Her 10 dakikada 1 kız çocuğu hayatını kaybediyor
Kız çocuklarının çocukları çocukluklarını ve hayatlarını yaşayamıyor. Her yıl 7 milyon 500 kız çocuğu evlendiriliyor, her 10 dakikada 1 kız çocuğu öldürülüyor, 62 milyon kız çocuğu okula gitmiyor.

Birleşmiş Milletler, kız çocukların çocuk haklarından eşit olarak yararlanmasını, haklarını kullanma fırsatını elde etmesini sağlamak üzere 2012 yılından itibaren her yıl 11 Ekim gününü “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kabul ediyor. Save The Children (Çocukları Kurtarın Vakfı) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Çocukları Kurtarın Vakfı, dünyanın her yerinde kız çocuklarının çocukluklarını ve hayatlarını yaşamasını engelleyen uygulama ve geleneklerin mevcut olduğunu belirtti. Vakıf, bunların başında ise yaygın bir şekilde devam eden çocuk yaşta zorla evliliklerin geldiğini ve bu evliliklerin en çok Orta ve Batı Afrika ülkelerinde gerçekleştiği bilgisini verdi. Bu ülkelerde her yıl yaklaşık 1 milyon 700 bin kız çocuğu yasadışı biçimde erken yaşlarda evlendiriliyor.
Vakıf, ayrıca her yıl dünya genelinde 7 milyon 500 kız çocuğunun yasa dışı bir şekilde evlendirildiğini ortaya koydu.


65 MİLYON KIZ ÇOCUĞU OKULA GİDEMİYOR
UNICEF’in dünya üzerinde kız çocuklarının yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin paylaştığı verilere göre, dünyada 1,1 milyar kız çocuğu var ve aralarından 62 milyonu okula gitmiyor. 6 ila 11 yaşlarındaki 16 milyon kız çocuğu ise okula bile başlayamama riskiyle karşı karşıya. Kız çocuklarının büyük bir kısmı ise evin sorumluluklarını üstlenmek zorunda kaldıkları için eğitim hayatlarını sona erdiriyor.
UNICEF tarafından açıklanan verilere göre dünya üzerinde 10 dakikada bir kız çocuğu şiddet yüzünden hayatını kaybediyor.

HER GÜN 47 BİN 700 KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLİYOR
Yaşanan hak ihlallerinden bazıları ise şöyle sıralandı: Dünyada 15-19 yaş arası her 7 kız çocuğundan biri zorla evlendiriliyor. Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kız çocuğundan biri, 18 yaşına gelmeden zorla evlendiriliyor. Yine verilere göre, her 9 kız çocuğundan biri de 15 yaşından küçük yaşta zorla evlendiriliyor.

TÜRKİYE’DE DURUM: 6 YILDA 232 BİN ÇOCUK EVLENDİRİLDİ
Türkiye nüfusunun yüzde 29’unu kız çocukları oluşturuyor.
Son 6 yılda 232 bini aşan çocuk evlendirildi. Çocuk yaşta evlilikler listesinin ilk başında Nijer yer alırken Türkiye 144 ülke arasında 55. sırada. Sıralamada Nijer’i Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali takip ediyor. İsveç, Finlandiya ve Norveç, Hollanda, Belçika ve Danimarka ise çocuk evliliklerin en az yaşandığı ülkeler.
Çocuk yaşta evliliklerin yanı sıra Türkiye’de çocuk istismarı da giderek artan bir sorun. Adalet Bakanlığı verilerine göre son 10 yılda çocuk istismarı davalarında 3 kat artış yaşandı. Adalet Bakanlığı verileri, yılda yaklaşık 8 bin, yani günde 21 çocuğun cinsel istismara uğradığını ortaya koyuyor.
Anayasa Mahkemesinin cinsel ilişkide rıza yaşını 12’ye indirmesi, istismar davalarında yargının durumu ve son günlerde Meclis gündeminde olan müftülere resmi nikah yetkisi ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı ile de çocuk istismarına ve çocuk yaşta evliliklere ilişkin endişeler atıyor.



1 MİLYON ÇOCUK EĞİTİMDEN MAHRUM
Özellikle kız çocukların en önemli sorunlarından bir diğeri de eğitim. 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçmesinin ardından Türkiye’de kız çocuklarının eğitime devam etme oranı gittikçe azalıyor. MEB’in yayımladığı istatistiklere göre; çoğu kız çocuğu, 2 milyona yakın çocuk eğitim dışı kaldı.
OECD rakamlarına göre ise 4 milyon genç okumuyor ve işsiz. Bu 4 milyonun 3 milyonu kadınlardan oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2016-2017 eğitim öğretim yıl sonu örgün eğitim istatistiklerine göre, 935 bin 832’si kız, bir milyon 38 bin 42’si erkek olmak üzere toplam bir milyon 973 bin 874 çocuk eğitim dışında kaldı.
Türkiye’de kız çocuklarının durumunu ve çözüm önerilerini GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifinden Zekican Sarısoy ve Selen Doğan ile konuştuk.




İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Kız çocukları için cinsiyetçi izleri aşan bir kita...

Amerikalı Psikolog Stephanie Tabashneck hazırladığı boyama kitabıyla kız ve oğlan çocuklarına yöneli...

GÜNÜN FİLMİ: Kartal Avcısı Kız

Toplumsal iş bölümü hepimizin hayatına yön veriyor değil mi, fark etsek de etmesek de. Ancak Ayçolpa...

GÜNÜN İLGİNCİ: 7 kız kardeşin uzun saçlarının gari...

Annelerinin saçlarına sürdüğü garip bir madde yüzünden arkadaşlarının alaylarıyla baş etmek zorunda...

Kız çocuklarının hayatını karartmaya kimsenin hakk...

13 yaşında zorla, kendinden çok büyük biriyle evlendirilen Gülseren Bahadır, müftülere nikah yetkisi...

Cezasızlığın geldiği nokta: Çevremde çok kız kaçır...

Diyarbakır’da kaçırdığı çocuğa dini nikah kıyarak istismar eden 29 yaşındaki M. T. kan donduran bir...

Kız çocukları desteklenirse daha başarılı olur

Genç bir kadın Eda Çulha ve bu genç yaşında bir spor kulübü açmış. Aktif basketbol oynarken sağlık k...

GÜNÜN FİLMİ: Dangal

‘Yarın kazanırsan tek başına kazanmayacaksın. Milyonlarca kız da kazanacak. Erkeklerden aşağı görüle...

Türkiye'de kız çocukların durumu

Dünya Kız Çocukları Gününde GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifinden Zekican Sarısoy ve...