Hekim evlat edindi, verilmeyen annelik izni yargıdan döndü
Adana’da bir aile hekimi çocuk evlat edindi. Annelik izni talep eden hekime yönetmelikte böyle bir izin olmadığı aktarıldı. Hekim bu duruma karşı dava açarken izin verilmeme işlemi yargıdan döndü.

Adana’da aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimi 2014 yılında bir kız bebeği evlat edindi. İşlemlerini tamamlayan genç kadın, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğüne müracaat ederek annelik iznini talep etti. Ancak Halk Salığı bu talebi 'Aile hekimlerinin izinlerini düzenleyen yönetmelikte böyle bir izin yok’ diyerek reddetti.
Genel Sağlık-İş Sendikası, üyesi hekim için hukuki destek sağlayarak verilmeyen izin talebini Adana İdare Mahkemesine taşıdı. Dava sürecinde kadın doktor, tayin talep etti. Doktor ailesi ile başka bir kente yerleşirken mahkeme, aile hekimine annelik izni verilmeme işlemini iptal etti.

KARAR DERS NİTELİĞİNDE 
Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliği açıklanmayan aile hekimine verilmeyen annelik iznini yargıya taşıyan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, karara değerlendirerek kararın bir ders niteliğinde olduğunu söyledi. “Her fırsatta anne ve çocuğa her türlü kolaylığın sağlanacağını iddia edenler, bir bebeğe yuva olan anneye izin vermeyen Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün hukuksuz işlemi ile mahkemenin ders niteliğindeki kararını iyi okumalıdır” dedi.

YASALAR NE DİYOR?
Ailenin ve Nüfus Dinamiklerinin Korunması Programı kapsamında 6663 Sayılı Yasa’yla yapılan ve 10.02.2016 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile doğum izni sonrası kadın çalışanın altı aya kadar ücretsiz izin talebinde bulunma hakkı var. Bu durumda, çalışanın talebi üzerine, işverenin kabul şartına bağlı olmaksızın ücretsiz izin kullandırılmak zorunda. Yeni yasal düzenleme uyarınca bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene de veriliyor. Hükümet Türkiye’de doğum izni düzenlemesiyle Finlandiya modelini esas aldıklarını belirtmişti.



İlgili haberler
Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...

Doğum Borçlanması ile nasıl emekli oluruz?

Emeklilik hakkının ne kadar hayati olduğunu 61 yaşındaki Hava, üç kuruş para için inşaatta tuğla taş...