Hal işçisi kadınların hali perişan
Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, ağır çalışma koşullarında güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldıklarını söyledi.

Mersin’in Akdeniz ilçesinde Toptancılar Kompleksi’ndeki Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, sabahın erken saatlerinde mesaiye başlıyor. Sigortasız çalıştırılan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını, ağır çalışma koşullarına rağmen düşük ücret aldıklarını söyledi. Halin ardiye kısmında çalışan kadınlar yevmiye usulü çalışıyor ve sebze meyveleri kasalara yerleştiriyor.

‘KIŞIN SOĞUKTAN, YAZIN SICAKTAN PERİŞAN OLUYORUZ’
8 yıldır paketleme işinde çalıştığını anlatan Zeynep Paburacı, sabah 05.00’inde işbaşı yaptığını akşama geç saatlere kadar diz üstü minderde oturarak çalıştıklarını belirtti. Günde en az 10- 12 saat çalışmanın karşılığında günlük 70 TL aldıklarını kaydeden Paburacı, “Akşama kadar suyun içerisinde çalışıyoruz. Yaz kış bu küçük dükkanlarda meyveleri paketle, kasalara dolduruyoruz. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan perişan oluyoruz. Her şey ekmek kazanma derdi için. En azında kimseye muhtaç değiliz diye çalışıyoruz” dedi.



‘YA ASTIM YA DA BEL FITIĞI OLUYORUZ’
5 yıldır halde olduğunu belirten Gonca Bayan, sosyal güvencesiz çalıştırıldıklarını söyledi. Bayan, "Çocuklarım olduğu için bu işi yapmak zorundayım. Yetiyor diye sorarsanız tabii ki yetmiyor. Ama yapacak başka bir şey yok” diyerek, bu şartlarda çalışmaya mecbur olduğunu dile getirdi. Bayan, ağır çalışma koşullarının kendisiyle beraber kimi hastalıklara da neden olduğunu ifade etti. Akşama kadar meyvelerin tozlarını soludukları için birçok kadın emekçinin astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalandığını kaydeden Bayan, halde çalışan kadınların kasaları kaldırmak ve sürekli diz üstü oturdukları için ayak, bel ve sırt ağrısı çektiğini, birçok kadının da bel fıtığı olduğunu vurguladı.



7 YILDIR SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR
7 yıldır domates paketleme bölümünde sigortasız çalıştığını anlatan 7 çocuk annesi Saadet Doğan ise ağır işe rağmen aldıkları ücretin çok az olduğunu ifade etti. Eşini kaybettiği için çocuklarına bakmak zorunda kaldığını dile getiren Doğan, şöyle dedi: “Evim yok, sigortam yok, param yok, 65 yaşındayım. Görüyorsunuz halimi. Belimde üç tane fıtık var. Ama çocuklarıma bakmak için çalışmak zorundayım.” (MA)


İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar referandumdan çok sigortalı...

Yazın ortasında, güneş tepende çalışmak kolay mıdır dersiniz. Değildir elbet. Ama geçinebilmek için...

Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Tarım işçisi kadınlar: Bayılana kadar çalıştırılıy...

Mersin’de yaklaşık 50 derece sıcağın altında çalışan tarım işçisi kadınlar, emeklerinin karşılığını...