Hakkında cinsel saldırı iddiası olan İ.B'ye kadınlardan cevap
Yanında çalışan göçmen kadına şiddet uyguladığı iddia edilen Diş Hekimi İ.B.'nin manipülatif paylaşımlarına ilişkin Kadınlar Birlikte Güçlü açıklama yaptı.

İstanbul’da 15 Mayıs tarihinde yanında çalışan göçmen kadına şiddet uyguladığı iddia edilen Diş Hekimi İ. B.'nin sosyal medyada aklandığı yönündeki iddiaları ortaya atması ve olay anından kısa bir video paylaşarak durumu maniple etmesine dair Kadınlar Birlikte Güçlü, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, göçmen kadınla dayanışan kadınların karalanmaya çalışıldığı kaydedildi.

‘ŞİDDETİN KARŞISINDA BİRBİRİMİZİN SESİNİ DUYUYORUZ’

Diş Hekimi İ. B.’nin, kadınları ve kadın hareketini hedef haline getirmeye çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “Yargılama henüz başlamışken kendisinin aklandığını iddia etmesine karşı susmuyoruz. Kadınların şiddetin her türlüsüne mecbur bırakılmaya çalışıldığı, yetkililerin şiddeti önleme yükümlülüğünü yerine getirmediği, cinsiyet eşitliğinden her gün uzaklaşılarak kadın düşmanlığının örgütlendiği, kazanılmış haklarımızın gasp edilmeye çalışıldığı bir ülkede etrafta bulunan kadınların balkondan duyduğu çağrıya kayıtsız kalmaması ve olaya müdahale etmesi kadın dayanışmasının gereğidir. Şiddet karşısında birbirimizin sesini duyup müdahil olduğumuzda şiddeti önleyebileceğiz, bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sözlerine yer verildi.

‘FAİL, ‘DAHA ÖNCE OLDU’ DEDİ’

Açıklamada, sosyal medya ve ana akım medyada İ. B. ve yakınları tarafından olayın maniple edildiği ancak kadınların duydukları sese karşı olay yerine gittikleri hatırlatılarak, “Arkadaşlarımız, destek isteyen kadının beyanını tekrar etmesi ve kollarındaki darp izlerini göstermesi üzerine İsmail Beker’e cinsel saldırı iddiasını sormuş, ‘Daha önce oldu ama bu sefer yapmadım’ diyen failin kaçmasını engellemek istemiş, üstelik etrafta failin bu beyanını duyan erkeklerin, faile yönelik fiziksel saldırılarını engellemeye çalışarak kadının isteği üzerine polis çağrılmasına ve şikâyetinin gerçekleştirilmesine destek olmuşlardır” denildi.

‘YARGILAMA SÜRECİ BAŞLADI’

Sosyal medyada görüntünün sadece iki dakikalık kısmının paylaşıldığı ifade edilen açıklamada, faili savunanların da öncesinde neler yaşandığını sorgulama ihtiyacı hissetmediği belirtilirken, kamera görüntülerinde şiddete maruz bırakılan kadının darp edildiği, darp izlerini gösterdiğini ve darp raporuyla delillerin sabit olduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, fail hakkında “yaralama, mala zarar verme ve cinsel saldırı” suçları nedeniyle resmî şikâyet gerçekleştirildiğini, 6284 Sayılı Kanun kapsamında önleyici-koruyucu tedbirlere başvurularak yargılama sürecine başlandığı ifade edildi.

‘FAİL SİLAHLIYDI…’

Failin henüz aklanmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Failin silahı olduğunu bilen ve olay günü fiziksel şiddetin yanı sıra failin kendisine cinsel saldırıda bulunacağından korktuğu için destek istediğini belirten göçmen kadının, ayrımcı ve mağduru suçlayıcı şekilde hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Göçmen kadınların şikayetçi olup haklarını arayamayacağı, olsa dahi her zaman sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını bilen failler, hesap vermeyecek, yargılanmayacak olmanın verdiği güvenle, hareket ediyorsa bu, insan haklarını yok sayan göç politikaları ve kadın düşmanı politikaların neticesidir” diye kaydedildi.

Katledilen göçmen kadınların hikayelerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Erkek şiddetinin üstünün örtülmesine, şiddete maruz bırakılan kadının, ona destek olan kadınların ve kadın dayanışmasının karalanmaya çalışılmasının karşısında yine kadın dayanışması ile duruyoruz” mesajı verildi.

Haber: Jinnews

Fotoğraf: Beyza Kural / csgorselarsiv.org 

İlgili haberler
Şiddetten kaçan göçmen kadınların hikayesi...

Göçmenler bu ülkenin bir parçası artık, birlikte yaşayacağız ve birlikte daha güzel bir hayat için m...

Kadıköy’de göçmen işçiye cinsel saldırı!

Kadıköy’de diş hekimliğinde temizlik işçiliği yapan göçmen kadın işçi, işvereni tarafından cinsel sa...

Pasaporta el koyma, 7/24 çalıştırma, cinsel saldır...

Nadira Kadirova’nın ölümü, göçmen işçi kadınların çalışma koşullarını gündeme getirdi: ‘İşverenin in...