GÜNÜN DİKKATİ: Bakım işçilerini koronavirüsten koruyun!
Milyonlarca Amerikalı çocuklarının ve yaşlı ebeveynlerinin bakımı için profesyonel bakıcılara bel bağlamış durumda. Peki koronavirüs yayılmaya devam ederken, onlara kim bakacak?

Uzun saatler ve düşük ücretle çalışan, görmezden gelinen ev işçileri ve bakıcılardan çoğu zaman kendilerini istihdam eden ailelerin ihtiyaçlarını, kendilerinin ve ailelerinin ihtiyaçlarının önüne koymaları talep ediliyor. Sağlık hizmetine erişim, ücretli izin veya iş güvenliği olmadan, krizi ve bu felaket zamanını yönetmeleri bekleniyor ve tabi yine, hiçbir güvenceleri olmadan.

Unutmayın ki zengin Kaliforniyalılar salgından kaçtığında; evlerindeki çalışanlar, dadılar ve diğer bakıcılar alevler etraflarını sararken evdekileri hem korumak hem de savunmak için evde kalmıştı.

Ve şimdi salgın yaklaşırken, ev emekçileri benzer bir tehlikeyle karı karşıya, çünkü gölgeler içinde bir yaşam sürüyorlar.

İşte bu yüzden, görevi yaşlılar, genç çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar başta olmak üzere en riskli nüfusa tüm gün hizmet vermek olan uzman bakıcılara kulak vermemiz gerekiyor.

Washington’daki deneyimli bir bakım tesisinde yaşanan salgın, bunun ne denli acil bir ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Bilinen ilk ölümlerin bazıları, yaşlılara doğrudan teması olan bakıcıların ölümüydü. Sağlıkçılar; yaşlı insanlar ve gizli hastalıkları olanların en büyük risk grubunda olduğu konusunda hemfikir fakat söylenmeyen şey, bu insanlara yakın olarak çalışanların da risk altında olduğu.

Ev işçileri ve bakıcılar, Birleşik Devletler’de diğer çalışanların neredeyse tümüne sağlanan yasal haklara sahip değil. Bugün Birleşik Devletler’de ev işçilerinin çoğunu siyahi kadınlar ve diğer etnisitelerden kadınlar oluşturuyor. 1939’larda Kongre üyeleri Ulusal Emek İlişkileri Yasası ve Adil Çalışma Standartları Yasası’nın ev işçileri ve tarım emekçilerinin kapsam dışında bırakılması koşuluyla yasalaştırılmasında uzlaştığında da durum aynıydı. Ev İşçileri, temel güvenceler sağlayan Mesleki Güvenlik ve Sağlık Yasası’nın da dışında bırakıldı.

Sonuç olarak, mesele koronavirüsse, kulak vermemiz ve korumamız gerekenin ve bizi koruyacak olanların ev işçileri ve bakıcılar olduğunu unutmayın. Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi kaynaklarını, hem evlerde hem merkezlerde ön cephede hizmet veren profesyonel bakıcılara yönlendirmeli. Bu çalışanların maske ve diğer güvenlik ekipmanlarını nereden bulacakları konusunda endişelenip durmak yerine, bu ekipmanları tedarik etmeli. Çalışanlar ücretsiz test ve coronavirüs tedavisinden faydalanabilmeliler. Hem Birleşik Devletler yönetimi hem de federal yönetimler ev işçilerinin konuştuğu dillerdeki korucuyu materyallerinin dağıtımını üstlenmeli. İşte gölgede kalan, görünmeyen bu çalışanlar, virüs yayılımının önlenmesinde anahtar olabilir. Çocuklar, yaşlılar veya hastaların gerekli önlemleri aldığından emin olabilmek için gerekli olan desteği sağlayabilirler. İhtiyaçları olan tek şey, çözümün bir parçası olabilmeleri için bir şans verilmesi.

İşverenlerin de yardımı gerekiyor. Hastalık durumunda ücretli izin vererek, koşullarda esneklik sağlayarak ve diğer gereklilikleri sunarak bakıcıların kendi sağlıklarını koruyabilmelerini garanti altına alabilirler. İşverenlerin, kendi evlerinde kalmaları gerektiğinde dahi işlerini kaybetmeyecekleri konusunda bakıcılara güvence vermeleri için iyi bir zaman. Ulusal Ev İşçileri Sendikası tarafından yürütülen, ev işçilerinin ücretli izin kullanabilmeleri ve güvence ağına erişebilmelerini mümkün kılabilmek için uygulanan Alia gibi yardım programlarına katkı sunmak açısından da iyi bir zaman.

Kaynak: http://disk.org.tr/
Çeviri: Gülnur Elçik



İlgili haberler
Korona salgınında kadın işçiler neler yaşıyor: Ekm...

Farklı sektörlerden kadın çalışanlar salgın koşullarında işyerinde yaşadıkları zorlukları paylaşıyor...

Korona günlerinde ruh sağlığı: Psikiyatr Arzu Erka...

Korona salgını günlerinde, ruh sağlığımız için hem bireysel hem de toplumsal olarak alınması gereken...

KORONA GÜNLERİNDE HAKLARIMIZ VAR: 3 soru 3 cevap!

Koronavirüs nedeniyle işlerin durması işçilerin suçu değil. İşçilerin salgın gerekçesiyle işten atıl...