HDP’li Gülüm, Oppo’da işten atılan işçileri sordu: Kadın işçiler için özel bir tedbiriniz var mı?
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Oppo’da işten çıkarılan kadın işçileri TBMM gündemine taşıdı. Gülüm, ‘Kadın işçilerin haklarının korunması için özel bir tedbiriniz var mı?’ diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Tuzla’da Oppo fabrikasında işten çıkarılan kadın işçilere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Gülüm, “İşten çıkarılan kadınların alacakları ne zaman verilecek? Mağduriyetleri giderilecek mi?” diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul Tuzla’da kurulu bulunan Oppo fabrikasının yönetimi küçülme gerekçesiyle çoğunluğu kadın olmak üzere yüzlerce işçiyi ekonomik kriz, pandemi ve zorlu kış koşullarında işten çıkartmıştır. Enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında işsiz kalmamak için uzun mesai, düşük ücret, sürekli hedeflenen sayı baskısı, mobbing gibi kölelik koşullarında çalışmak zorunda kalan kadın işçiler haksız ve keyfi biçimde işten atılmıştır. Kimi işçiler telefonla aranarak, kimileri eline noterden ulaştırılan çıkış bildirimleri verilerek işten çıkartılırken bazı işçilere haber dahi verilmemiş, işçiler işbaşı yapmak için fabrikaya gittiklerinde işten çıkarılmış olduklarını öğrenmiştir. İşlerine dönmek isteyen kadın işçiler, Oppo yönetimi tarafından hak edişlerinin gasp edildiğini, baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını belirtmekte, nasıl geçineceklerine dair büyük bir endişe duymaktadır.”

Gülüm, şu sorulara yanıt istedi:

• Yüzlerce kadın işçiyi ekonomik kriz, pandemi ve zorlu kış koşullarında hukuka aykırı bir biçimde işten çıkaran Oppo hakkında Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı olacak mıdır?

• Oppo tarafından 6 Ocak’ta kaç kadın işçi işten çıkarılmıştır? İşten çıkarılan kadınların alacakları ne zaman verilecek? Mağduriyetleri giderilecek mi?

• Haksız ve keyfi biçimde işten çıkarılan kadın işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iadesi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

• Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan kadın yoksulluğu, mevcut enflasyon ve artan hayat pahalılığı ile vahim bir hal almıştır. İşverenler tarafından hak gasplarına uğrayan ve işten çıkarılan kadın işçilerin haklarının korunması için özel tedbirler alacak mısınız?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İşten atılan Oppo işçileri direnişe geçti

Tuzla’da bulunan akıllı telefon üretiminin yapıldığı Oppo’da işten çıkarılan 500 işçi fabrika önünde...

İşten atılan Oppo işçileri sendikaya öfkeli: Hakla...

500 işçinin işten atıldığı Oppo önünde açıklama yapan işçiler haklarını alana kadar direnişlerine de...

Oppo işçilerinin teşvikli mağduriyeti

Türkiye’ye fabrika kurmak için hazineden milyonlarca lira teşvik alan Çin sermayeli Oppo, doludizgin...