GÜNÜN KADINI: Anna Simson
Anna Simson, Almanya'da ilk kadın derneklerinin kurucularından ve kadın eğitimi konusundaki öncülerdendi.

20 Ağustos 1835'te Potsdam'da doğdu, 14 Mart 1916'da Silezya'da öldü. Wroclaw'daki Scholz öğretmen yetiştirme okuluna gitti, bir süre öğretmen olarak çalıştı ve daha sonra ona "olaylara toplumsal düşünceyle bakmasını öğreten" Robert Simson ile evlendi. 1866'da 40 yıl başkanlığını yapıp yönettiği Wroclaw Kadın Eğitim Derneği'ni ve kadınlara yönelik değişik eğitim kurumlarını kurdu.

1893'te dünya fuarına bağlı olarak düzenlenen kadın konferansı için Şikago'ya yolculuk hayatında önemli bir rol oynadı. Bunun ardından 1894 mart ayında Alman Kadın Dernekleri Federasyonu'nun kurulduğunu ve Uluslararası Kadınlar Birliği'ne katıldığını açıkladı. Anna Simson ayrıca 1899'da Londra'da ve 1904'te Berlin'de düzenlenen Uluslararası Kadın Kongresi'nde organizatör olarak önemli bir rol oynadı.
Alman Kadın Dernekleri Federasyonu'nun ilk sekreteri ve daha sonra da başkan yardımcısı oldu. 1906 yılına kadar 12 yıl boyunca yönetim kurulu üyesiydi.

Beraber çalıştığı kişiler tarafından ince, yumuşak, narin ama disiplinli, çalışkan ve yaratıcı bir kadın olarak tanımlanır: “Bayan Anna Simson'la çalışmak kolay değildi! Hareketsizlik, tekdüze çalışma yoktu. Kadınların eğitimi alanında bir öncü olarak kabul ettiklerini benimsemek, hayata geçmesi için çaba sarf etmek, pratik yenilikleri tanıtmak, zamanın taleplerini karşılamak onun için her zaman önemliydi.” Silezya'daki Leubus Manastırı'nda uzun süren hastalığı sonrası 14 Mart 1916'da 81 yaşında öldü.

Sunum ve yayınları:
1881: Fakir ailelerin hasta çocukları için tatil köyleri. Amaç ve anlam, hazırlık, kurulum ve yürütme ile birlikte bu alandaki tüm önceki hizmetlere genel bir bakış. Kitap, Verlag Koebner.

1895: Alman Kadın Dernekleri Federasyonu - ne istiyor ve ne istemiyor. Alman Kadın Dernekleri Federasyonu 1. genel kurulunda konferans.

1896: Hükümetler ve eyalet parlamentoları tarafından kadın işçilerin durumunu araştırmak için fabrika müfettişleri ile ilgili federal dilekçenin kabulü. Alman Kadın Dernekleri Federasyonu genel kurulunda verilen ders.

1899: Bireysel ve yaşlılıkta imparatorluk sigortası veya özel sigorta. 1905 yılına kadar üyesi olduğu Kadın İşçilerin Korunması Komisyonu'nun başkanı olarak ders.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Bilim dünyasındaki cinsiyetçiliğe gö...

Kariyerinin her anında cinsiyet ayrımcılığı ile savaşan Rubin, başarılı bir gökbilimci olmasının yan...

GÜNÜN KADINI: Dolores İbárruri; Tutku Çiçeği

“Dizlerimiz üzerinde yaşamaktansa ayakta ölmeyi yeğleriz.” Bu sözler İspanya’nın en tanınmış komünis...

GÜNÜN KADINI: Malala Yousafzai

Küçük yaşına rağmen büyük bir cesaret örneği Malala Yousafzai’nin yaşamı ve mücadelesi. O Pakistan’d...