Hak savunucuları tahliye edildi
Büyükada’da gözaltına alınan hak savunucuları 113 gün sonra hakim karşısına çıkarıldı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, 8 hak savunucusunun tahliyesine karar verdi.

İstanbul Büyükada’da gözaltına alınan 8’i tutuklu 11 hak savunucusu 113 gün sonra hakim karşısına çıkarıldı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, tutuklu yargılanan 8 hak savunucusunun tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Taner Kılıç için de birleştirme kararı aldı.

Tanıklara davetiye çıkaran mahkeme, otel müdürünü de tanık olarak dinleyecek. Sonraki duruşmayı 22 Kasım’a erteleyen mahkeme, Özlem Dalkıran ve Veli Acu’ya yurt dışına çıkış yasağı verirken diğer hak savunucularının adli kontrollerini kaldırdı.

Haklarında tahliye kararı verilen 8 hak savunucusu, işlemlerinin ardından gece saat 03.30 sıralarında minibüslerle tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi önüne geldi. Burada coşkuyla karşılanan 8 hak savunucusu yakınları ve arkadaşlarına sarılarak hasret giderdiler.

‘KADIN VE İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ YARGILANIYOR’
113 gün sonra hakim karşısına çıkarılan hak savunucuları Büyükada’da mesleki bir toplantı için bir ayara geldiklerini, “gizli toplantı” denilerek algı yaratılmaya çalışıldığını, iddianamenin de medyada çıkan haberlere uydurulmaya çalışıldığını düşündüklerini ve iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediklerini ifade ettiler. Hak savunucuları ayrıca insan ve kadın hakları mücadelelerinin hedefe konmak istendiğine de dikkat çekti.

‘NORMALLEŞMEK İÇİN ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR’
Tahliyenin ardından gazetecilere açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, “Biraz normalleşmek için zamana ihtiyacımız var. Bütün arkadaşlarımızı, içerideki bütün gazetecileri ve Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanını da dışarı çıkartana kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Avukat Murat Deha Boduroğlu ise müvekkillerinin özgürlüklerine kavuştukları için mutlu olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?
5 Temmuz 2017’de Büyükada’da travma/stresle baş etmek ve veri güvenliği üzerine yaptıkları atölye çalışması sırasında gözaltına alınan 11 hak savunucusu 13 gün gözaltında tutulmuştu. Gözaltından sonra çıkarıldıkları mahkemece 8 hak savunucusu tutuklanırken 2’si serbest bırakılmıştı. Hak savunucuları hakkında hazırlanan iddianameye 6 Haziran 2017’de gözaltına alınan ve halen tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da eklenmişti.
Taner Kılıç, diğer 10 sanıktan farklı olarak “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla yargılanan tek isim. Hak savunucuları, “Gezi Parkı olayları benzeri şiddet içeren ve toplumda kaos oluşturacak olaylar” planlamakla suçlanıyor.

Kaynak: Evrensel


İlgili haberler
GÜNÜN BAŞARISI: Çocuk işçiliğinden hak savunuculuğ...

Tanzanyalı Angel, daha kendisi küçük bir çocukken ev işçisi oldu ve iki çocuk bakmaya başladı. İşver...

Gözaltındaki hak savunucuları yalnız değildir!

138 kadın ve LGBTİ+ kuruluşu ortak bir metin yayınlayarak 5 Temmuz’da Büyük Ada’da gözaltına alınan...

‘Hak savunucularına özgürlük’

Büyükada’da gözaltına alınan 8’i tutuklu 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın ilk duruşması yar...