‘Hakları ihlal edilen mahpus kadınlar için harekete geçecek misiniz?’
Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu 14 kadının infazlarının ertelenmesini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu. TBMM Başkanlığına verilen soru önergesinde şunlar dile getirildi:

Sincan Kadın Cezaevi raporu: 14 siyasi tutuklunun tahliyesi ertelendi
ÖHD, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde İdare ve Gözlem Kurulu'nun keyfi kararları sonucu 2021 yılından bu yana 14 siyasi tutuklunun tahliyelerinin 9 ila 15 ay arasında uzatıldığını belirtti.

“Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi “Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi Özelinde Şartlı Tahliye Hakları Elinden Alınan Kadın Mahpuslar” başlıklı Ekim 2023 tarihli raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre; Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde 2021’den bu yana hiçbir siyasi hükümlünün şartlı tahliye hakkından yararlanmadığı ve 14 kadının cezaevlerinde kaldıkları süre 9 ila 15 ay arasında keyfi olarak uzatıldığı belirtilmektedir. Şartlı tahliye hakkından yararlandırılmama gerekçelerinin dayanaklarının da ayrıntılı bir şekilde ele alındığı raporda özetle; mahpuslar veya avukatları tarafından dosyaya kazandırılması istenen belgelerin getirilmediği, iddiaya konu disiplin cezaları ile ilgili kamera görüntülerinin incelenmesi taleplerinin konusuz bırakılarak gerekçesiz reddedildiği, iyi hale ilişkin olumsuz değerlendirme gerekçelerinin ise olmayan disiplin soruşturmalarına, kaldırılmış disiplin cezalarına, pişmanlık dayatmasına, açık soruşturma dosyalarına, somut dayanağı olmayan “toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı” kanaatine dayandığı belirtilmektedir.

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunun yetki alanı sadece iyi hal değerlendirmesi olmasına rağmen değerlendirmeyi şartlı salıvermeye ilişkin karar almak üzere yaptığı belirtilen raporda; Mukaddes Kubilay’ın toplam 9 ay olmak üzere 2 kez, Sabite Ekinci’nin toplamda 15 ay olmak üzere 3 kez, Rozerin Kurt’un toplamda 9 ay olmak üzere 2 kez, Jiyan Ateş’in toplamda 15 ay olmak üzere 5 kez, Nejla Yıldız’ın toplamda 15 ay olmak üzere 5 kez, Sedef Demir’in toplamda 15 ay olmak üzere 3 kez, Dilan Oynaş’ın toplamda 15 ay olmak üzere 3 kez, Özlem Demir’in toplamda 12 ay olmak üzere 2 kez, Sermin Demirdağ’ın toplamda 15 ay olmak üzere 3 kez, Nedime Yaklav’ın 3 kez şartlı tahliyelerinin engellendiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Anayasa m. 38’e göre “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç içim konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. Suç ve ceza zamanaşımı ile ceza mahkûmiyetinin sonuçları konusunda da yukarıdaki fıkra uygulanır.” İlgili hüküm AİHS madde 7 ve 5237 sayılı yasanın 2. maddesinde de açıkça düzenlenmesine rağmen mahpuslara neden lehe olan hükümler uygulanmamaktadır?

2- Türkiye cezaevlerinde İdare ve Gözlem Kurullarının aldığı kararlar nedeni ile tahliyesi ertelenen kaç mahpus vardır? Bu mahpuslardan kaçı adli kaçı siyasidir?

3- Sincan cezaevindeki İdare ve Gözlem Kurulu’nun mahpusları tahliye etmeme gerekçeleri hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Yoksa rapora da konu olan olmayan disiplin soruşturmaları, kaldırılmış disiplin cezaları gibi gerekçeler hakkında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

4- İdare ve Gözlem Kurullarının keyfi ve siyasi kararlarının önüne geçmek adına bir çalışmanız var mı?

5- “İdare ve Gözlem Kurullarının” AİHS ‘e ve Anayasa’ya aykırı kararları ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edilen mahpuslar hakkında bir girişimde bulunacak mısınız?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sincan Kadın Cezaevi raporu: 14 siyasi tutuklunun...

ÖHD, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde İdare ve Gözlem Kurulu'nun keyfi kararları sonucu 2021 yılından...

ÇHD Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihl...

ÇHD’nin 25 Kasım ile ilgili kadın mahpuslarla yaptığı görüşmede keyfi ve ayrımcı uygulamaların sürdü...

Sincan Kadın Cezaevinde keyfi uygulamalar: Hijyeni...

Çağdaş Hukukçular Derneğinin Sincan Cezaevindeki tutuklu kadınlarla yaptığı görüşmeler, cezaevi yöne...