anlatıp yaşadıklarını görünür kılıyorlar...

Sosyal medyada #MeToo (#BenDe) etiketiyle kadınlar yaşadıkları taciz ve istismarları anlatıyor.
Hollywood’lu yapımcı Harvey Weinstein’in cinsel tacizlerinin ortaya çıkması ve kadınların buna tepki göstermesinin ardından kadınlar, sosyal medyada başlatılan kampanyaya katılarak yaşadıkları tacizi hatırlatıp tacize ne kadar sık maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Daha önce Türkiyeli kadınlar Özgacan Arslan’ın ölümünden sonra toplu bir #sendeanlat etiketiyle başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatmış, tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermeye çalışmıştı. Tıpkı #sendeanlat etiketi gibi #metoo (#BenDe) hashtagleriyle şimdi birçok kadın sosyal medya da tecrübelerin ortaklığına dikkat çekerken, tacizi her an her yerde yaşadıklarını ortaya koyuyor.

KADINLAR ÇOCUKKEN YAŞADIKLARINA DA DİKKAT ÇEKİYOR
Anlatılanlar arasında ise kadınların en çok çocukken yaşadıkları, söyleyemedikleri istismarlar dikkat çekiyor.  Kadınlar arasında yaşadıkları istismarın ‘istismar’ olduğunu çocukken anlayamadığını, yaşadığı istismarın suçlusu olarak ‘kendisi’ni gördüklerini belirtenler de var. Bu istismar ve tacizlerin travmasını hala yaşadıklarını söyleyen kadınların öfkeleri de taze. Böylelikle birçok cinsel taciz ve saldırılara ilişkin araştırma raporunda ortaya konulanların gerçekliğini de görüyoruz.

Dünyanın birçok yerinden kadınlar çok tandık olduğumuz bi’dolu hikayeyi aktarırken aralarında ‘neden daha önce söylemedin ya da durdurmadın’ tepkileri aldığını da söyleyenler var.
Ayrıca kadınların birbirlerini ‘ susmayın’ diyerek destekleyen ifadeleri de dikkat çekiyor.

 8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar

SEN DE ANLAT!
Tüm bunların yanında kadınların bu etiketle çoğalma ve seslerini daha çok duyurma çağrıları da var. Etiketle birlikte yaşadıklarımızın birbirinden hiç de farklı olmadığını ortaya koyan bu kampanyaya ilişkin sen de #metoo ve #BenDe etiketleriyle yaşadıklarını bizimle paylaş.



İlgili haberler
GÜNÜN KAMPANYASI: Lübnan’da ‘cinsel tacize’e karşı...

Lübnan’da Mesh Basita (Tamam değil), Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) ve Kadın İşleri Bakanlığı ta...

Taciz varsa dayanışma da var!

“Bu evde doğmuşum, bu apartmanda. Herkes doğduğum günü biliyor. Bu apartmanda herkes benim teyzem, a...

Cinsel saldırılar en çok toplu taşıma araçlarında...

Dünyada kadınlar en fazla toplu taşıma araçlarında cinsel saldırıya maruz kalıyor. Saldırıların çok...