Hendek Kadın Açık Cezaevinde koronavirüs iddiası: Koşullarımız kötü, tedbir yok
Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumundan Ekmek ve Gül’e ulaşan bir kadın hükümlü cezaevinde bir anne-kızın koronavirüs testinin pozitif çıktığını iddia etti. Kadın hükümlü ‘Herkes çok endişeli’ dedi.

Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumundan hükümlü bir kadın, telefonla Ekmek ve Gül’e ulaşarak, bir anne ile 3 buçuk yaşındaki kızının koronavirüs testinin pozitif çıktığını iddia etti ve anne-kızın bir haftadır kendileriyle temas halinde olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen kadın, “Cezaevi koşulları çok kötü, herkesin psikolojisi altüst durumda, herkes endişe içinde” dedi. 

Test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine anne ile kızının hastaneye kaldırıldığını dile getiren hükümlü kadın, “1 haftadır anne-kız ile temas halindeyiz” dedi ve şöyle devam etti: “Buranın şartları gerçekten çok kötü, herkes birbirinin bardağından su içip, kaşığından yemek yiyor ve kanalizasyon taştığı zaman açıktan gider var, onları temizliyorsun, çöp temizliyorsun. Kanalizasyonlarla uğraşıyor insanlar. Çok zor durumdayız yani ne yapabileceğimizi bilmiyorum. Şu an insanlar büyük bir tedirginlik içinde. Şu an B Bloktaki bir blok komple karantinaya alındı. 2 saat arayla vardiyalı olarak dışarı çıkabiliyoruz, ama insanlar ağlıyor ve onlar da karantina altındalar. Ben A Bloktayım, hiçbir tedbir yok. Biz temas etmesek bile çocukları tutamıyoruz, çocuklar koşup birbirlerine sarılıyor. Hepimiz temas da kurduk o çocukla. Sarıldık da öptük de.”

MESAFE DE TEDBİR DE YOK

Açık cezaevinin şartlarının kötü olduğundan da bahseden kadın hükümlü, “Günaşırı banyo yapabiliyoruz. Bir taraftan da çalıştırılıyoruz. Bizi eve de yollamıyorlar. 1 sene cezası kalanı buraya yollamışlar. Çalışmak için buraya getirildiğimiz söyleniyor. Tansiyon hastası yaşlı insanlar var. Yani hiç kimsenin umurunda değil, raporları olanlara da ‘Çalışmak zorundasınız’ deniliyor. Kanalizasyon taştığı zaman çevre temizliği yapanlar dizlerine kadar kanalizasyon temizliyor. İnsan dışkılarıyla uğraşıyorlar, çöp temizliyorlar. Sosyal mesafe sıfır, aynı tabaklar, aynı kaşıklar kullanılıyor; hatta aynı bardaktan su içenler var. Çok fazla çocuk var. 2 saat arayla vardiyalı olarak dışarı çıkabiliyoruz ama sonuçta aynı şeyleri kullanıyoruz. Kantinde çalışan arkadaşlar mesela sürekli onlarla temas halinde ve aynı odayı kullanıyoruz. Biz burada ıslah oluyormuşuz, ama tam tersi insanların sabır noktası gitti, psikolojimiz gerçekten bozuk” dedi. Kendilerine koronaya ilişkin herhangi bir bilgi verilmediğini, kolonya maske gibi tedbirler alınmadığını söyleyen hükümlü kadın, “Sözde yasa çıktı; insanlar evlerine döndü, evlerinde olması gerekiyor ama beni 7 ay burada tutacaklar. Kapalıda kalsaydım en azından sağlık koşulları daha iyiydi. Buranın sağlık koşulları da hiç iyi değil. İnsanlarda bir algı yarattılar, ‘Yasa geldi, herkesi evine gönderdik’ dediler ama öyle bir şey yok burada. Bir sürü çocuklu anne var. Gerçekten herkesin psikolojisi bozuk” diye konuştu.

Konu ile ilgili aradığımız cezaevinde görüştüğümüz çalışan bu konuya dair bir bilgi paylaşamayacağını söyleyerek, cezaevi yönetimiyle en erken çarşamba günü görüşebileceğimiz bilgisini verdi.

İlgili haberler
Elazığ Cezaevinde avluya çıkma sürelerine itiraz e...

Elazığ Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Kader Peker, avluya çıkma süresinin kısıtlanmasına it...

Koronanın yan etkisi: Çocuk bakımında cinsiyetler...

Korona sürecinde dar ve orta gelirli ailelerde kadınlar çalışmaya devam ederken, evde çocuk bakımını...

‘Koronaya inat yan yana gelmenin yollarını yaratıy...

Bu 1 Mayıs’ta alanlarda olamasak da taleplerimizle, sloganlarımızla biz kadınlar her yerdeyiz. Koron...